hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tüm yönleriyle kontakt lensler

    Tüm yönleriyle kontakt lensler
    expand

    Günümüzde göz hastalıklarının birçok farklı tedavisi mevcut ve tedavi seçeneklerinin çoğalması teknolojinin hızlı gelişmesi sayesinde mümkün oldu. Gelişen teknoloji ile birlikte göz hastalıklarında kullanılan yöntemler için farklı özellikler geliştirilerek daha konforlu kullanım sağlanıyor. Gözlük, kontakt lensler ya da operasyonlar göz hastalıklarının tedavisinde en çok tercih edilen yöntemlerdir.

    Göz hastalıklarında lensler diğer yöntemlere kıyasla daha çok tercih edilir. Gözlük kullanım oranının daha fazla olduğu düşünülse de lens kullanım oranı gözlükten daha fazladır. Bunun birçok sebebi bulunuyor. Bu sebeplerin başında şüphesiz konfor ve estetik görünüm yer alıyor. Kontakt lensler estetik görünümün korunmasını sağlarken gözde rahatsızlık yaratacak hissiyatları engelliyor. Tabii ki, güvenli bir lens markası ve hijyenik koşullara uygun şekilde kullanılması sayesinde.

    Lensler Hangi Materyallerden Üretilir?

    Lensler tek bir materyalden üretilmez. Farklı kullanıma uygun olması için çeşitli materyaller kullanılır. Uzun süreli kullanılan lensler için daha dayanıklı malzemeler kullanılırken günlük lensler için kullan at mantığına uygun olacak malzemeler kullanılır. 

    Günlük kullanılan lensler oldukça yumuşaktır ve üretildiği materyalden kaynaklı olarak bu yumuşaklığın sağlandığını söylemek yanlış olmaz. Günlük lensler hidrofil polimerlerinden üretilir. Bu materyal, suyu absorbe etmesiyle bilinir. Uzun süreli kullanılan kontakt lensler ise hidrofil silikon polimerlerinden yapılır. Bu materyal gözü hem nemli tutuyor hem de oksijen geçişini sağlıyor. Sert hava geçirgen olarak bilinen lensler RGP plastik adı verilen materyalden yapılıyor. Bu plastik diğer lenslere oranla daha sert yapıdadır. Hava geçişini diğer lenslere göre sağlayamadığı için günümüzde önerilmez.

    Göze En Uygun Lensler Nasıl Olmalıdır?

    Kontakt lens seçiminde alacağınız lensin göze nasıl hissettirdiği önemli bir unsurdur. Lens göze takıldığında konforlu bir kullanım sunuyorsa o lens göz için en uygun olanıdır. Kullanım sırasında lens aşağıda yer alan kıstasları yerine getirmelidir.

    -Göze hava akışını sağlamalıdır.
    -Lens korneayı tamamen kaplamalıdır.
    -Göz hareketleri sırasında görüş kaybı yaşanmamalıdır.
    -Gözü gün boyu nemli tutmalıdır.
    -Gözde ağırlık hissi, batma ve yanma gibi durumlar oluşturmamalıdır.
    -Lensin kenar şeridi göze baskı yapmamalıdır.

    Lens Nasıl Seçilir?

    Lens seçimi yapmadan önce lensler hakkında kısa bir araştırma yapmakta fayda var. Yapılan bu kısa araştırma sayesinde hangi lensin göze uygun olduğu kolayca belirlenir. Lensler sadece net görmeyi sağlamaz. Bunun yanında gözün sağlıklı kalması için bazı özellikler de taşır. Bu özellikler;

    -Lensin hava geçirgenliği
    -Lens yapısının çok sert ya da çok yumuşak olmaması
    -Göz kuruluğunu önlemek için lensin su içermesi

    Lens seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da lensi ne sıklıkla kullanacağınızdır. Lensler günlük, haftalık ve aylık seçenekleri ile satışa sunulur. Hangi sıklıkta kullanacağınıza uygun olacak seçeneği seçebilirsiniz. Lensi her gün kullanmayacaksanız ya da lensin hijyenini sağlayamayacağınızı düşünüyorsanız günlük lensler sizin için en uygunu olacaktır.  

    Lens Bakımı 101 

    Lensi sağlıklı bir şekilde kullanabilmenin en önemli yolu lensin hijyenik bakımını yapmaktır. Lensin bakımını yaparken lens solüsyonu kullanılır. Lens solüsyonu lens ve lens kabını hijyenik hale getirir. Lense dokunmadan önce elleri sabun ve su ile temizlenip durulanmalıdır. Lensler, lens solüsyonu dışında herhangi bir temizleyici ile kesinlikle temizlenmemelidir. Peki, lens ve lens kabı nasıl temizlenir?

    Lensi kutusundan çıkarıp avucunuzun içine koyun. Daha sonra lensin üzerine birkaç damla solüsyon damlatın ve hafifçe ovalayın. Ovalama işlemi çok sert yapılmamalıdır. Ayrıca tırnaklarınızı lense değdirmemeye dikkat etmelisiniz. Tırnaklarınız lense zarar verebilir. Lensi durulamak ovalayarak temizledikten sonra lensin üzerine durulanmasını sağlayacak kadar solüsyon dökün. Böylece lensin üzerindeki zararlı maddeler lensten uzaklaşmış olur. Bu işlemi her iki lens için de ayrı ayrı gerçekleştirin.

    Lens kabı temizliği de lens solüsyonu dışında başka bir ürün ile temizlenmez. Musluk suyu ya da temizleyici ağır kimyasallar kesinlikle kullanılmamalı. Lens kabını temiz ellerinizle solüsyonla yıkayarak dezenfekte edebilirsiniz. İşte, bu kadar kolay bir temizlik.

    Kontakt lens hem bakımı hem de kullanımı ile hayatı kolaylaştırır. Ayrıca gözün yapısını kuruluğa karşı ya da diğer problemlere karşı koruyabilir. Lens rahatlığını yaşamak için lens kullanmak isterseniz optik mağazaları artık internet dünyasında da yer alıyor. Hem de daha uygun fiyatlarla. 

    *İLANDIR*


     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow