Tourette Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tourette Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?
![Tourette Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir Tourette Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır](https://image.cnnturk.com/i/cnnturk/75/740x416//612ff7c617aca91cec59621f.jpg)
Sağlık, bir insanın yaşam kalitesini düşürmeden ve konforlu bir biçimde hayatını sürdürmesi için en önemli etkendir. Ancak sağlıklı bir birey toplumsal ve özel hayatında tam bir huzur ve mutluluk halinde olabilir. Ancak sağlığı tehdit eden çeşitli hastalıkların varlığı da bir gerçekliktir. Hastalanma halinde ise gerekli tıbbi tedavi ile bir an evvel iyileşmek ve rutin düzene dönmek en önemli hedeftir. Ancak her hastalık ne yazık ki tedavi edilerek geçmez ve tam iyileşmek de mümkün olamaz. İşte bu hastalıklardan birisi de "Tourette Sendromu"dur.
Tourette Sendromu Nedir?
Tourette Sendromu, nöropsikiyatrik bir hastalıktır. İstemsiz bir şekilde ortaya çıkan ve çoklu motor hareketlerinin yanında bir veya birden fazla sesle kendini karakterize eden bir tik bozukluğudur. Tik, istem dışı gerçekleşen ve sürekli tekrarlanan hareketlerdir.
Fransız Doktor Gerard Gilles de La Tourette tarafından ilk defa 1985 tarihinde tanımlanmış bir hastalıktır. Bu sebeple de kendisinin adı ile anılan bir sendromdur. Tourette sendromu, çocukluk döneminde başlayan ve istem dışı gerçekleşen, sürekli tekrarlanan ani hareketler ya da seslerden meydana gelen tikler şeklinde tarif edilen nörolojik bir hastalıktır.
Tourette Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Tourette Sendromunun belirtileri çok çeşitlidir. Sendroma konu tikler motor ve vokal tikler olmak üzere ikiye ayrılır. Ancak yine de belirtilerini başlıca şu şekilde sıralamak mümkündür:
Dilin dışarı çıkarılması
Başı sallamak
Omuz silke hareketi
Göz kırpma ve devirme
Başı ve boynu çevirme
Havaya üfleme
Nesneleri elleme ve koklama
Boğaz temizleme
Esneme
Burun çekme
Öksürme
Dişleri sürtme
Yumruklama
Zıplama, tekme atma
Havlama, bağırma ve çığlık atma
Kekeleme
Aynı cümle ya da sözcüğün çok kez tekrarlanması
Tourette Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tourette sendromunun tedavisi davranışsal ve ilaç tedavisi yöntemleri ile gerçekleşir. Son yıllarda ayrıca beyin akımının aktivitesini değiştirmek için kullanılan takılabilir bir elektrottan da faydalanılır.
Tourette Sendromu Geçer mi? Tam Olarak İyileşme Mümkün müdür?
Tourette Sendromu çocukluk çağında görülür ve yapılan araştırmaların ortaya çıkardığı sonuçlara göre de ergenlik döneminde azalmaya başlar. Tourette Sendromunun yetişkinlik döneminde tamamen ortadan kalktığı söylenebilse de esasında zaman zaman bu tiklerin yetişkin kimselerde de ortaya çıktığı gözlemlenebilmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Süper yaşlılığın sırrı beyinde! Güçlü hafızanın yolu bu 4 maddede
Sigarayı bırakanlar neden abur cubura yönelir?
Fazla kilolarından kurtulmak isterken canından oldu! Liposuction yaptıran TikTok fenomeni hayatını kaybetti
TATLI ZEHİR! Uzmanlar 'Asla’ Diyerek Uyarıyor! Obezite, Karaciğer Yağlanması, Depresyon, Anksiyete! Tüketmeden Önce Bir Daha Düşünün
Beslenme düzeni oluştururken buna dikkat! Kalp doktoru favori besinlerini açıkladı! Kolesterolü düşürüp iltihabı azaltıyor