Soya sütünün faydaları ve bilinmeyen zararları nelerdir?
Soya sütü günümüzde oldukça popüler hale gelen bir besin. Genellikle vegan beslenenlerin tercihi olan soya sütünün birçok faydası var. Soya sütünün sağlığa yararları hakkında yapılan araştırmalar birbirinden farklı sonuçlar ortaya koysa da soyanın pek çok sağlıklı bileşikler içerdiği bu çalışmaların ortak noktası. Ancak soya sütünü tüketen erkeklerin biraz dikkatli olmasında fayda var. Soya sütünün de bazı yan etkileri ve zararları olabiliyor.
Soya sütü genellikle laktoz intoleransı nedeniyle inek sütü içemeyenler için en iyi alternatif. Böyle bir sorunu olmayanlar ise soya sütünü sağlıya faydaları nedeniyle tüketiyor. Protein yönünden zengin olan soya sütü ayrıca inek sütünden daha fazla lif içeriyor. Soya sütü, soya fasulyesinin bir gün suda bekletildikten sonra püre haline getirilip süzüldükten sonra çıkan suyun 10 dakika kaynatılmasıyla yapılıyor. Soya sütünü hazır olarak büyük marketlerde bulmanız mümkün. Soya sütünün faydalarına geri dönersek proteini yüksek lifli bir içecek olmasının yanı sıra içinde yer alan izoflavon.
İzoflavon, meme kanseri başta olmak üzere bazı kanser türlerine karşı korunma sağlıyor. Berkeley Üniversitesi’nin 2001 yılında yayınladığı soyanın içindeki izoflavon’nun yararları adlı “Wellness Letter” sağlık mektubunda soyanın menopoz semptomlarını azalttığı, kalp hastalıkları riskini düşürdüğü belirtilmiş. Aynı yazıda soyanın hap şeklinde tüketilmesinin içeriğinin tam olarak bilinmediği için riskli olduğu, bunun yerine doğal soya ürünlerinin tüketilmesi gerektiğinin altı çizilmiş.
Bazılarının düşündüğü gibi soya sütü yağsız değil, inek sütünden yüzde 2 daha fazla yağlı; ancak bu yağ kötü kolesterol içermiyor.
Soya sütünün zararı var mı?
Soya sütünün en olumsuz yanı ise kalsiyum yönünden zayıf olması. Aynı miktarda inek sütünün içerdiği kalsiyumun sadece 4’te 1’ini içeriyor. Bu nedenle soya sütü üretimi yapan markalar genellikle ürünlerinin içine ekstra kalsiyum eklemekte. Ancak sonradan eklenen kalsiyumun doğal olanı kadar yarar sağlamadığı yapılan araştırmalarla belirlenmiş.
Soya sütü kullanıyorsanız kalsiyum ihtiyacını tamamlamak için badem, lahana, karalahana gibi yeşil yapraklı sebzeleri ve diğer fasulye türlerini beslenme programınıza ekleyebilirsiniz. Tabii laktoz intoleransınız yoksa yoğurt, peynir gibi inek sütü ürünlerinden de yeterli oranda kalsiyum alabilirsiniz.
Beslenme uzmanlarının soya sütü veya diğer soya ürünlerini tüketmenin sağlık açısından faydalı olduğu yönündeki açıklamaları ise genellikle hayvansal gıdalardan alınan proteinin kötü kolesterol ile birlikte gelmesi nedeniyle protein kaynağı olarak kolesterolü yükseltmeyen soyayı kullanmak yönünde.
Göbek eritmede etkili
Amerikalı bilim adamları her gün düzenli olarak soya sütü içeren içeçekler tüketmenin, göbek bölgesindeki yağlanmayı ortadan kaldırdığını ortaya çıkardı. Alabama Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre; soya sütü fazla şekerin yağa dönüşmesini engelleyerek günlük olarak alındığında karın bölgesindeki yağların erimesini sağlıyor. Araştırmayı yürüten uzmanlardan Dr. Daniel Christie, soya sütlü içeceklerin karın bölgesindeki yağları engellemesine bağlı olarak kadınların kalp ve diyabet gibi rahatsızlıklara yakalanma riskini de azalttığını belirtti.
Erkeklerde sorunlara yol açabilir
Uzmanlar, soya sütünün faydalarının yanında erkekler için zararlı bir yönünün olduğunu da belirtiyor. Günde 25 gr soya proteini almak bile erkeklerdeki hormon dengesini bozarak “cinsiyet” sorunlarına yol açabiliyor. Connecticut Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre; soya testesteron üretimini düşürüyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
"Kütletme" alışkanlığınıza dikkat! Saniyeler içinde böyle felç bırakıyor
Oyun bağımlılığının sebebi depresyon olabilir! Uzmanı uyardı
DSÖ'den korkutan rakamlar! 2023'te 10.3 milyon kişi bu hastalığa yakalandı!
HÜRREM SULTAN'IN GÜZELLİK SIRRI İBN-İ SİNA'NIN REÇETESİNDE SAKLIYMIŞ! İnce çizgileri ve kırışıklıkları azaltıyor, cildi parıl parıl parlatıyor
20 GÜNDE 2 BEDEN İNCELTEN YÖNTEM! Bu zayıflama sırrı ile göbek, basen ve simit bölgesi sorun olmaktan çıkıyor: Yağları şıpır şıpır eritiyor