hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Üvez Nedir, Çeşitleri Nelerdir? Üvez Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

    Üvez Nedir, Çeşitleri Nelerdir Üvez Meyvesinin Faydaları Nelerdir
    expand

    Ülkemizde birçok meyve yetişmektedir. Bunlardan bir tanesi de üvezdir. Üvez oldukça faydalı olan meyve çeşitleri arasındadır. Özellikle pek çok önemli hastalığın tedavisinde yine üvez meyvesi kullanılmaktadır. Üvez meyvesi tercih edilmesi gereken bir meyvedir. Gülgiller ailesinin bir üyesi olan üvez meyvesinin tüketimi genel olarak önerilmektedir. Özellikle üvez meyvesi mineral açısından en zengin olan meyveler arasında yer almaktadır. Ülkemizde özellikle üvez meyvesi Karadeniz bölgesinde yetişmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Üvez meyvesi oldukça zengin bileşenler içermektedir. Özellikle c vitamini bakımından en zengin bitkiler arasındadır. Lif içeren meyvelerden de olan üvez bundan dolayı sindirimi de en kolay meyvelerdendir. Bağışıklık sistemine oldukça iyi gelmektedir. Üvez meyvesi kış ayının en faydalı meyveleri arasında yer almaktadır.

    Üvez Nedir?

    Üvez bir meyvedir. Gülgiller familyasına mensup olan meyveler arasında yer almaktadır. Üvez meyvesinin bir diğer ismi de sorbierdir. Sorbier olan bu meyve oldukça faydalı bir meyvedir. Orta boylu ağaçlarda yetişen üvez meyvesinin birkaç tane de çeşidi bulunmaktadır. Ülkemizde yaklaşık olarak 10'u aşkın üvez çeşidi yer almaktadır. Üvez meyvesi yoğun miktarda C vitamini içeren bir meyvedir. Üvez meyvesinin tüketilmesi için mutlaka olgunlaşması gerekmektedir. Belirli olgunlaşmaya erişince üvez meyvesi tüketilebilir.

    Üvez Çeşitleri Nelerdir?

    Üvez meyvesinin çeşitleri şu şekildedir;
    - Kuş üvezi
    - Akçaağaç yapraklı üvez
    - Yerli Üvez
    - Üvez Roopiana
    - Tamamschjanae Üvez

    Üvez Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

    1) Balgam Söktürücüdür

    Üvez meyvesi doğal bir balgam söktürücüdür. Balgam problemi yaşayan kişiler için önerilen üvez meyvesi özellikle göğsü yumuşatıcı etkisi de bilinmektedir. Üvez meyvesi balgam söktürücü ilaçların hammaddesinde de kullanılmakta. Dolayısıyla balgam söktürücü özelliği olan bu meyve tüketilerek balgam gibi şikayetlerin önüne geçmek mümkündür.

    2) Tansiyonu Düşürür

    Üvez meyvesinin en önemli faydaları arasında tansiyonu düşürmesi olarak bilinmektedir. Yapraklarının taze bir şekilde tüketilmesi bu noktada oldukça önem teşkil etmektedir. Ham olarak da tüketilen üvez meyvesi düzenli olarak tüketildiği durumlarda içermiş olduğu tansiyon düşürücü özelliği sayesinde tansiyon hastaları için oldukça iyi bir meyvedir. Aynı zamanda kan basıncını da düzenler böylece yüksek tansiyon gibi şikayetlerin önüne geçer.

    3) Karaciğer Dostudur

    Üvez meyvesinin bir karaciğer dostu olduğunu biliyor muydunuz? Özellikle karaciğer hastalıklarından müzdarip olan kişiler için üvez meyvesinin tüketimi ısrarla önerilmektedir. Karaciğerdeki yağlanmaların da önüne geçen üvez meyvesi düzenli tüketilmesi önerilmektedir. Karaciğerin daha fonksiyonlu çalışmasını sağlayan üvez meyvesi karaciğeri önemli ölçüde güçlendirmektedir. Bundan dolayı bu meyve için karaciğer dostu olarak bilinmektedir.

    4) Kan Yapar

    Üvez meyvesinin bir diğer özelliği de kan yapıcı olmasıdır. Kan yapıcı olduğundan dolayı kansızlık gibi şikayeti olan çocuk ve erişkinler için doğal olarak üvez meyvesinin tüketimi önerilmektedir. Üvez meyvesi kan değerlerini de yükseltir ve daha iyi hissetmenizi sağlar.

    5) Kanamaları Durdurur

    Üvez meyvesinin en önemli faydaları arasında kanamayı durdurması olarak bilinmektedir. Üvez meyvesi kanamayı durdurur ve kanın hızlı bir şekilde pıhtılaşmasını sağlar. Özellikle pıhtılaşma konusunda sorunlar yaşayanlar için üvez meyvesi tüketimi ısrarla önerilir.

    6) Romatizma Hastalıklarına İyi Gelir

    Romatizma hastaları için önerilen bitkiler arasında üvez meyvesi yer almaktadır. Romatizma ağrılarını da dindiren üvez meyvesi romatizma belirtilerini önemli ölçüde dindirmektedir. Romatizmal hastalıkların şikayetlerinin dinmesi için düzenli olarak tüketilmesi bu noktada önem teşkil eder.

    7) Regl Kolaylaştırır

    Regl hastalığı bazı kadınlarda ağrılı ve sancılı geçebilmektedir. Üvez meyvesinin tüketilmesi kadınların aybaşı durumlarında daha rahat geçirmesini sağlamaktadır. Dolayısıyla üvez meyvesi yoğun olarak tüketilir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow