Varis Nedir, Neden Olur? Varisin Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Başlangıçta deri altında damarların morarmış ve genişlemiş kıvrımları şeklinde görülmesiyle oluşan varis rahatsızlığı tedavi edilmediğinde birçok hastalığı ortaya çıkararak ani ölümlere kadar yol açan dikkat ve önlem alınması gereken bir rahatsızlıktır.
Varis Nedir?
Varis toplardamarların deri altında oluşturduğu başlangıçta şişlik ve morluk oluşumunun zamanla damarların genişlemesi ve kıvrılması şeklinde bir görüntü oluşturmasına denilmektedir. Varis çoğunlukla bacaklarda görülen bir rahatsızlıktır. Varis rahatsızlığı kadınlarda görülme sıklığı fazla olan ilk başlangıç aşamasında ağrılı ve şişlik belirtileri göstererek görüntüden ortaya çıkan rahatsızlık görülmektedir.
Varis rahatsızlığı ilerlediği zaman büyük sağlık problemleri oluşmasına ve ani ölümlere kadar yol açabilen bir rahatsızlıktır. Varis rahatsızlığı oluşmaya başladığı ilk zamanlarda tedavi edilmeye çalışarak uygun yaşam koşulları oluşturulup artması engellenmelidir.
Varis rahatsızlığına kadınların daha çok meyilli olması erkeklerde ortaya çıkmayacağını göstermemektedir. Varis rahatsızlığı uzun süre oturmaktan kaynaklı işler ile uğraşan ve kilo problemi olan kişiler için daha çok risk grubu olmaktadır.
Varis Neden Olur? Varis Oluşumunun Nedenleri
Varis oluşmasının nedenleri arasında kilo problemleri olması, uzun süre ayakta kalmak, kadın olmak, kötü yaşam koşulları, dar kıyafetler giyilmesi, çalışma koşulları, doğum kontrol hapları, gebelik, hormon tedavileri, kabızlık, yaşlılık ve genetik faktörler yer almaktadır.
Varis oluşumunda genetik rahatsızlıklar haricindeki durumlar düzenli egzersiz, düzenli spor ve diğer önlemler alınarak varis oluşumu engellenebilmekte ve büyüme hızı yok edilebilmektedir. Varis oluşumu uzun süre düzensiz kan dolaşımının göstergesi olmaktadır. Varis oluşumunda vücudun eşit şekilde dengeli olarak hareket ettirilmesi hastalığın zararlarını minimuma indirgeyerek zamanla etkisiz hale gelmesini sağlamaktadır.
Varisin Belirtileri Nelerdir?
Varis belirtilerinde ilk başlarda bacaklarda oluşan morluklar ortaya çıkmaktadır. Daha sonra bacaklarda ağrı ve şişlik belirtileri ortaya çıkmaktadır. Varisin belirtileri arasında bacaklarda oluşan ağırlık hissi de varis oluşumunu göstermektedir.
Bacaklarda oluşan şişlik ve uyuşukluk varis hastalığının ortaya çıktığını göstermektedir. Bacaklarda oluşan kaşıntı da özellikle varisli bölgelerde ortaya çıkmaktadır. Varis belirtileri ilk başlarda bacaklarda damar kenarlarında oluşan morluk ve görüntü bozukluğu ile kendini ortaya koymaktadır.
Zamanla görüntü bozuklukları ağrı ağırlama ve bacaklardaki şişlikler şeklinde kendini gösteren işaretler olmaktadır. Varis belirtileri damarların ortaya çıkarak daha kıvrık ve koyu renk alması şeklinde ilerleme kaydetmektedir. Sonucunda tedavi edilmez ise bacaklarda şişlik ve ödemler oluşarak varis hastalığı daha da etkili olmaktadır.
Varis Tedavisinde Uygulanan Yöntemler Nelerdir?
Varis tedavilerinde birçok yöntem kullanılmaktadır. En sık kullanılan yöntem varisli damarın çıkarılması olmaktadır. Bu yöntem uzun işlemler gerektirmesinin yanında iyileşme süresi uzun olduğu için diğer yöntemlerde tercih edilmektedir.
Varis tedavisinde diğer bir yöntem ise damar içine köpük enjekte ederek damar iç yapısını görsel şekilde de düzenleme yöntemidir. Bu yöntemde ise varis tam olarak yok edilemediği için belli bir süre sonunda tekrarlama olasılığı bulunmaktadır.
Varis tedavisinde lazer yöntemi de kullanılmaktadır. Lazerle damarın içi yakılarak varis ortadan kaldırılmaktadır. Varis tedavisinde radyofrekans tedavisi ile damar içi frekans ile yakılarak tedavi edilmektedir.
Varis Tedavisinde Diğer Yöntemler Nelerdir?
Varis tedavisinde varis oluşmaması için öncelikle fazla kilolardan kurtulmaya çalışılması gerekmektedir. Uzun süre ayakta kalmak ve uzun süre oturmaktan uzak kalarak daha hareketli bir hayat tarzı benimsemek gerekmektedir.
Yaşam şartlarını değiştirmek kabızlık oluşmasını engellemek daha lifli gıdalarla beslenmek tercih edilmektedir.
Dar kıyafetler giymekten uzaklaşmak ve topuklu ayakkabı giymekten vazgeçmek gerekmektedir.
Sağlık koşullarını düzenleyecek daha hareketli ve spor faaliyetlerini arttıracak hareketler yapmak gerekmektedir. Varis oluşumunu engellemek için daha sağlıklı beslenmek ve daha hareketli bir yaşam şekli belirlemek gerekmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Araştırmalar Beyin İçin En Zararlı Besini Ortaya Koydu! Bol Bol Tüketenler Dikkat! Bunama Ve Bilişsel Gerileme Riskini Artırıyor
Vitamini Bol, Faydası Saymakla Bitmiyor Ama Bu Gruptaysanız Dikkatli Tüketin
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor
Halk Arasında 'Fil Hastalığı' Olarak Biliniyor'! Tedavi Edilmezse Kolda Ve Bacakta Ciddi Sorunlara Yol Açabilir: Lenfödem...