hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Stresliyken yedikleriniz değil, stresin kendisi kilo yapıyor

    Stresliyken yedikleriniz değil, stresin kendisi kilo yapıyor
    expand

    ABD'de bulunan Stanford Üniversitesi Tıp Bölümü'nün yaptığı bir araştırmaya göre stres başlı başına hücreler üzerinde meydana getirdiği değişiklikler yüzünden kilo almanıza sebep olabiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hücre Metabolizması (Cell Metabolism) adlı tıp dergisinde yayımlanan araştırmaya göre kronik stres yeni yağ hücrelerinin oluşmasına neden oluyor.

    BBC Türkçe'nin haberine göre stresli olduğumuz zaman salgılanan glükokortikoid adlı hormon, belli tipte hücrelerin yağ hücresine dönüşmesine, bu da kilo almamıza yol açabiliyor. O yüzden sadece stresli olduğumuz zaman tükettiğiniz besinlerin değil, stres seviyesinin belli bir süre boyunca yüksek olmasının da kilo alımına sebep olduğu meydana çıktı.

    Süreye bağlı

    Bugüne kadar stres hormonu kortizol salgılandığı zaman insanlarda kilo alımının görülmesinin nedeni stresin iştaha yol açması olarak açıklanıyordu. Stanford Üniversitesi araştırmacıları ise glükokortikoid adı verilen hormunun etkilerini farelerde araştırma kararı aldı.

    İş stresiyle başa çıkmanın yolları

    Mikroskop altında yapılan incelemelerde, glükokortikoid adlı hormonun sürekli yüksek seviyelerde bulunmasının yağ hücrelerinin meydana çıkmasına yol açtığı görüldü. Hormonun seviyesinin inip çıkmasının ise hücreler üzerinde bir etkisinin olmadığı gözlemlendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hatta glükokortikoid adlı hormonun sınırlı bir süre boyunca çok yüksek olmasının da bir etkisinin olmadığı belirlendi. Özellikle 24 saat boyunca yüksek stres hormonuna tabi olan farelerde yağ oranının iki katına çıktığı görüldü.

    Orta düzey kaygılı insanlar daha uzun yaşıyor

    Bu yüzden araştırmanın başında bulunan Mary Teruel, yağ oluşumunun gıda alımıyla değil stresin süresiyle ilgisi olduğunu söylüyor. Teruel, araştırmanın laboratuvar ortamında yapılmasına rağmen insanlarda da benzer etkilerin görülebileceğini ancak daha fazla testin yapılması gerektiğini belirtti.

    Teruel, araştırma sonuçlarına bakarak gün içinde stresli olmanın idare edilebilecek bir durum olduğunu ancak bunun gece de devam etmesinin sakıncalı olduğunu aktardı.

    • İngiltere'de "aşırı kilo" artık daha fazla kanser nedeni
    • Beyin elektrodu yoluyla depresyon ve obezite tedavisi
    • Uzun ve sağlıklı yaşamın sırrı: Az yemek
    • Sadece birkaç gece bile az uyumanız beyninize zarar veriyor
    • Diyet yaparken kilo vermeyi önleyen 6 büyük hata

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow