hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Trafikte öfke kontrolü nasıl sağlanır?

    Trafikte öfke kontrolü nasıl sağlanır
    expand

    Trafikte geçirilen sürede stres, öfke, kaygı ve can sıkıntısı gibi psikolojik durumların yaşandığını belirten Klinik Psikolog Rabia Yavuz, trafikte öfke kontrolünü yönetmenin mümkün olduğunu söylüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Trafikte zaman zaman yapılan kural ihlallerine, trafiğin sıkışık olmasına öfke duyabiliyoruz. Bazen yoğun bir mesai sonrası saatlerce trafikte kaldığımızda üstüne açlık, susuzluk ve yorgunluk gibi fizyolojik ihtiyaçlarda eklendiğinde öfkemiz önüne geçilemez bir hal alabiliyor. Bu gibi durumlarda öfkenin altında yatan nedenlere dikkat çeken Psikolog Rabia Yavuz şöyle devam ediyor:

    “Trafikte açken, susuzken ya da yorgun hissediyorken öfke duyduğumuzda neden öfkelendiğimizi düşünmeli ve öfkemizin altında yatan nedenlere bakmalıyız. Çünkü o an öfkenin arkasında birden fazla karşılanmamış ihtiyacın olduğunu görmek önemlidir.

    Örneğin trafikte birinin kural ihlali yaptığı durumda aynı kural ihlalini kendinizin de yapabileceğini unutmamanız gerekiyor. Böyle bir duruma öfkelenmeden önce olaya nereden baktığımız önemli. Eğer böyle bir durumda öfkeyi bir sorun çözme biçimi olarak görüyorsanız onu kullanma ihtimaliniz de artar. Lakin öfkeyi kontrolden çıkmadan kullanmanın yolları vardır. Zengin bir davranış becerisine sahip bireylerin öfkelerini yönetebilmelerinin sebebi de burada yatmaktadır.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Trafikte Öfke Kontrolünü Sağlamak için Öneriler

    Trafikte öfke kontrolünü sağlamak için önerilerde bulunan Klinik Psikolog Rabia Yavuz, “Trafikte en çok nelere öfkelendiğinizi, hangi durumlarda öfkeyi hissettiğinizi bilmek gerekiyor.

    Örneğin trafik sıkışıklığında sinirli hissetmeniz normal bir durum fakat “Şu anda her şey can sıkıcı görünüyor çünkü yorgunum ama biraz dinlendikten sonra böyle hissetmeyeceğim” diyerek bu durumu kabul etmek öfkenizi kontrol etmek için iyi bir başlangıç olacak” diyor. Aynı zamanda öfkenin yoğunlaştığı durum ya da zamanları netleştirebilirsek bu durumlara farklı şekillerde hazırlıklı olabileceğimizden bahseden Klinik Psikolog Rabia Yavuz, “Çoğu insan yorgun olduğunda, aç olduğunda veya acele ettiğinde daha çok öfke duyuyor. Bu riskleri ortadan kaldırabilirsek bazı durumlarda öfkenin önüne geçebiliriz.

    Mesela, uykumuzu iyi almak, aç kalmamak, yorgunsak dinlenmek için molalar almak, acele etmemek için planlı davranmak yapabileceklerimizden sadece birkaçı. Ayrıca trafikte sakin kalabilmek için yolculuk sırasında nefes alma egzersizlerini kullanabilir, sakinleştirici müzikler dinleyebilirsiniz” diyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow