hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uç Beyin Nedir, Nerede Bulunur? Uç Beyin Görevleri Nelerdir?

    Uç Beyin Nedir, Nerede Bulunur Uç Beyin Görevleri Nelerdir
    expand

    İnsan vücudu için önem arz eden organların başında beyin gelmektedir. Beyin, vücut için anahtar görevi görmekle birlikte vücudu harekete geçirecek komutlarda beyin sayesinde ortaya çıkmaktadır. Çeşitli bölümlere sahip olan beynin oldukça fazla görevi bulunmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu görevlerden en önemlisi beş duyu organından gelen mesajların anlamlı bir şekilde vücutta kullanılmasını sağlamaktadır. Uç beyin, beynin bölümlerinden biri olan ve duyu merkezlerinin bulunduğu yer olmaktadır. Uç beyin sayesinde kişiler pek çok işlevi yerine getirmektedirler.

    Uç Beyin Nedir, Nerede Bulunur?

    Beynin önünde yer alan bölgeye uç beyin adı verilmektedir. Uç beyin sağ ve sol beyin olmak üzere iki kısımdan meydana gelmektedir. Uç beyin insanlar için oldukça önemli olan görevlere sahip olmaktadır. Bunların başında da konuşma, yazma, öğrenme, bilinçli düşünme, hafıza ve değerlendirme gibi fonksiyonları aktif kullanmak gelmektedir. Uç beyin beş duyu organlarından gelen mesajların anlamlandırıldığı beyin bölümü olmaktadır.

    Uç beyin iki yarım küreden oluşan beyin bölgesi olarak ifade edilmektedir. Bu yarım kürelerin birbirine bağlanması için yardımcı olan iki parça bulunmaktadır. Bu parçalar alt tarafta beyin üçgeni üst tarafta ise nasırlı cisim olarak belirtilmektedir. Uç beyini meydana getiren yarım küreler arasında köprüler bulunmaktadır. Köprüler sayesinde sağ ve sol beyin arasında gerekli olan bağlantı kurulabilmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uç Beyin Nedir, Nerede Bulunur Uç Beyin Görevleri Nelerdir

    Uç Beyin Görevleri Nelerdir?

    Uç beyni oluşturan sağ ve sol yarım küreler vücuttaki organları kontrol etmekle görevli olmaktadır. Uç beyinde bulunan sağ yarım küre vücudun solundaki organlardan, sol yarım küre ise vücudun sağ tarafındaki organlardan sorumlu olmaktadır. Uç beynin görevlerini şu şekilde belirtmek mümkün olmaktadır:

     - Uç beynin sol yarım küresinde konuşma ve yazma faaliyetleri yerine getirilirken sağ yarım küre de görme ve hayal kurma etkinlikleri var olmaktadır.

     - Sol yarım küre düşünme ve mantık da aktifken sağ yarım kürede görsel ve işitsel sanatlar ön planda olmaktadır.

     - Uç beyinde yer alan bölümlerden sol yarım kürede düşünme faaliyetleri ön planda olurken sağ yarım kürede ise 3 boyutlu şekil ve resimleri algılama ön planda olmaktadır.

     - Uç beynin bölümlerinden her biri istemli hareketler başta olmak üzere kendine özgü pek çok işlevi yerine getirmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     - Uç beyin zeka, duyarlılık gibi dış çevre ilişkilerinin anlamlandırılmasında ve düzenlenmesinde büyük rol oynamaktadır. Kişinin isteyerek yaptığı bütün davranışların kontrolü uç beyin tarafından sağlanmaktadır.

     - Uç beyin vücudun ihtiyacı olan önemli faaliyetlerin gerçekleştiği bölüm olmaktadır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow