Tüp bebek tedavisi ile ilgili bilmeniz gerekenler
Kadın hastalıkları ve Doğum -Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. İrem Yengel, günümüzde çok merak edilen ve tercih edilen tüp bebek tedavisi için tüm sorularınızı cevaplıyor.
Tüp bebek tedavisi, doğal yoldan hamile kalamayan çiftlerin hamile kalmasına yardımcı olan bir tedavi yöntemidir. Bu tedavide anneden alınan yumurta hücreleri ve babadan alınan sperm hücreleri, dişi üreme sisteminin dışında, laboratuvar ortamında birleştirilir. Bu işlem sırasında spermler yumurtları dölleyerek embriyolar oluşturulur. Oluşan embriyolar daha sonra anne rahmine yerleştirilerek gebelik şansı sağlanır.
Bu yöntem, doğal yollardan hamile kalmakta güçlük çeken çiftler için çözüm olabilir. Tüp bebek tedavisi, gelişmiş laboratuvar teknolojisi ve tıbbi uzmanlık ile çiftlerin ebeveyn olma hayallerini gerçekleştirmelerini sağlayabilmektedir.
Tüp bebek tedavisi kimlere yapılır?
35 yaş altı, gebeliğe engel bir tıbbi durumu olmayan, düzenli ve korunmasız ilişkiye rağmen 1 yıl içinde gebelik elde edemeyen kadınlar mutlaka değerlendirilmeli ve gerekirse tıbbi destek alınmalıdır. Ancak 35 yaş üstü ya da daha önce gebe kalmayı engelleyen sorunları olan kadınlar için bu süre altı ay olarak tanımlanır. Bu süre sonunda gebelik yoksa vakit kaybetmemek için gerekli tedavi adımlarına hemen başlanmalıdır. Bu sayede çiftin hamilelik ve üreme potansiyeli ile ilgili endişeleri en iyi şekilde değerlendirilerek tedavi süreci başlayabilir.
Tüp bebek tedavisi; sebebi açıklanamayan kısırlıklar, rahim filminde kadının her iki tüpünün tıkalı olduğu durumlarda, ilerleyen yaş veya genetik nedenlerle nedeniyle yumurta rezervinin azaldığı durumlarda, erkeğin sperm sayı ve hareketinde düşüklüğün tespit edildiği durumlarda, endometrizis hastalığında, ailede genetik hastalıkların olduğu durumlarda da uygulanabilir.
Tüp bebek tedavi aşamaları nelerdir?
Yumurta stimülasyonu: Kadının yumurtalıklarını uyarmak için hormon ilaçları kullanılır. Bu şekilde, genellikle bir döngüde olgunlaşan tek bir yumurta yerine birden fazla yumurta gelişir. Bu şekilde çok sayıda yumurta geliştirilmesi, başarı şansını artırır.
Yumurta toplama: Yumurta stimülasyonunu takiben, kadının yumurtaları ultrason eşliğinde toplanır. Genellikle hafif sedasyon veya lokal anestezi altında yapılır.
Sperm alınması: Laboratuvar ortamında erkeğin meni örneği alınır. Sperm kalitesi düşükse veya sperm üretiminde sorun varsa sperm elde etmek için kullanılabilecek farklı yöntemler vardır.
Döllenme: Yumurta ve spermin laboratuvar ortamında birleştrilmesi. Klasik tüp bebek tedavisinde spermler, döllenme gerçekleşmesi beklenen yumurtanın yakınına yerleştirilir. Mikroenjeksiyon yönteminde ise, sperm hücresi doğrudan yumurta içine enjekte edilir.
Embriyo kültürü: Döllenme sonrası elde edilen embriyolar, laboratuvar koşullarında belirli bir süre kültürlenir. Bu süre zarfında embriyoların bölünme ve gelişim süreçleri izlenir.
Embriyo transferi: En kaliteli embriyolar kadının rahmine transfer edilir. Bu işlem genellikle yumurta toplama işleminden 3-5 gün sonra yapılır ve basit bir işlemdir ve anestezi gerektirmez.
Gebelik takibi: Embriyo transferinden sonra gebelik kontrolü için düzenli takipler yapılır. Kan testleri ve ultrason gibi yöntemlerle gebelik kontrolü sağlanır.
Başarı oranı nedir?
Döllenme sonrası elde edilen embriyoların kalitesi değişkenlik gösterebileceğinden tüp bebek tedavilerinde kesin sonuçlarını tahmin etmek mümkün değildir. Ancak tedavinin başarı oranı yüksektir ve genellikle yüzde 33 ile 55 arasında değişkenlik gösterir. Başarılı bir sonucu etkileyebilecek çeşitli faktörler vardır. Bu faktörler tıbbi ve çevresel faktörler olabilir.
Embriyo dondurma işleminin faydası nedir?
Embriyo dondurma işlemi, kişinin hamile kalma olasılığını büyük ölçüde artırır. Taze embriyo transfer işlemi bittikten sonra kalan sağlıklı embriyolar bu süreçte dondurularak saklanabilir. Bu sayede gelecekte, tekrar gebelik planlandığında dondurulmuş embriyolar çözülerek, sadece transfer yapılacağından daha az yorucu bir süreç sağlanır. Ayrıca yumurta rezervi azalmakta olan kadınlara uygulandığında, dondurulmuş embriyolar sayesinde gelecekte gebelik şansı mümkün olabilecektir.
Tedavi sürecinin, kadının yumurtalık rezervine zarar verme riskinin bulunduğu durumlarda da tercih edilir. Kanser hastalarının embriyoları, kemoterapi veya radyasyon tedavisinden önce dondurulabilir. Bu sayede embriyolar, vücut dışında saklanacağından tedavi sürecinden olumsuz etkilenmez.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kış aylarında açık havada spor yaparken dikkat
Tok tutuyor, kalbi koruyor, kemikleri güçlendiriyor! İşte balkabağının bilinmeyen faydaları
Yapay zekada cinsel istismar tehlikesi; ebeveynler dikkatli olmalı
Kalp krizine benzer belirtileri var! ‘Panik Bozukluk’ kadınlarda daha sık görülüyor
Uzun süren ve tekrarlayan karın ağrılarına dikkat