Üfürüm nedir?

Kalbin görevi kanı pompalamaktır. Kalbin içinde kanın diğer boşluklara karışmasını önlemek için kapak ve duvarlar vardır. Eğer bu kapak ve duvarlarda olmaması gereken bir durum gelişirse kalp üfürümleri ortaya çıkar. Kanın bu oluşumlardan geçerken yarattığı ses; üfürüm olarak ifade edilir. Peki, üfürüm ne zaman ciddiye alınır? Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Muharrem Arslandağ konu hakkında bilgiler verdi.
Bebeklik döneminde belli yaşa ve belli bir üfürüm şiddetine kadar masum olarak yorumlanan üfürümler, erişkin yaşta daha ciddi kalp hastalıklarının habercisi olabilir. Özellikle kapak daralmalarının yarattığı üfürümler ciddi hastalıklar olarak yorumlanmalıdır.
Doktoru tarafından üfürüm duyulan herkes mutlaka kardiyolojik muayeneden geçmelidir. Çekilen EKG ve Ekokardiyografi ile kapak hastalığının tanısı konulup ciddiyeti belirlenebilir. Özellikle ana atardamarlara kanı gönderen aort ve pulmoner kapak darlıkları ciddi durumlardır.
Yakından izlenmesi gerekir. Sol kalpte yer alan mitral kapak darlık ve yetmezlikleri de ciddi nefes darlığı ve ritim bozukluğu yaratabilir. Yakın takip kadar yeterli kan sulandırıcı da kullanmak gerekir.
Kalbin kulakçıklarında büyümeye neden olan mitral kapak darlığı ve sol kalbin büyümesi ve sertleşmesine neden olan aort darlığı en ciddi kapak sorunlarıdır. Kulakçıkların büyümesi atriyal fibrilasyon denilen ve kalbin içinde pıhtı oluşmasına neden olabilir ritim bozukluğunu tetikleyebilir.
Bu şekilde gelişen pıhtı kalbin içinden koparak başka organlara gidebilir ve özellikle beyin dokusuna gidip inmeye neden olabilir. Aynı şekilde aort darlığının yarattığı kalp sertliği ve büyümesi nefes darlığı, baş dönmesi ve bayılma ataklarına neden olabilir. Aort kapağın üzerinde gelişen küçük kireçlenmeler de koparak başla organ damarlarını tıkayabilir.
Sonuç olarak kapak hastalıkları ciddiye alınması gereken hayati hastalıklardır. Kendileri veya komplikasyonları hayatı tehdit edebilir veya ciddi kalıcı hasarlar bırakabilir. Gerek çocuk gerek erişkin yaş grubunda mutlaka muayene edilmesi gereken hastalıklardır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İbn-i Sina'dan asırlık uyarı! Tatlıyı fazla kaçıranlar yandı! 'Sindirimi zorluyor, kan dolaşımında dengesizliklere yol açıyor'
Bilgisayar ve cep telefonunu sık kullananlar risk altında! Bu hastalık kapınızı çalabilir
Bu hastalığa dikkat! Tedavi edilmezse astıma kadar götürüyor
İnfluenzanın sebebi, ani hava değişikliği
Çocuklarda görme kaybına yol açabiliyor! Astigmatizma sizi ele geçirmiş olabilir! Astigmatizma nedir, nasıl tedavi edilir?