Trigeminal nevralji nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri
Halk arasında yüz ağrısı olarak bilinen trigeminal nevralji hastalığı dayanılmaz yüz ağrıların sebebidir. Kişilerin hayatını oldukça etkileyen bu ağrı çeşidini Ağrı, Beyin, Sinir Hastalıkları ve Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu sizler için anlatıyor.
Dişlerini fırçalama, makyaj yapma gibi kolay işlerde bile ağrı hissedeler.
Tic douloreux bir diğer ismiyle trigeminal nevralji, yüzümüzdeki hisleri beynimize taşıyan sinirlerin etkilenmesi ile oluşan ağrıdır. Bu sorunu yaşayan kişiler kronik olarak yüz ağrısı sorunu yaşarlar. Kişiler dişlerini fırçalama, makyaj yapma gibi kolay işlerde bile ağrı hissedeler.
Hastalığın ilk aşamasında kişiler kısa ve hafif ağrı atakları yaşarlar. Ancak belirli durumlarda hastalık ilerler. Ve bu ilerleme ağrı atakların daha sık ve yoğun yaşanmasına sebep olur. Erkeklere kıyasla kadınlarda daha sık görülür ve sıklıkla 50 yaş üstü kişilerde karşılaşılır.
Trigeminal sinirlere baskı yapan iyi ya da kötü huylu tümörde ağrıya sebep olabilir.
Bu hastalıkla yüz bölümündeki hisleri beyne taşıyan trigeminal sinirlerin işlevleri bozulur. Karşılaşılan sorun ise normal kan damarının beyin tabanında yer alan trigeminal sinir arasında gerçekleşir. Temas esnasında sinire baskı uygulanır ve yanlış sinyaller gönderilir.
Yaşlanma ile beraber trigeminal nevralji ortaya çıkabilir. Bazı vakalarsa ise sinirleri koruyan miyelin kılıfına zarar gelmiş olabilir bu da ağrıya sebep olur. Aynı zamanda trigeminal sinirlere baskı yapan iyi ya da kötü huylu tümörde ağrıya sebep olabilir.
Kişiden kişiye değişmekle beraber rüzgar esintisi, dış fırçalama, gülümseme, yemek yemek, konuşmak, makyaj yapmak, tıraş olmak, yüzü yıkamak gibi yüz bölgesinde meydana gelen tetikleyiciler ağrı oluşmasına sebep olur.
Radyofrekans yönteminde ise ağrıya sebep olan bölgedeki sinir iletimi devre dışı bırakılır.
Trigeminal nevraljinin belirti ve semptomları kişiden kişiye değişir ve oluşan ağrılar çeşitlidir. Bu ağrı çeşitleri şu şekilde gözlenebilir;
• Ağrı yüzün tek bir noktasında oluşur ya da tam tersi geniş alanda hissedilir. Yanak, çene, dişler, diş etleri, dudaklar veya daha az sıklıkla göz ve alın bölgelerinde ağrı oluşabilir.
• Yüzün tek tarafını da etkileyebilir ya da nadir görülmekte beraber iki tarafında da oluşabilir.
• Ağrı atakları birkaç saniye sürebileceği gibi nöbetler şeklinde de oluşabilir.
• Elektrik çarpması gibi hissedilebilir.
• Çeşitli etmenlere göre ağrının hissedildiği belirli zamanlar oluşabilir.
• Yüze dokunma, çiğneme, diş fırçalama ya da konuşma gibi yüz ile etkileşimden sonra tetiklenen spontane ağrı veya ataklar olabilir.
Genellikle tanı kişinin hastalık öyküsünden çıkmaktadır. Kişinin ağrıyı doğru tanımlaması oldukça önemlidir. Anlatılan hastalık öyküsü sonrasında uzman hekim ağrının türü ve ağrıya neden olan nedenleri belirleyebilecektir. Uzman hekim tanıdan emin olmak ve hastalığın altında yatan temel nedeni belirlemek için çeşitli testlerden yararlanabilir.
Trigeminal nevralji tedavisinde tercih edilen ilk yöntem ilaç tedavisidir. Bazı vakalarda ilaçlar haricinde ek tedaviye gerek duyulmaz. Ancak uzun süre ilaç kullanımı sonucu ilaç etki göstermeyebilir.
Böyle durumlarda ise radyofrekans tedavisi tercih edilebilir. Radyofrekans yönteminde ise ağrıya sebep olan bölgedeki sinir iletimi devre dışı bırakılır. Bölgeye zarar verilmeden uzun süreli ve kalıcı sonuçlar elde edilebilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Halk Arasında 'Fil Hastalığı' Olarak Biliniyor'! Tedavi Edilmezse Kolda Ve Bacakta Ciddi Sorunlara Yol Açabilir: Lenfödem...
"Alzheimer" ve "Parkinson" tedavisinde umut veren gelişme
Aciller Doldu! Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları Pik Yaptı! Covid-19, Influenza Vakaları Patladı, Uzmanlar Uyardı
Rahim ağzı kanserinin yüzde 99'una HPV enfeksiyonu neden oluyor
A'dan Z'ye Diyabet: Diyabet Nedir, Neden Olur? Tip 1 ve Tip II Diyabet Belirtileri! Beslenme Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?