Tiroid Testi Nedir? Nasıl Ve Nerede Yapılır? Tiroid Testi Ne Zaman Yapılmalı?
TSH yani tiroid uyarıcı hormon kişilerin sağlıklı bir şekilde yaşamaları için oldukça önemli olan bir hormondur.
TSH (Tiroid Uyarıcı Hormon) Nedir?
TSH ya da tiroid uyarıcı hormon kişilerdeki hipofiz bezi tarafından üretilmektedir. Hipofiz bezi ise genellikle “ana bez” şeklinde adlandırılır. Çünkü tiroid bezini içeren diğer hormonları üreten bezleri de kontrol etmektedir. Optik sinirlere çok yakın olan beynin tabanında ve burun köprüsünün arkasında bulunmaktadır. Hipotalamus, hipofiz bezine fazla TSH üretmesini bildiren tirotropin salgılayan hormonu üretir. Tiroid hormonu seviyelerinin çok düşük olduğunu algılar ise daha fazla TSH salgılar.
Eğer ki tiroid hormon seviyeniz yüksek ise, TSH salınımını yavaşlatır ya da durdurur.
Boyun dibinde olan tiroid bezi metabolizmanızı ve de diğer vücut fonksiyonlarını çok etkileyen hormonları kalsitonin, tiroksin (T4) ve de triiyodotironin (T3) üretmesine yardımcı olur. Tiroid, bu hormonların salınması yolu ile metabolizma ve de büyüme dahil olmak üzere farklı vücut fonksiyonlarını kontrol etmektedir. Hipofiz bezi daha fazla TSH üretir ise, tiroid daha fazla hormon üretir. Normal bir TSH aralığı olarak, litre başına yaklaşık 0,4 ile 4,0 milli-uluslararası birim (mIU / L) aralığında bulunmalıdır.
TSH (Tiroid Uyarıcı Hormon) Testi Nedir?
Tiroid uyarıcı hormon günümüzde kişilerin sağlıklı olmaları için çok önemli bir hormondur. Tiroid uyarıcı hormon testi kanda bulunan TSH miktarını ölçmektedir. Tiroid bezinizin aslında ne kadar iyi çalıştığını anlamak için TSH testi kullanılmaktadır. Hipofiz bezinizin salgılamış olduğu TSH miktarını ölçer. Bu test ile çok fazla tiroid hormonu veya çok az tiroid hormonu teşhis edilir.
TSH (Tiroid Uyarıcı Hormon) Testi Neden Yapılır?
Tiroid uyarıcı hormon testi kanda bulunan TSH miktarını ölçer. Genel olarak doktorunuz, genişlemiş ya da nodüler tiroid belirtileri, bilinen ve ya şüpheli tiroid bozukluğu belirtileri var ise bu testi isteyebilir. TSH seviyeleri gün süresince değişebilir, bu nedenle bu testi sabah erken saatlerde yaptırmak en iyisidir.
TSH (Tiroid Uyarıcı Hormon) Testi Nasıl ve Nerede Yapılır?
Günümüzde triod uyarıcı hormon testi ilgili sağlık kuruluşlarında yaptırılabilir ve bu test doktor isteğine bağlı olarak yapılmaktadır ve kan testiyle belirlenmektedir.
TSH (Tiroid Uyarıcı Hormon) Testi Ne Zaman Yapılmalı?
Tiroid testi kişinin hormon sağlığı için çok önemli bir test olup genel olarak sabahın erken saatlerinde ve aç karnına yapılan bir test olmaktadır.
TSH (Tiroid Uyarıcı Hormon) Yüksekliği Nedenleri
Tiroid hormon testinin sonuçlarına bakıldığı zaman bazen tiroid hormonu olan TSH yüksek çıkabilir bunun nedenleri aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır.
Hipotiroidizm,
Hipoz Adenomu,
Hipofiz bezinin alınması,
Hashimoto tiroid,
Tiroid hormon direnci,
Hashimoto Tiroidit,
İyot Yetersizliği,
Konjenital Hipotiroidi,
Lityum içermekte olan ilaçlar,
Hipertiroidi tedavisi amacı ile kullanılan radyoaktif iyot ve de anti tiroid ilaçları kullanımı gibi pek çok tedaviler,
Kanser tedavisinde kullanılmakta olan radyoterapi, Antidepresanlar, kolestipol içeren kolesterol düşüren ilaçlar, kortikosteroit ve de adrenokortikosteroit ilaçlarının yan etkisi,
Aşırı miktarlarda kullanılan kalsiyum ve ya demir takviyesi,
Östrojen desteği almak,
Sık sık tiroid hormonunu azaltmakta olan gıdalar tüketmekte bu nedenler arasında bulunmaktadır.
TSH (Tiroid Uyarıcı Hormon) Yüksekliği Tedavisi
TSH yüksekliğinde ilk olarak hastanelerin endokrinoloji adlı bölümüne gidilmelidir. TSH değerleri yüksek olan kişilerde hipotiroidi tedavisi uygulanarak bu değerler çok düşük tutulmaya çalışılmaktadır. Genelde TSH yüksekliğinde T4 adlı hormon seviyesi düşük kalmaktadır. Böyle bir durumu yaşayan hastalar; aşırı halsiz, el ve de ayaklarda üşüme, ses kısılması, vücudun belli bölümlerinde şişlik, kuru cilt yapıları, saç ve de deri döküntüleri, kilo artışı, uyku bozuklukları ve de depresyon hali, regl dönemi düzensizlikleri, dikkat dağınıklığı, kan değerlerinde bir takım düşüklük gibi bazı belirtiler görülmektedir.
Teşhis edilmekte olan TSH yüksekliğinin düşürülmesi amacı ile uzman kontrolü şart olmaktadır. Bu durum kimi zaman çok kısa sürede kendiliğinden düzelir iken, çoğu zaman hayat boyunca dikkat edilmesi gereken tedavi süreci gerektirebilir. Ayrıca TSH değeri çok düşük tutulması için de mutlaka iyotlu bir tuz tüketilmelidir. Ancak bunun içinde doktorunuza danışmakta her daim fayda vardır. Turp, lahana, mısır, brokoli ve de ıspanak gibi tiroid bezlerinin üzerinde etkisi olabilen sebze ya da meyvelerin tüketilmesi önerilmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İbn-i Sina’nın Asırlık Formülünde Doğal Kolajen: Yaşlanma Düşmanı Olan O Tohum!
Bal, Tarçın Ve Limonla Tüketildiğinde Vücudu Zımba Gibi Yapıyor! Tozu, Tazesi Ve Baharatı Var! Grip, Nezle, Mide Bulantısı, Boğaz Ağrısına Birebir
Profesör uyardı: "Artan intiharlar ve madde kullanımına dikkat"
Göz kuruluğu, karın ağrısı hatta aft… İltihaplı romatizma beklenmeyen belirtilerle ortaya çıkabilir! Hangi besinleri tüketmeli? Hangi besinlerden kaçınmalı?
Uzmanı uyardı: “Verem tedavi edilebilir ancak erken tanı hayat kurtarır”