Tuzdan kaçınmak doğru mu?
Tuzu bırakmak mı gerekir yoksa azaltmak mı? Günde ne kadar tuz tüketilmelidir? Tuzdan kaçınmak doğru mu? Bir çok besinin doğal içeriğinde yer alan sodyumun azı karar fazlası zarar... İşte tuz tüketimi hakkında bilmeniz gerekenler...
Tuz yüzyıllar boyu en önemli gıda maddelerinden. Basit tanımıyla kimyasal bileşik olan sodyum klorürdür. Bu kadar önemli olmasının sebebi uzun yıllar önce insanların besinleri uzun süre saklamak için tuza başvurmalarıdır.
Birçok yerde tuzun zararlarını okuyor, yemekleri olabildiğince tuzsuz yapmaya çalışıyoruz. Aslında bu durum hep sorulan şu soruyu getiriyor akla “Tuz zararlı mıdır?”
Bizce değildir. Bu yazımız daha çok hiç tuz tüketilmemesinin daha doğru olduğunu düşünenler için. Biz tuz tüketiminin dengeli ve ihtiyacın üstüne çıkılmayacak derecede olmasının vücut için elzem ve ideal olduğunu savunuyoruz. Bir tatlı kaşığı yani 5gr tuz günlük tuz ihtiyacımızı karşılamaktadır.
Diyetisyen Pınar Demirkaya konu hakkında bilgiler verdi.
Maddelerle dengeli alınan tuzun etkileri;
Yemeğe başlamadan önce tadılan tuz, mide enzimlerini harekete geçirir, hazmı kolaylaştırır.
Tuz sayesinde tükürük salgısı artar ve özellikle karbonhidratların sindirimi hemen başlar.
Ağza hava yoluyla giren mikroplar, sodyum klor sayesinde temizlenir.
Tuzda bulunan sodyum iyonu, hücreleri besler, maddenin hücre içine giriş çıkışına yardımcı olur.
Tuzla başlanırsa, tükürük bezleri daha fazla salgı yapar.
Ağızda sindirimde, karbonhidrat parçalanması daha kolay olur.
Mide motilitesi (hareketliliği) artar, pankreas ve bağırsaklar üzerinde olumlu etkiler meydana gelir.
Ağızda antiseptik özelliği gösterir.
Tuzla karbonhidratlar çözülüp eridiği için diş çürümeleri önlenir.
Tuz, vücudun asit baz dengesini korur. Vücudun elektrolit dengesini sağlar. İdrar meydana getirir. İdrar meydana gelmez ise metabolizmanın tehlikeli olan son ürünleri dışarı atılamaz. Tuz antiseptik yani mikrop öldürücüdür.
Tuz dile dokunduktan sonra, tükürük bezleri hemen çalışmaya başlar ve salgı yayar. Bu salgı hazım için oldukça önemlidir. Yiyecekleri hazmetmeye yardım eder ve kolaylaştırır.
Yemeğe tuzla başlanırsa beyin tarafından gönderilen bir uyarı sayesinde midede mukus denilen sindirimi kolaylaştırıcı bir tabaka meydana gelir. Bu da midenin sindirime hazırlıksız yakalanmasını önler.
Sonuç olarak her şeyde olduğu gibi tuzun fazlası da zararlıdır fakat bu tuzu hayatımızdan çıkarmamız gerektiği anlamına gelmemektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Vitamini Bol, Faydası Saymakla Bitmiyor Ama Bu Gruptaysanız Dikkatli Tüketin
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor
Halk Arasında 'Fil Hastalığı' Olarak Biliniyor'! Tedavi Edilmezse Kolda Ve Bacakta Ciddi Sorunlara Yol Açabilir: Lenfödem...
"Alzheimer" ve "Parkinson" tedavisinde umut veren gelişme