Su Çiçeği Nedir, Belirtileri Nelerdir? Su Çiçeği Nasıl Geçer, Tedavisi Nasıl Yapılır?
Su çiçeğinin tıbbi ismi variselladır. Ergenlik çağına girmemiş olan çocuklarda yaygın olarak görülür. Hastalığın en önemli durumu ise bu rahatsızlığı bir virüs olmasıdır. Bu hastalık içerisinde genel olarak bir tedavi yöntemi yoktur, kişiler genellikle kendiliğinden iyileşir. Su çiçeğini bir kişi, bir defa geçirdikten sonra yaşam boyu bağışıklık kazanır ancak ender de olsa rahatsızlık tekrar yenileyebilir.
Su çiçeği aşısı uygulanmaya başladığından beri özellikle Türkiye içerisinde görülen rahatsızlık oranları oldukça düşmüştür. Aşılı olan bireyler su çiçeği geçirseler dahi çok hafif bir şekilde atlatmaktadırlar. Su çiçeği en sık 5-10 yaşlarında, kış sonu ve ilkbahar aylarında görülür. Hastalık çok bulaşıcıdır.
Bulaşma yolu insandan insana, damlacık ve havayolu iledir. Virüs tükürük bezlerinde bulunur ve kuluçka süresi on üç ile yirmi iki gün arasındadır. Su çiçeği geçiren bir birey yada çocuk hastalık bulguları başlamadan iki gün evvel hastalığı başka kişilere bulaştırmaya başlar, bulaşma süresi yaralar kabuklanıncaya kadar devam etmektedir.
Su Çiçeği Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Su çiçeği genel olarak çocukluklarda görülen bulaşıcı bir rahatsızlıktır. Tamamen virüs olan bu rahatsızlığın erken yaşlarda görülmesi genel olarak kişilerin sağlıkları ve ileri ki yaşları adına daha faydalıdır. İleriki yaşlarda görülen su çiçeği kişiyi ölümcül derecede olumsuz etkileyebilir.
Hastalığın tipik belirtisi ise içi su dolu baloncuklar, kabarıklıklar, kızarıklıklar ve döküntülerdir. Döküntüler başlangıçta duru, daha sonra flu bir hâl alır. Döküntüler son derece kaşıntılıdır bununla beraber gövdeden başlayarak surat ve saçlı bölgelere yayılır. Bazı durumlarda ağız içinde de döküntü görülebilir. Su çiçeğinin tehlikeli olduğu durumlar ve kişiler ise şu şekildedir;
Yeni doğmuş ve daha ilk ayını doldurmamış bebekler için.
28 haftadan önce doğmuş olan bebekler için.
İki hafta yada daha uzun kortizon rehabilitasyonu alanlar için.
Kanser hastaları ve kanser atlatmış kişiler için.
Bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar için.
Hamilelik sürecinde olan kişiler için.
Su Çiçeği Nasıl Geçer?
Tendeki kaşıntıyı yok etmek ve mikrop kapmasını önlemek için kişilerin her gün banyo yapması önerilir. Banyo sırasında kesinlikle kese yapılmaz. Kişilerin su çiçeği geçirdiği dönemde tırnaklarının kısa olması ve kendilerini kaşımaması gerekmektedir. Aspirin ve benzeri kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmamalıdır.
Su çiçeği geçiren çocuğu hamile bayanlardan, yeni doğmuş bebeklerden, bağışıklık sistemi güçsüz veya tam çalışmayan insanlardan ve kortizon kullananlardan uzak bir alanda tutmak gerekmektedir. Su çiçeği geçiren çocukları döküntüler kabuklanana kadar okula göndermemek gerekmektedir. Kişilerin aşağıdaki anormal durumları yaşaması durumunda ise mutlaka bir hekim tarafından profesyonel destek talep etmesi gerekmektedir;
Tende anormal kızarıklık ve şişlik.
Yiyecek tüketiminin azalması, yutkunma zorluğu veya nefes alamama.
Düzgün idrar yapamama, idrarda yanma ve ağız kuruluğu.
Aşırı halsizlik, yürümede güçlük.
Güçlü öksürük, hırıltı, soluk alamama ve tıkanıklık.
Şiddetli baş ağrıları, aşırı kusma veya mide bulantısı.
Ortalama dört günden fazla süren ateş.
Geçmeyen boyun ve sırt ağrısı.
Su Çiçeği Tedavisi Nasıl Yapılır?
Sağlıklı bireylerde ve çocuklarda su çiçeği için herhangi bir uygulama veya tedavi yöntemi bulunmaz. Hekiminiz ateş düşürücü veya kaşıntıyı rahatlatmak adına antihistaminik ilaçlar verebilir. Fakat genel olarak su çiçeği müdahale edilmeden, kendiliğinden geçen bir rahatsızlık türüdür.
Su çiçeğinin yol açabileceği hastalıklar açısından tehlike altında olan çocuklarda antiviral ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar döküntü ortaya çıktıktan ilk yirmi dört saat sonra verildiğinde hastalığın etkisi büyük bir oranda düşer ve çocuk rahatlar. Çocuklara veya yetişkin olan bireylere kesinlikle bu dönem içerisinde aspirin veya benzeri ilaçların verilmemesi gerekmektedir.
Kişiler bu dönemde sadece doktor tarafından tavsiye edilen krem, ağrı kesici veya ateş düşürücüleri uygulayabilir. Kişiler su çiçeğinden korunmak için her yıl aralık ayı içerisinde aşı olabilir. Bununla beraber daha önce su çiçeği geçiren kişilerin büyük bir oranı tekrar bu rahatsızlığı geçirmemektedir. Aşı önleyici olarak değil sadece koruma ve belirtileri düşürmek amacı ile uygulanmaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
KİLOSU 100 TL! C Vitamini, K Vitamini, Folik Asit, Potasyum Ve Demir Deposu! Kalp Sağlığını Destekliyor, Cildin Genç Görünmesini Sağlıyor
ŞEKER HASTALARI DİKKAT! Ayak Tabanında Yanma, Susuzluk, Ağız Kuruluğu, İdrara Sık Çıkma! Uzman İsim Uyardı! Bunu Yapmayan Yandı!
HIV POZİTİF NE DEMEK? HIV nedir, nasıl bulaşır? HIV ölümcül mü?
Yemek sonrası uyku bastırması diyabet belirtisi
Çocuğu Dubai çikolatası tüketen veliler dikkat: 100 gramlık Dubai çikolatasını yakmak için 1 saat spor şart