hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Üst göz kapağı düşüklüğü görünüşünüzü kısıtlamasın

    Üst göz kapağı düşüklüğü görünüşünüzü kısıtlamasın
    expand

    Yaş ilerledikçe görüşü etkileyen en önemli sorunlardan biri de üst göz kapağı düşmesidir. Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahı Op. Dr. İlsun Aka, göz kapağı düşüklüğüne yönelik yapılabilecekleri sizler için anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kaş ve göz kapağı düşüklüğünün en sık nedeni birden fazla olabilir. Yaşlandıkça, göz kapaklarını kaldıran ve açık tutan kaslar zayıflar ve yerçekimi kuvveti altında azalmaya başlar. Üst göz kapağı düşüklüğü sorunu nüfusun yüzde beşini etkilemektedir. Düşük kaşlar ve göz kapaklarının görme bozukluğuna neden olabileceğinden kişinin görme sağlığını tehdit edebilir ve yaşam kalitesini düşürebilir. Bazı durumlarda göz kapaklarını açan kaslar doğuştan zayıf olabilir. Zamanla kaşları yerinde tutan kaslar daha da zayıflar ve kaşlar sarkar.

    Kaşlar ve sarkık göz kapakları bir veya iki gözde görülebilir

    Bazı kişilerin gözlerinde belli belirsiz bir sarkma olur, bazı kişilerde ise sarkık kaşlar veya göz kapakları göz bebeği seviyesine kadar inebilir. Sarkma deneyimi ileri düzeyde değilse, hasta bunu fark etmese bile beyin durumun farkına varacak ve göz kapağını veya kaşını kaldırmak için çaba gösterecektir.

    Kaş ve göz kapağı düşüklüğü cerrahi yöntemler ile tedavi edilebilir

    Kaş ve göz kapağı düşüklüğü tedavisinde en sık tercih edilen yöntem ameliyattır. Lokal anestezi altında yapılan ameliyatlarda cilt kıvrımları kesi yeri olarak tanımlanır. Göz kapağını kaldırılır ve kesi bölgesinden ilgili kaslar güçlendirilir. Kişiden kişiye değişmekle birlikte; hastalar ameliyat sonrasında gerekli kontrollerin ardından hastaneden taburcu edilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kişi gözlerini kapatmadan rahatlıkla günlük hayata dönebilir. Hafif şişlik ve morluk görülebilir, bu belirtiler normaldir. Ameliyattan on gün sonra dikişler alınır ve iyileşme süreci tamamlanır. Kaş kaldırma yönteminde yüze uygun yöntem seçilmelidir. Bunun yanında kaşların yüksekliğine doktorla birlikte karar verilmesi gerekir.

    Tercih edilen diğer yöntemler nelerdir?

    - Germe yöntemi: Bu yöntem kalıcı bir yöntemdir. Genç ve orta yaşlı kişiler için tercih edilir. Lokal anestezi ile yapılır ve kaş üst kısımdan kesiler yukarıya konumlandırılır.

    - İp yöntemi: İp yönteminde iyileşme süreci oldukça kısadır. Bu yöntemde saç çizgisinden mikro cihazlarla girilerek kaşlar askılanarak yukarı taşınır.

    Bu operasyonlarda sonra belirli aralıklar ile kontrol gereklidir. Bir süre mimik yapılmaması ve kaşın yerine oturması beklenir. Ameliyatın başarılı bir şekilde yapılabilmesi için mutlaka alanında uzman hekim seçilmelidir. Yanlış işlemler sonucu göz kapağı şekil bozuklukları, görme bozuklukları, göz kapağı kapanması ve benzeri sorunlar meydana gelebilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow