Üremeye yardımcı tedavi yöntemleri nelerdir?
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ercan Baştu, üremeye yardımcı tedavi yöntemleri hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı.
Bir süredir hamile kalmaya çabalıyor ve başarılı olamıyorsanız, bir sonraki adımınız kadın hastalıkları ve doğum uzmanı bir doktora görünmek olmalıdır. Doktorunuz sizin durumunuza özel en uygun seçenekleri sunarak anne baba olma isteğinizin gerçekleşmesine yardımcı olmaya çalışacaktır.
Peki neler önerilebilir?
Daha uygun ilişki zamanlaması (kadının yumurtlama döngüsü çerçevesinde) planlanabilir. Birtakım yaşam tarzı değişiklikleri gerekebilir (örneğin; sigara bırakma, kilo kontrolü gibi). Hormonal sorunları düzeltmek veya yumurtlamayı uyarmak için ilaç reçete edilebilir. Üreme sorununun altında yatan nedene göre gerekirse üreme organlarında ameliyat yapılabilir. Tüp bebek (IVF) gibi yardımcı üreme teknikleri de önerilebilir.
İlaç tedavileri
Kadınların; yumurta büyümesi ile yumurtlamayı uyarmak ve rahmin embriyonun büyümesine izin verme olasılığını artırmak için hormon ilaçları almaları gerekebilir. Hormon ilacı kullanımıyla ilgili uzman doktorunuz size özel ayrıntılı bilgi verecektir.
Tıbbi işlemler
Tek başına doğurganlık ilaçları yardımcı olmadığında, bazı tıbbi işlemler gerekebilir.
Ameliyat: Fallop tüplerindeki blokajları kaldırmak, doğurganlık tedavilerinde kullanılacak yumurtaları veya spermleri almak için cerrahi yöntemlere başvurulabilir.
Aşılama (IUI): İnce bir tüp (kateter), spermi vajina yoluyla doğrudan kadının rahmine (uterus) taşır. Aşılama esnasında, kadının yumurtalıklarının bir veya daha fazla yumurta üretmesine yardımcı olmak için doğurganlık ilaçları alması gerekebilir.
Tüp bebek (IVF): Bu süreç, döllenmenin kadının vücudunun dışında gerçekleşmesini sağlayacak bir dizi adımı içerir. İlk olarak, doğurganlık ilaçları ile kadının yumurtalıklarının bir veya daha fazla yumurta üretmesine yardımcı olunur. Daha sonra kadınlardan yumurta toplanır. Yumurtalar, bir veya daha fazla embriyo üretmek için laboratuvarda spermle döllenir. Embriyolar sağlıklı gelişirse, hamilelik elde etmek için embriyo ince bir tüp aracılığıyla kadının rahmine aktarılır.
Embriyo transferi: Tüp bebek işleminden sonra bir veya daha fazla embriyonun/dondurulmuş embriyonun normal gebelik sürecinin başlaması için kadının rahmine (uterus) aktarılması işlemidir.
Yardımcı Üreme Teknolojisi (ART), invitro fertilizasyon ve embriyo transferini (IVF-ET), gamet intrafallop transferini (GIFT), zigot intrafallop transferini (ZIFT) ve donmuş embriyo transferini (FET) de içerir.
Üremeyle ilgili, 35 yaş altında 1 yıldan daha uzun süredir, 35 yaş üstünde ise 6 aydan daha uzun süredir sorun yaşayan çiftler, daha fazla geciktirmeden kadın hastalıkları ve doğum uzmanından tedavi desteği almalıdır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Vitamini Bol, Faydası Saymakla Bitmiyor Ama Bu Gruptaysanız Dikkatli Tüketin
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor
Halk Arasında 'Fil Hastalığı' Olarak Biliniyor'! Tedavi Edilmezse Kolda Ve Bacakta Ciddi Sorunlara Yol Açabilir: Lenfödem...
"Alzheimer" ve "Parkinson" tedavisinde umut veren gelişme