Türkiye'nin sağlık sistemini İngiltere Parlamentosunda anlattı
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Kaynak, İngiliz Parlamentosu'nda Türkiye'deki sağlık sistemini anlattı.
Muhafazakar Parti North Enfield Milletvekili Nick DeBois'ten davet alarak, İngiltere'ye giden Prof. Dr. Süleyman Kaynak, Londra'nın merkezindeki tarihi Parlamento binasında, İngiltere Avrupa Birliği Bakanı David Lidington başta olmak üzere, bazı milletvekilleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, basın ve konuya ilgi duyan vatandaşların da katıldığı toplantıda ilgiyle izlendi.
Prof. Dr. Kaynak, "Türkiye'deki Yeni Sağlık Sistemi'nde Gerçekler ve Sihirli Rakamlar" adlı sunumunda, Türkiye'deki sağlık sistemini Sağlık Bakanlığı verilerinden yararlanarak anlattı ve sağlık uygulamalarını artı ve eksileri ile değerlendirdi. Prof. Dr. Kaynak, parlamentodaki sunumuna ilişkin şunları anlattı:
"İngiliz Parlamentosu'nda 'Açık Sunumlar' adı altında halka açık uygulanan programlar var. Bu programları milletvekilleri planlayıp düzenliyor. Milletvekillerine değişik konu ve konuşmacılar öneriliyor. Beni de ITSEB adlı sağlık profesyonelleri tarafından kurulmuş bir sivil toplum örgütü önerdi. Bunun üzerine Milletvekili DeBois'ten resmi davet aldım. Sunumumda, Türkiye'deki sağlık uygulamalarını rakamlarla anlattım. Türkiye'nin hala genç bir nüfusa sahip olmakla birlikte, yaşlı nüfusunda yüzde 7-8'leri bulacak şekilde giderek arttığını, 2050 yılı projeksiyonuna bakarak, orta yaşlı ve yaşlı nüfusunun batı ülkelerine yaklaşacağını belirttim. Avrupa Birliği'nde de 2025-2050 yılı projeksiyonlarına baktığımızda bu ülkelerdeki nüfusun yüzde 50'ye yakınının 60 yaş üzerinde olacağını, bunun; üretimden çekilmiş, sadece tüketen ve uzun yaşadığı için maliyeti yüksek sağlık hizmetine ihtiyaç duyan bir nüfus anlamına geldiğini vurguladım. Ayrıca Türkiye'de, sağlık sistemine yılda 700 milyona yakın hastanın başvurduğunu, ortalama her vatandaşın yaklaşık ayda bir kez sağlık sistemine girdiğini ve bunun yaklaşık 90 milyonunun acile gittiğini, bu rakamların çok yüksek olduğunu vurguladım."
"Son 6 ayda 6 bin 580 sözlü ve fiili saldırı oldu"
Prof. Dr. Kaynak konuşmasında yer verdiği diğer konuları şöyle özetledi:
"Ülkemizde elektronik randevu sisteminde günde yaklaşık 6 milyon randevu talebi var. Bu hasta yüklenmesi, oransal olarak hekim yetersizliği olduğu kanısını uyandırmakla birlikte aslında, Türkiye'de yeterli hekim bulunuyor. Sadece aşırı ve gereksiz hasta yüklenmesi oluyor. Bunun sonucunda, hekimlerin hasta başına ayırdığı süre kısaldıkça aslında gerçek tedaviye ulaşmak zorlaşıyor. Bu aşırı yüklenmenin getirdiği en önemli sorun, hasta-hekim ilişkilerinde kriz diye değerlendirebileceğimiz sözlü ve fiili saldırılar olarak dikkat çekiyor. Bunun sonucunda son 6 ayda yaklaşık 6 bin 580 dolayında sözlü ve fiili sorun kaydı yapılmıştır. Kısa hasta-hekim görüşme süresi, tetkik ve ilaç açısından yüksek maliyetlere yol açmakta, ciddi hastalar da diğerleri arasında yeteri kadar ilgiye ulaşamamaktadır. Bu nüfusun sağlık problemlerinin çözümünde, batı ülkelerindeki sosyal güvenlik sistemleri ile Türkiye'deki sağlık organizasyonu işbirliği yapılarak Sağlık Turizmi'nin de ötesinde 'Entegre Sağlık Sistemleri' oluşturulabilir. Bugün Sağlık Turizmi başlığı altında yapılan uygulamalar aslında hekim kuruluşları ve devletler arasındaki işbirlikleri ile daha organize ve spesifik amaçlara ve çözümlere yönelik olabilir."
Sunumunun sonunda bazı doktorlar ve milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Süleyman Kaynak, karşılıklı diyalogların geliştirilmesi açısından verimli bir toplantı olduğunu belirtti. Prof. Dr. Kaynak'ı beğeniyle izleyerek takdirlerini belirten Milletvekili Nick Debois, plaketle teşekkür etti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Vitamini Bol, Faydası Saymakla Bitmiyor Ama Bu Gruptaysanız Dikkatli Tüketin
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor
Halk Arasında 'Fil Hastalığı' Olarak Biliniyor'! Tedavi Edilmezse Kolda Ve Bacakta Ciddi Sorunlara Yol Açabilir: Lenfödem...
"Alzheimer" ve "Parkinson" tedavisinde umut veren gelişme