Tüp bebek tedavisiyle doğan bebeklerde sağlık problemi olur mu?
Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, tüp bebek tedavisinde uygulanan yöntemlerle genetik hastalıkların aktarımının engellenebildiğini ve daha sağlıklı bebekler dünyaya getirilebildiğini belirtti.
Günümüzde tüp bebek tedavisiyle hem genetik nedenle engelli bebeklerin doğumunu önlemek, hem de genetik hastalıkların bazılarının aktarımını önlemek mümkün.
PGT nedir?
Genetik faktörlere bağlı hastalıkların çocuk dünyaya gelmeden preimplantasyon genetik tanı (PGT) yöntemiyle ayıklanıp ailelerin sağlıklı bebeklere sahip olmaları sağlanabiliyor. Genetik hastalıklara sahip kişiler ve engelli bireyler çocuk sahibi olmak istediklerinde bu sorunlarının çocuklarına geçmesi de aynı yöntemlerle ortadan kaldırılabiliyor.
Ülkemizde tüp bebek ve preimplantasyon genetik tanı (PGT) tedavileri başarıyla uygulanıyor. Bu yöntemlerle, Down Sendromu (21. kromozomun 3 tane olması) gibi kromozom sayı ve şekil yapısına bağlı genetik hastalıkların kolaylıkla ayrıştırılıp sağlıklı embriyoların anne rahmine transfer edilmesiyle aileler sağlıklı bebeklere sahip olabilirler.
Genetik hastalıkların aktarımı engellenebiliyor
Ayrıca ülkemizde yaygın görülen Akdeniz Anemisi (talasemi), kistik fibriozis, kas erimesi hastalığı vb. tek-gen hastalıkları da tüp bebek tedavisi ve preimplantasyon genetik tanı (PGT) yöntemi sayesinde ayıklanan sağlıklı embriyolar ile aileler bu hastalıkları taşımayan sağlıklı çocuklarını kucaklarına alabiliyorlar.
Sevindirici olan nokta ise tüp bebek ve tüp bebekte uygulanan ileri teknolojilerden preimplantasyon genetik tanı (PGT) yönteminin ülkemizde son derece başarılı bir şekilde uygulanması. Dünyada sayılı ülkelerde uygulanan bu tedavileri görmek için hastalar Avrupa, Orta Doğu ve birçok ülkeden ülkemize geliyorlar. Ülkemizde başarıyla uygulanan tüp bebek yöntemi ile oldukça sağlıklı bebeklere sahip olmak mümkün.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Vitamini Bol, Faydası Saymakla Bitmiyor Ama Bu Gruptaysanız Dikkatli Tüketin
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor
Halk Arasında 'Fil Hastalığı' Olarak Biliniyor'! Tedavi Edilmezse Kolda Ve Bacakta Ciddi Sorunlara Yol Açabilir: Lenfödem...
"Alzheimer" ve "Parkinson" tedavisinde umut veren gelişme