Uzmanlardan güneş yanığı uyarısı
Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Nadir Göksügür, cilt kanseri gelişiminde güneşin ciddi etkilerinini bulunduğunu belirterek, "Birçok cilt kanseri türü güneşle alakalı" dedi.
Yaz mevsiminde güneş ışınlarının dünyaya daha dik olarak ulaşacağını ve insan vücudu üzerinde istenmeyen etkilere yol açabileceğine dikkati çeken Göksügür, insanları direkt güneş ışınlarına maruz kalmamaları konusunda uyardı.
Göksügür, güneşin deriye olan etkisinin iyi bilinmesi gerektiğini ifade ederek, "Toplumda özellikle güneşin zararıyla ilgili farkındalık yaratılması çok önemli. Biz artık tıp camiası olarak neredeyse güneşle sigarayı eşit tutup halkı o şekilde uyarmak gerektiği konusunda hemfikiriz. Cilt kanseri gelişiminde güneşin ciddi etkileri var. Birçok cilt kanseri türü güneşle alakalı" şeklinde konuştu.
Güneşin insan vücudu üzerinde olumlu etkilerine de işaret eden Göksügür, güneş ışınlarını alan vücudun D vitamini açısından daha güçlü olduğunu aktardı. Göksügür, çocukluk döneminde güneş yanığına maruz kalanların daha kolay cilt kanserine yakalanabileceğini vurgulayarek şöyle konuştu:
"Güneşin yoğun olduğu saatlerde açık alanda çalışanlar, uzun süre güneş altında kalanlar, çiftçiler ve balıkçılar cilt kanseri konusunda risk grupları. Bunun dışında sadece yaz mevsiminde tatil nedeniyle kısa süreli güneşe maruziyetlerde de bu risk yaşla beraber gittikçe artıyor. Burada diğer bir risk de güneş yanıklarıyla ortaya çıkıyor. Özellikle Malign Melanom dediğimiz çok ileri derecede ağır seyreden bir cilt kanseri tipi. Bunda risk faktörlerinin biri de daha önceki dönemde geçirilmiş güneş yanıkları. Genellikle bu çocukluk döneminde olduğunda risk daha da artıyor."
Tatilin ilk günlerine dikkat
Vücudun güneşe alışması açısından vatandaşların özellikle tatillerinin ilk günlerinde çok dikkatli olmaları önerisinde bulunan Göksügür, güneşten korunmak için bazı noktalara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
Güneş nedeniyle ileriki yaşlarda yaşanacak büyük risklerden çocukların korunabileceğine işaret eden Göksügür, "Tatilin ilk günleri büyük risk teşkil ediyor. Çünkü vücudun kendi adaptasyon noktaları var. 3 ve 4. güne doğru yavaş yavaş vücut melanin üretimini arttırarak pigmantasyon oluşturarak bu riskten kendisini koruyor. Bu dönemi özellikle dikkatli geçirmek lazım. Burada yapılacak olan şeyler belli. Öğlen saatinde güneş ışınına maruz kalmamak. Direk güneş ışınlarına maruz kalmamak. Biraz daha gölgeyi tercih etmek. Uygun kıyafet seçimi. Şapka ve şemsiye kullanmak ve gölgelik alanları tercih etmek. Bir koruyucu kremler" ifadesini kullandı.
Bunun yanında, açık cilt renklilerin güneşten daha fazla korunması gerektiğine vurgulayan Göksügür, "Burada diğer bir önemli faktör de cilt tipi ve renk. Koyuluğuna göre cilt tipleri ayrılıyor. Özellikle açık renk tenler, açık göz rengi bunlar risk grubunda. Çünkü bunlarda melanin sentezi çok yoğun değil. Olsa bile koruyuculuğu çok fazla değil. Güneş yanığı daha kolay oluşuyor. Özellikle açık tenlilerin çok daha fazla dikkat etmesi lazım" dedi.
Göksügür, titiz davranılırsa ve çocuklar iyi korunursa ileri derece güneş yanıklarının oluşmayacağını da belirterek, her şeye rağmen oluşan yanıkların tedavisinin ise normal sıvı yanıkları gibi yapılması gerektiğini farklı yöntemlerden kaçınılması gerektiğini vurguladı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Uykuya dalmakta güçlük çekenler dikkat! 10 yıl boyunca 1.000'den fazla çalışan incelendi! Onlar bu risklere daha yatkın
Herkes yanlış biliyor! Meğer bitter çikolatanın doğru tüketim miktarı... Depresyonu önlüyor, kalp hastalıkları riskini düşürüyor!
Kışın Enerjinizi Tavan Yaptıracak! Enfeksiyona Lahana, Çorbalara Zerdeçal... İşte Bağışıklığı Güçlendirecek O Reçete
Uykusuz Kalınca Vücutta Neler Oluyor? Bağışıklıktan Ruhsal Sorunlara İşte Etkileri
Grip mi, Soğuk Algınlığı mı, Zatürre mi? Belirtileri Karıştırmayın! Prof. Dr. Tevfik Özlü Zatürrede Ayırt Edici En Önemli 2 Belirtiyi Açıkladı