Tetanoz Aşısı Nedir? Ne Zaman Yapılmalı? Tetanoz Aşısı Ne Kadar Süre Kaç Yıl Korur?
Tetanoz önemli hastalıklar arasında yer alır. Erken önlem alınmaz ve tedavi edilmez ise tetanoz ciddi riskler oluşturabilir. O nedenle tetanozun önüne geçilmesi için mutlaka aşı yaptırılmalıdır. Tetanozun bulaşmasını sağlayan pek çok farklı etken bulunmaktadır. Bu etkenler ise göz önünde bulundurulmalıdır.
Tetanoz hastalığı genellikle boyun ve çene kaslarında şiddetli kasılma oluşmasına neden olur. Bu hastalık tedavi edilmez ise hayati riskler meydana getirir. Tetanoz ise nemli ve ılık topraklarda yaşayan bakterilerden geçmektedir. Tetanoz hastalığını ise aşı ile engellemek mümkün. Bu nedenle tetanoz aşısını yaptırmak oldukça önem taşıyor.
Tetanoz Aşısı Nedir?
Tetanoz hastalığı, Clostridium tetani denilen bir bakteriden kaynaklanmaktadır. Tetanoz ise ölümcül riskler taşıyan bir sinir hastalığı olarak biliniyor. Genel olarak toprakta ve memeli hayvanların bağırsaklarında yaşayan bu bakteri insanlara yaralanma, kaza ve sıyrıklar ile girmektedir. Bu bakteri insan vücuduna girdikten sonra hızla üremeye başlar. Aynı zamanda bu bakteri vücutta metalloprotez tetanospazmin adı verilen bir toksin üretir.
Bu toksin ise omurilik ile beyin köklerine ulaşarak sinir hücrelerinde tahribata neden olur. Böylece istemsiz kasılmalar meydana gelir. Tüm bu hastalıktan ve etkilerinden kurtulmak için ise tetanoz aşısı önleyici bir tedavi yöntemidir. Tetanoz hastalığının en önemli karşıtı aşıdır. Tetanoz aşısı tetanoz toksoidi içerir. Aynı zamanda hastalıkla mücadele en etkili yöntem olarak bilinir.
Tetanoz Aşısı Ne Zaman Yapılmalı?
Tetanoz aşısının uygulanma sıklığı çok önemlidir. Bu nedenle tetanoz aşısının yapılma zamanı da oldukça önemlidir. Türkiye genelinde bebeklerde 2,4 ve 6. ayda beşli karma tetanoz aşısı rutin olarak yapılıyor. Bunun ardından 18. ayın sonunda ise pekiştirme aşısı uygulanıyor. Aynı zamanda 4 ve 6 yaşlarında tekrar pekiştirme aşısı yapılır. Ayrıca 11 ve 12 yaşlarında da tekrar tetanoz aşısı uygulanır.
Tetanoz Aşısı Ne Kadar Süre Kaç Yıl Korur?
Tetanoz aşısı bebeklik döneminde uygulanmaya başlar. Özellikle de bebeklerde 2, 4 ve 6.aylarda tetanoz için beşli karma aşısı yapılıyor. Aynı zamanda bebeklerde 18. ayın sonunda da pekiştirme aşısı yapılır. Bunun ardından ise çocukluk döneminde de tetanoz aşısı yaptırılır. Tetanoz aşısı her on yılda bir yapılmalıdır. Çünkü hangi yaş olursa olsun tetanoz aşısının geçerlilik süresi genellikle on yıl olmaktadır. Her on yılda bir tetanoz aşısı yaptırılması çok önemlidir. Bu sayede hastalıktan da korunmak mümkündür.
Tetanoz Aşısının Yan Etkileri Var mıdır?
Tetanoz aşısı yapıldıktan sonra bazı yan etkiler gelişebilir. Bu her bünyeye ve vücuda göre değişebilir. Bu yan etkiler ise çoğu zaman hafif bir şekilde geçebilir. Aşı yapıldıktan sonra hafif bir ateş belirtisi oluşabilir. Bunun ardından ise eklem ağrıları ve kas ağrıları da yaşanabilir. Bazı zamanlarda ise bulantı da meydana gelebilir. Tetanoz aşısı yapıldıktan sonra ise genel itibari ile bir yorgunluk hali de gözlenebilir. Bazı bünyelerde ise aşı yapıldıktan sonra o bölgede kızarıklıklar da meydana gelebilir. Bu belirtiler ise kısa sürede gider ve yan etkiler azalır.
Tetanoz Hastalığı Hangi Durumlarda Bulaşır?
Tetanoz hastalığı bazı durumlarda bulaşabilir. Özellikle de delici yaralar dövme ve piercingler bazı durumlarda tetanoz hastalığının bulaşmasına neden olabilir. Aynı zamanda silah yaralanmaları ile çeşitli yanıklarda da tetanoz hastalığını kapmak mümkün. Cerrahi yaralar ile brilikte hayvan ısırıkları sonrasında da bu hastalığa yakalanmak mümkün. Özellikle diş enfeksiyonları ile birlikte yeni doğan bebeklerde enfekte olmuş göbek bağlarında da tetanoz hastalığı bulaşma riski vardır. Dolayısı ile bu gibi durumlarda da tetanoz hastalığı bulaşabilir.
Tetanoz Hastalığından Korunmak İçin Neler Yapılmalı?
Tetanoz hastalığından korunmanın en iyi yolu tetanoz aşılarının tam ve zamanında yapılmasıdır. Çocukluk çağında yapılan tetanoz aşıları ilerleyen zamanda tetanoz hastalığından korumaktadır. Hastalığa karşı koruma sağlanması için her 10 yılda bir tetanoz aşısı yaptırılması öneriliyor. Bunun yanı sıra erken yara bakımı yapmak da tetanoz hastalığından koruma sağlar. Aynı zamanda vücut genelinde oluşan bir yara var ise mutlaka bakımı yapılmalı. Bu bakımların öncesinde ve sonrasında da eller sabunla ve suyla iyice yıkanmalıdır. Bunun yanı sıra vücut genelinde oluşan herhangi bir yara mutlaka kontrol altında tutulmalıdır. Buna göre yara bakımı da düzenli bir şekilde yapılmalıdır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Çillibom'un bestecisi Kenan Küçüközcan hayatını kaybetti! Bu belirtilere dikkat! HASTALARIN YAKLAŞIK YÜZDE 40-50'Sİ...
Genel cerrahi uzmanı obezitenin çaresini açıkladı!
Şeker hastalığının şifası tespit edildi!
Dikkat bu takviye kalbi bile durdurabilir!
Öksürük 2 haftadan uzun sürüyorsa dikkat! Kalıcı hasara neden olabilir...