Verem Aşısı Nedir? Ne Zaman Yapılmalı? Verem Aşısının Yan Etkisi Var Mı?

Verem hastalığı her yaş grubunda görülen sinsi bir hastalıktır. Bu hastalığa ise "Mycobacterium tuberculozis" bakterisi neden olmaktadır. Verem yoğunlukla akciğerde meydana gelen bir hastalıktır. Özellikle bağışıklık sistemi düşük ve zor şartlarda yaşayan kişilerde verem hastalığının görülme oranı çok daha yüksektir.
Verem hastalığı erken tanı konulmaz ise ilerleyen süreçte ölümcül sonuçlar da doğurabilir. O nedenle veremden korunmanın en iyi yolu verem aşısı yaptırmak da olabilir. Tüm bu süreç dikkatle izlenmelidir.
Verem Aşısı Nedir?
Verem aşısı, hastalık yapma gücü azaltılan canlı bakterilerden oluşmaktadır. Bu aşı genel olarak cilt içine enjeksiyon yolu ile uygulanmaktadır. Verem aşısı çoğunlukla bebeklerin bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için uygulanmaktadır.
Deri içine uygulanan verem aşısının uygulama zamanı çok önemlidir. Bu aşı akciğer tüberkülozunu önlemekte de oldukça etkilidir. Verem aşısı uygulandığı takdirde bu hastalığın da önüne geçilmiş olabilir. O nedenle aşı dikkatli bir şekilde uygulanmalıdır. Asla ihmal edilmemesi gerekir.
Ne Zaman Yapılmalı?
Verem aşısı oldukça hassastır. Bu aşı ısı ve ışığa da çok dayanıksızdır. O nedenle verem aşısının doğru yollar ile uygulanması gerekir. Verem aşısı yeni doğan bebeklerde doğumdan itibaren uygulanabilir. Verem aşısı içeriğindeki bileşenler sayesinde kan ile ve lenfatik sistem ile verem hastalığının en önemli etkeni olan basilin yayılmasını engellemektedir.
Verem aşısı aynı zamanda tüberküloz, menenjit gibi hastalıkları da önleyebilir. Verem aşısı yeni doğan bebeklerde 3. aydan itibaren uygulanır. Bu aşı hayat boyu geçerlidir. O nedenle tüm yaşam boyunca yalnızca bir defa bu aşı uygulanır. Özellikle çocuklarda 6 yaşından sonra BCG aşırı asla önerilmez. Bu aşı dispanserlerde ücretsiz olarak uygulanmaktadır.
Verem Aşısının Yan Etkisi Var mı?
Diğer tüm aşılarda olduğu gibi verem aşısının da bazı yan etkileri vardır. Verem aşısı uygulandıktan sonra bölgede bazı şişlikler olabilir. Özellikle enjeksiyondan sonra yaklaşık 2 ve ya 3 haftanın ardından sivilce şeklinde şişlikler meydana gelebilir. Bu normal olsa da kısa süre sonra geçebilecektir. Bu aşı ciltte küçük bir iz bırakabilir. Sonrasında ise bu iz iyileşir. Verem aşısı sonrasında bebeklerde yüksek ateş ve o bölgede kızarıklık da görülebilir. Tüm bu yan etkiler kısa süreli olur. Bir süre sonra yan etkiler de geçebilir.
Verem Hastalığı Nasıl Bulaşır?
Bağışıklık sistemi düşük kişilerde görülen verem hastalığının pek çok etkeni vardır. Özellikle de evsiz kişilerde ve zor koşullarda yaşayan kişilerde verem hastalığı daha çok görülmektedir. Tedavi edilmez ve hastalık ilerlerse ölümcül sonuçlar ortaya çıkabilir.
Verem hastalığı insandan insana genelde havayolu ile bulaşmaktadır. Özellikle hasta kişilerin öksürmesi, aksırması ve nefes alması ile birlikte solunum yolu hastalığın hızlı bir şekilde yayılmasını sağlar. O nedenle verem hastalığı özellikle kapalı ortamlarda daha çabuk bulaşmaktadır.
Verem Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Verem hastalığı bazı belirtiler gösterir. Bu belirtilere dikkat etmek son derece önemlidir. Bu hastalık oldukça yavaş seyreder. Ayrıca halsizlik ve iştahsızlık gibi belirtiler de uzun süre seyredebilir. Bu hastalık ile birlikte hızlı bir kilo kaybı yaşanır.
Özellikle hastalıkla beraber yüksek ateş de görülmektedir. Bunun yanı sıra gece terlemeleri ile hastalık kendini göstermeye başlar. Bu hastalık belirtilerine ise zamanla öksürük ve balgam gibi semptomlar da eşlik etmektedir. Verem hastalığında şiddetli öksürük bir süre sonra dayanılmayacak hale gelebilir. O nedenle bu belirtilerden en az ikisi görüldüğü takdirde mutlaka uzman bir hekime danışılması da gerekebilir.
Verem Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Verem hastalığı belirtileri görüldüğü andan itibaren hastalığa tanı konulması çok önemlidir. Verem hastalarına tanı konulmasının ardından en etkili tedavi yöntemi belirlenir. Bu hastalığa uygulanan tedavi ile birlikte hastalığın başka kişilere bulaşmasının da önüne geçilir.
Verem hastalığında düzenli ve yeterli tedavi metotları ile hastalık çoğu zaman tümü ile iyileşebilir. Bunun içinde yoğun bir tedavi uygulanması gerekir. Verem hastalarının hastalığının çevredeki kişilere bulaşmaması için çeşitli önlemler alınmalıdır. Özelikle de bu süreçte verem hastaları cerrahi maske kullanmalılar. Cerrahi maske kullanımı hastalığın başka kişilere bulaşmasının da önüne geçebilir. Verem hastalığı için geç kalınır ve tedavi edilmez ise ölümcül sonuçlar meydana gelebilir. Verem mikrobu vücudu hızla ele geçirir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Sadece kalbi değil, beyni de koruyor! Demans riskini azalttığı ortaya çıktı
Çörek Otu Yağının Kanser Hücrelerini Öldürdüğü Tespit Edildi
Grip, kalp hastalıklarına sebep olabilir!
Halı sahalarda artan ölümlerin nedeni 'gizli kalp problemleri' olabilir
Bu besinler reflüyü tetikliyor! Mide ekşimesi, göğüste ağrılı yanma reflü sinyali olabilir! Tedavi edilmezse kanser riski var...