Merak uyandırdı: Aşıdan sonra kol ağrısı neden olur? Biontech aşı olduktan sonra kol ağrısı ne zaman ve kaç günde geçer?
Tüm dünyada koronavirüse karşı aşı çalışmaları devam ediyor. Covid 19 aşısı vurulan birçok insan kol ağrısı yaşadığını belirtiyor. Biontech aşının yan etkileri arasında kol ağrısı da yer alıyor. Her aşıda olduğu gibi koronavirüse karşı yapılan aşılarda da en yaygın görülen yan etki kol ağrısıdır. Birçok uzman Biontech aşısının yan etkileri arasında bulunan kol ağrısının kısa sürede geçtiğini ve mutlaka aşı olunması gerektiğini tavsiye etti. Peki ama aşı sonrası kol ağrısı neden olur, nasıl geçer?
Koronavirüs aşısı sonrası en yaygın yan etki aşı yapılan kolda ağrı ve şişlik oluşmasıdır. Aşı sonrası oluşan kol ağrısının kısa sürede geçtiği bilinmektedir. Uzmanlar yan etkilerinin kısa sürede geçtiğini bildiriyor. Peki ama koronavirüs aşısı olduktan sonra oluşan kol ağrısı ne zaman geçer?
Koronavirüs aşısı yan etkileri nelerdir?
Aşı yapılan yerde şişlik ve ağrı
Baş ağrısı,
Yorgunluk,
Titreme,
Kas ağrıları,
Ateş,
Eklem ağrısı
Ateş, ikinci dozdan sonra daha sık görülmektedir.
AŞIDAN SONRA AĞRI KESİCİ ALINIR MI?
Aşı sonrası kol ağrısı nasıl geçer?
Birçok aşıda olduğu gibi koronavirüs aşısında da kol ağrısı yaşanmaktadır. Aşının enjekte edildiği bölgede ağrı, kızarıklık ya da şişlik görüldüğü takdirde ilk olarak aşı yapılan kolunuzu yükseltmeniz yan etkilerin hafiflemesinde yardımcı olacaktır. Bununla birlikte aşı yapılan yere soğuk uygulayabilirsiniz ancak buzu direkt olarak kolunuzun üzerine koymayın. Soğuk suyla ıslatılmış bir havlu size bunun için daha uygun olacaktır.
Uzmanlar, aşı yapıldıktan sonra 24 saat boyunca ağrı kesici ilaç alınmaması yönünde tavsiyede bulunuyor. İlk 24 saatten sonra parasetamol içeren bir ağrı kesici kullanmak ağrılarınızın hafiflemesine yardım edecektir.
Koronavirüs aşılarının yan etkileri hakkında detaylı bilgiler için tıklayınız
Koronavirüs aşısı yan etkileri nasıl geçer?
Sık görülen bir diğer yan etki ise yorgunluktur. Bunun için ise mümkünse bol bol dinlenmek ve bol sıvı tüketmek iyi gelecektir.
Hafif ateş ve titreme karşısında yeterince sıvı tüketimi ve istirahat faydalı olurken, yine belirlenen sürenin ardından parasetamol içeren ağrı kesici almanız önerilmektedir.
Aşının ardından bir hafta içinde baş ağrısı gelişmesi durumunda sadece parasetamol içeren bir ağrı kesici alınması yeterli olacaktır.
Kas ve eklem ağrısı için de istirahat, yeterli sıvı alımı ve parasetamol içeren ağrı kesici tavsiye ediliyor.
Aşıdan sonra bir hafta içinde ishal ve kusma gelişecek olursa elektrolit dengesinin korunması adına ağızdan sıvı ve gıda almanız faydalı olacaktır.
RANDEVU ALMADAN AŞI OLUNUR MU?
Aşı olduktan sonra aşağıdaki durumlar ortaya çıkarsa tıbbi yardım almalısınız:
Alerjik bir reaksiyon oluştuğunu düşünüyorsanız. Solunum zorluğu, hırıltı, hızlı kalp atışı veya yığılma gibi ciddi belirtiler görürseniz 000'i arayın.
Potansiyel bir yan etki konusunda endişeliyseniz veya yeni ya da beklenmedik belirtiler ortaya çıkarsa.
Aşının beklenen bir yan etkisi birkaç gün sonra hala kaybolmadıysa.
Acil olmayan belirtiler için düzenli sağlık hizmeti sağlayıcınıza (genellikle aile hekiminize) başvurabilirsiniz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dikkat: Öldürebilir! Bir Lezzet Uğruna Riske Girmeyin
Uyuşukluk, Karıncalanma, Kas Zayıflığı Varsa Dikkat! Sebebi Tatlı Zehir Olabilir! Uzmana Gitmekte Geç Kalmayın
Hava Yoluyla Kolayca Bulaşıyor! Bu Hastalığa Dikkat! Kovid-19'dan Sonra Bulaşıcı Hastalıklara Bağlı Ölümlerde İkinci Sırada
Çin’de 5 Yıl Aradan Sonra Salgın Alarmı: HMPV ve COVID-19’un Ortak Noktaları ve Farklılıkları Neler?
Geçmeyen Ağız Kokusu Hastalık Habercisi Olabilir! Peki Hangi Koku Hangi Hastalığı İşaret Ediyor? Diyabet, Bağırsak Tıkanıklığı, Böbrek Hastalıkları, Bakteri...