hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Travmatik olaylara bakış açısı da önemli

    Travmatik olaylara bakış açısı da önemli
    expand

    Trafik kazaları, afetler, ölüme neden olan rahatsızlıklar, savaşlar travmatik durumlar için gösterilen örneklerdendir. Uzman Psikolog Kaan Üçyıldız konu hakkında önemli bilgiler verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Birçok kişi, travmatik bir olaydan kurtulduktan sonra ilk aşamada korku, kaygı, öfke ve suçluluk gibi semptomlar gösterebilir. Bunların hemen hemen hepsi sıklıkla verilen tepkilerdir. Travma sonrası stres bozukluğu belirtileri ve yoğunluğu zaman içinde değişebilir. Birey sıklıkla daha stresli olduğunda veya neler yaşadığını hatırladığı öğeler ile karşılaştığında daha yoğun ve fazla travma sonrası stres bozukluğu belirtileri gösterebilir.

    Travmatik bir olay hakkında bir aydan daha uzun süreli rahatsız edici düşünceleri ve hisleri olan kişiler, özellikle şiddetli belirtiler ve hayatını kontrol altına almakta güçlük çeken kişiler mutlaka bir destek almaları gerekmektedir.

    Kişi kendisini destekleyen bireyler, aile üyeleri, arkadaşları veya kendisine iyi gelen bir uğraş ile zaman geçirmelidir. Durum hakkında sıklıkla konuşmadan, sevdikleri ile vakit geçirerek, keyif aldığı bir uğraş, hobi edinerek ve benzer durumları yaşamış kişiler ile yaşamış olduğu olumsuz deneyim hakkında konuşmak rahatlatıcı olabilir.

    Uzman Psikolog Kaan Üçyıldız,'' Kişi kendisine mümkün oldukça iyi bakmalı, yeterli dinlenme zamanı yaratmalı, yeme ve uyku düzeni oluşturmalı, aynı zamanda egzersiz yaparak ruhunu ve bedenini dinlendirmelidir. Endişe hisseden bireyler yeniden kendilerini iyileştirmeye odaklanmak için yürüyüş yapabilir veya hobilerden faydalanabilir. Kişi yaşadığı bu süreçte ne hissettiğini anlayabilen, ona destek olduğunu gösterebilen kişilere de ihtiyaç duyabilmektedir.'' dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow