hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Topuk dikeni nedir, kimlerde görülür?

    Topuk dikeni nedir, kimlerde görülür
    expand

    Topuk dikeni, tıbbi olarak "plantar fasiit" olarak da adlandırılır, topuk bölgesinde ortaya çıkan bir tür ağrılı durumdur. Genellikle topuk altında veya topuk tabanının ortasında ağrıya neden olan bu durum, topuk kemiği ile ayak tabanını destekleyen bir bant olan plantar fasiyanın tahriş veya iltihaplanması sonucu meydana gelir. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Alperen Korucu konu hakkında bilgiler verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Topuk dikeni genellikle aşırı yüklenme, yanlış ayakkabı seçimi, düz tabanlık gibi ayak yapısal sorunları veya aşırı kilo gibi faktörler sonucu oluşabilir. Ağrı, genellikle sabahları veya uzun süre ayakta kaldıktan sonra artabilir. Bu durumun teşhisi genellikle fizik muayene ve semptomların değerlendirilmesi ile konulur.

    Tedavi, dinlenme, uygun ayakkabı seçimi, ayak tabanlıkları kullanımı, fizik tedavi egzersizleri, ağrı kesiciler ve antiinflamatuar ilaçlar gibi yöntemlerle yapılabilir. Kronik ve şiddetli vakalarda doktorlar enjeksiyonlar veya nadiren cerrahi müdahale önerilebilir.

    Topuk dikeni tedavisi bireyden bireye farklılık gösterebilir, bu nedenle ağrılarınızı hafifletmek ve tedavi seçenekleri hakkında daha fazla bilgi almak için bir sağlık profesyoneli ile görüşmeniz önerilir.

    *Dinlenme ve Aktivite Kısıtlaması: İlk aşamada, topuk dikeni olan bölgeye fazla yük bindirmemek ve dinlenmek önemlidir. Fazla aktiviteyi kısıtlamak, iltihaplanmanın azalmasına yardımcı olabilir.

     

    *Ayakkabı Seçimi: Rahat ve destekleyici ayakkabılar seçmek topuk dikeni tedavisinde önemlidir. Ayakkabıların tabanı yeterli destek sağlamalı ve ayağı doğru pozisyonda tutmalıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    *Buz Uygulaması: İltihaplı bölgeye düzenli olarak buz uygulamak, ağrıyı ve şişliği azaltabilir. Bunu günde birkaç kez 15-20 dakika boyunca yapabilirsiniz.

     

    *Ayak Egzersizleri: Uygun ayak ve ayak bileği egzersizleri, kasları güçlendirmeye ve esnekliği artırmaya yardımcı olabilir. Bununla birlikte, egzersizleri aşırıya kaçmadan ve ağrı hissetmeden yapmalısınız.

     

    *Fizik Tedavi: Fizyoterapistler, topuk dikeni tedavisinde uygun egzersizleri ve tedavi yöntemlerini belirlemek konusunda yardımcı olabilirler.

     

    *Ağrı Kesiciler: Doktorunuzun önerdiği ağrı kesiciler veya nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAID'ler), ağrı ve iltihabı hafifletebilir.

     

    *Ayak Tabanlı Destekler ve Ortopedik Tabanlık: Ayak tabanlı destekler veya özel tasarlanmış ortopedik tabanlıklar, ayak yapınıza uygun destek sağlayarak ağrıyı azaltabilir.

     

    *Enjeksiyon Tedavisi: Bazı durumlarda, kortikosteroid enjeksiyonları ağrıyı hafifletebilir, ancak bu tedavi uzun süreli etkili olmayabilir.

     

    *Gece Atelleri: Geceleri kullanılan ateller, plantar fasçiayı gererek geceleri oluşabilecek ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.

     

    *Egzersiz Programı: Fizyoterapistiniz veya doktorunuz tarafından önerilen özel egzersiz programına uymak, tedavi sürecinizi destekleyebilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow