hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uzman isimler üstüne basa basa uyardı

    Uzman isimler üstüne basa basa uyardı
    expand

    Beslenme uzmanlarının kesinlikle ve asla tüketmem dediği bazı besinler var. Bu besinleri acil olarak mutfağınızdan çıkarmanız gerekiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mısır gevreği barları genellikle sağlıklı beslenen ya da kilo vermek isteyen kişiler tarafından tüketilir. Ancak pek çok diyetisyen mısır gevreği barlarını sağlıklı bir diyetin önündeki en büyük engel olarak görüyor. Paketli halde satılan bu barlar yüksek miktarda şeker, tuz ve doymuş yağ içeriyor. Yani bir barın gofretten hiçbir farkı yok! Adından da anlaşılabileceği gibi tam tahıldan üretilen bu ekmek, en sağlıklı ekmek türleri arasında gösteriyor. Bol miktarda lif içeren tam tahıllı ekmek, uzun süre tok kalmanızı sağlıyor. Ancak uzmanlar, marketlerde satılan paketli ekmeklerin içerisinde şeker ve koruyucu madde olduğuna da dikkat çekiyor. Vaktiniz varsa ekmeklerinizi evde pişirebilir ya da market yerine fırından almaya özen gösterebilirsiniz. Diyet, az yağlı ya da şekersiz ürün etiketlerine sahip olan şeyler, diyet dostu gibi gözükse de durum oldukça farklı! Çünkü üreticiler, ürünün eski tadını korumak için bol miktarda katkı maddesi ekliyor. Ortaya da sağlık düşmanı bir besin çıkıyor! Pek çok uzman tarafından söylenmiş olsa da biz burada tekrara söyleyelim: Hazır şarküteri ürünleri vücudunuz için çok zararlı! Sosis, salam, jambon ya da sucuk; tüm bu ürünlerin içerisine bol miktarda katkı maddesi ve koruyucu ekleniyor.

    Hatta paketli kıymaların içinde bile çeşitli koruyucular var! Bu nedenle hazır şarküteri ürünlerinden kaçınmakta fayda var. Yağ, şeker, lif, mineral ya da kalori içermeyen pirinç patlakları; tahmin edebileceğiniz üzere pek çok kişinin ilgisini çekiyor. Ancak diyetisyenler, bu “sağlıklı” atıştırmalığın sindirim sistememize ulaştığı anda şekere dönüştüğünün altını çiziyor. Kan şekerinizi etkileyen bu atıştırmalık, ilerleyen dönemlerde diyabet hastalığına yakalanma riskinizi de arttırıyor. Şekerden keke, etten balığa hemen hemen her paketli üründe kullanılan gıda boyaları; çocuklarda dikkat eksikliğini tetikliyor. Hatta depresyona bile yol açabiliyor! Dolayısıyla diyetisyenlerin asla yemediği bir başka besin türüyse parlak renkli gıdalar. Sosyal medya sayesinde hayatımıza giren detoks suları, artık marketlerde de satılmaya başladı. Tahmin edebileceğiniz üzere o paketli detoks sularının birçoğu katkı maddesi ve şeker içeriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dolayısıyla detoksunuzu tamamen anlamsız kılıyor! Soya sütü, inek sütüne sağlıklı bir alternatif olarak bilinse de uzun vadeli kullanımda farklı problemlere yol açabiliyor. Soya, yüksek miktarda izoflavon içeriyor. Bitkilerde bulunan ve kadınlık hormonu olan östrojen gibi davranan bu madde; erkeklerde göğüs büyümesine yol açarken kadınların ise kilo almasına neden oluyor. Yaşanabilecek hormonel sorunlardan dolayı pek çok beslenme uzmanı soya tüketmekten kaçınıyor. Şimdi konumuz olan paketli granolalara ve mısır gevreklerine geri dönelim! Bu gıdalar, hızlı bir kahvaltı için tercih edilse de kan şekerinizi hızlı bir şekilde yükselterek sağlığınıza zarar veriyor. Makarna, hızlı bir yemek pişirmek istediğimizde adeta imdadımıza yetişiyor.

    Dolayısıyla kimse size makarnadan vazgeçin demek niyetinde değil! Ancak pek çok uzman rafine makarna yerine tam tahıllı makarnalara yönelmeniz konusunda ısrarcı. Yurt dışında oldukça yaygın olan konserve meyveler, ülkemizde de giderek popülerleşiyor. Koyu kıvamlı bir şerbetin içerisinde satılan bu meyve dilimleri, tahmin edebileceğiniz gibi bol ama bol miktarda şeker içeriyor. Ev yapımı fıstık ezmesinin besin değeri oldukça yüksek olsa da hazır fıstık ezmeleri için aynı şeyi söyleyemeyeceğiz! Marketlerde satılan pek çok yer fıstığı ezmesi; trans yağ, ayçiçek yağı, mısır yağı ve bol miktarda şeker içeriyor. Bunun yerine fıstık ezmenizi evde yapabilir ya da yerel marketlerden almayı tercih edebilirsiniz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow