Tai Chi Nedir, Nasıl Yapılır? Tai Chi Faydaları Nelerdir, Ne İşe Yarar?
Dövüş sanatlarından türetilen tai chi, geleneksel Çin Tıbbının enerji egzersizlerinin bir parçası olan fiziksel bir disiplindir. Tai chi, önceden belirlenmiş bir sırayla yavaş ve hassas bir şekilde gerçekleştirilen bir dizi sürekli ve dairesel hareketin gerçekleştirilmesinden oluşan küresel bir enerjik jimnastiktir.
Tai Chi Nedir?
Tai chi'nin ne olduğunu anlamak için, Geleneksel Çin Tıbbının (TCM) 5 dalından biri olan Qi Gong ile oluştuğunu bilmeniz gerekir. Diğer 4 dal akupunktur, Çin diyetetik, Çin farmakopesi (şifalı otlar) ve Tui Na masajıdır.
Hem qi gong hem de tai chi yavaşlığı överken, beden ve zihin uyumunu amaçlayan bu iki Çin sanatı pratikte öne çıkıyor. Hareketlerine kapılmış, ayakları yere sıkıca bağlanmış olarak, parklarda
ve bahçelerde qi gong ve tai chi uygulamakta giderek daha fazla ustalaşmaktadırlar. İlk bakışta, yeni başlayanlar bu iki Çin sanatını, tanımlarında bile çok farklı olsalar da ayırt etmekte zorlanacaklar.
Tai chi veya tai chi-chuan içsel" olarak adlandırılan, yani karate gibi dış dövüş sanatlarından farklı olarak zihinsel, ruhsal ve enerjik yönlere odaklanan bir Çin dövüş sanatıdır. Ruhsal boyutlarıyla, koreografiye alınmış sekanslar hareketli bir meditasyonu anımsatıyor.
Tai Chi Faydaları Nelerdir?
Tai chi'de yavaşlamayı öğrenmek çok önemlidir. Aslında, tıkanmaları tespit etmeyi ve enerji akımını hissetmeyi mümkün kılan, yürütmenin aşırı yavaşlığıdır. Buna ek olarak, vücudun ağırlığının bir bacaktan diğerine yavaş ve kesin olarak aktarılması ve değişen kol ve bacakların oynanması, dinamik güç dengesine dayanan Çin düşüncesini mükemmel bir şekilde somutlaştırıyor.
Bu uygulama aynı zamanda yavaş, derin ve düzenli olması gereken nefes almayı da vurgular.
Uygulama ilerledikçe, birey nefes alıp verme hareketlerini yürütme ile koordine etmek zorunda kalacaktır.
Birçok çalışma, çeşitli rahatsızlıklar için tai chi uygulamanın faydalarını bildirmektedir. Bununla birlikte, çalışmalar genellikle tutarlılık eksikliği, yetersiz sayıda katılımcı ve çeşitli metodolojik eksiklikler göstermektedir.
Tai Chi Kaç Hareketten Oluşur?
Her zaman dik bir duruşta uygulanır, tam bir sıradaki hareket sayısı 24 ila 48 arasında değişir ve hatta tai chi'nin orijinal biçimine karşılık gelen 108'e bile ulaşabilir. Diziler sırasında hareketleri yönlendiren ve enerjiyi yakalayan ve yönlendiren ellerdir, böylece bedenin desteğini göbeğin biraz altında bulunan ağırlık merkezi Tan Tien'de bulur. Tai chi'nin özü, iki kutup enerji olan Yin'in dünyadan ve Yang'ın gökyüzünden dengesini aramasında yatar.
Tai Chi Ne İşe Yarar?
Tai chi'nin 60 yaşın üzerindeki insanlarda düşme veya düşme riskini azaltabileceği sonucuna varmışlardır. Bununla birlikte, etkinin çok yaşlı veya güçsüz insanlarda (günlük faaliyetlerini kısıtlayan bir hastalıktan veya rahatsızlıktan muzdarip olanlar) çok daha az belirgin olduğuna dikkat çekiyorlar. Ayrıca, etkili olabilmek için tai chi'nin düzenli olarak uygulanmasının çok önemli olduğunu belirtiyorlar. Düşme riskini azaltmanın yanı sıra, tai chi yürüme hızını artıracak, dengeyi geliştirecek ve hareket ederken daha fazla güven sağlayacaktır.
Hipertansiyonlu hastaların iki sistematik incelemesi, tai chi uygulayan kişilerde kan basıncında önemli bir düşüş olduğunu bildirdi. Bu sonuçlar, tai chi'nin felç ve kronik kalp yetmezliği gibi belirli kardiyovasküler hastalıkların görülme sıklığını azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
Başka bir derleme, özellikle kardiyovasküler hastalığı olan hastalarda tai chi'nin etkisini değerlendirdi.
Tai Chi Psikolojiye Etki Eder mi?
Koroner arter hastalığı veya kalp yetmezliğinden muzdarip 208 hastada yapılan üç klinik çalışmanın sonuçları, yaşam kalitesinde bir iyileşme, sistolik ve diyastolik kan basıncında bir düşüş ve egzersiz kapasitesinde bir artış gösterdi.
3 çalışmayı içeren sistematik bir derlemede sonuçlar, tai chi'nin bu kadınların yaşam kalitesine yürüme, psikolojik destek veya standart bakımdan daha fazla fayda sağlamadığını ortaya koydu. Bununla birlikte, bir tanesi psikolojik desteğe kıyasla benlik saygısı üzerinde faydalı etkiler gösterdi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Çaya bal katarken buna dikkat! Bağışıklık sistemini güçlendiriyor...
Çinli bilim insanları keşfetti! Kanserin çaresi toprakta mı?
Uzmanlardan grip uyarısı: "Özellikle o kişilerde tehlikeli olabilir"
Sağlıklı olmak isterken hayatınızdan olmayın! Bu takviyelerin bilinçsiz kullanımı tehlikeli...
Soğuklarda çok daha sık görülüyor! Tedavi edilmezse yüz felci yapabiliyor...