Soluk borusunda hasar bırakıp ölüme neden olabilir!
Geçtiğimiz günlerde CHP milletvekili Haluk Pekşen tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. 61. yaşındaki Pekşen’in, balık kılçığının yemek borusunu yırtmasıyla başlayan süreç nedeniyle hayatını kaybettiği açıklandı. Oldukça basit görünen boğaza kılçık kaçması sorunu kimi zaman ölümcül sonuçlara da neden olabiliyor. En çok balık tükettiğimiz bu aylarda boğaza takılan kılçık hepimizin kâbusu olabiliyor. Peki, küçük bir kılçık nasıl oluyor da ölüme sebebiyet verebiliyor? (Posta)
Balık mevsiminin gelmesiyle severek tükettiğimiz besinler arasında yerini çoktan aldı bile. Peki, böylesine severek yediğimiz balığın dikkat etmediğimizde ölüme bile neden olabileceğini biliyor muydunuz? KBB Uzmanı Doç. Dr. Abdülkadir Özgür, balık kılçığının dikkat edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olacağını belirterek, önemli açıklamalarda bulundu.
Doç. Dr. Abdülkadir Özgür "Aslında kılçık tek başına boğaz için sorun oluşturmamaktadır. Fakat ağızdan geçtikten sonra boyun ve yemek borusu içinde yol alırken çevresinde şah damarı, soluk borusu, kalp, akciğer gibi birçok hayati öneme sahip organ ve dokuların yakınından geçmektedir. Küçük bir kılçık bu yapıların yakınından geçerken çevre dokulara zarar verirse kâbus başlıyor. Çünkü bu yapılar enfeksiyonlara çok hassas yapılar ve çok küçük hasarlar bile bu alanlarda enfeksiyona neden olabilmektedir." dedi
Ağız içinde gözle görülen küçük kılçıkların çıkartılabileceğini belirten Doç Dr. Özgür, “Görülemeyen ve özellikle yutkunmakla veya sürekli ağrıya sebep olan durumlarda hastanın mutlaka bir uzman tarafından değerlendirilmesi gerekir. Özellikle yutkunmakla artan ağrı bizim için kılçığın çevre dokulara saplandığını gösteren önemli bir bulgudur ve ayrıntılı değerlendirme gerekir.” dedi.
Doç. Dr. Abdülkadir Özgür “Öncelikle hastanın şikayetlerinin nasıl başladığını sorguluyoruz ve nasıl bir balık yediğini. Çünkü küçük balıkların kılçığı da küçük olduğundan daha çok çevre dokularda çizik şeklinde hasarlanmalara yol açmakta. Ama büyük balıkların kılçığı dokuya saplanarak orada kalıyor ve çevre dokulara daha çok zarar veriyor." dedi.
Daha sonra kılçığı nerede hissettiğini sorup hangi dokularda olabileceğini değerlendiriyoruz. Sonrasında özellikle hissedilen bölge olmak üzere ayrıntılı bir endoskopik muayene yapıyoruz.
Endoskopide ya da ışıkla muayenede kılçığı görürsek çıkartıyoruz. Kulak burun boğaz muayenesinde endoskop ile yemek borusunun giriş kısmına kadar olan kısmı değerlendirebiliyoruz. Eğer hastanın şikayetleri daha aşağıda ise o zaman gastroenteroloji tarafından yemek borusu endoskopisi yapılmaktadır.
Doç. Dr. Özgür, toplumumuzda sık olarak başvuran “kuru ekmek ye geçer” gibi müdahalelerin durumu daha karmaşık bir hale getirebildiğini söylüyor ve uyarıyor.
Basit bir müdahale ile çıkartılabilecek kılçığın çevre dokulara daha derin saplanarak daha fazla zarar vermesine neden olabilir. Damarlara saplanarak kanmaya, soluk borusuna saplanarak akciğer enfeksiyonuna ve kalbe saplanarak kalp zarı enfeksiyonları hatta ölüme sebep olabilir. Onun için basit bir kılçık deyip geçmemeli ve gerekli durumlarda profesyonel yardın almada geç kalmamamız gerekmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Sahte Olmayan Ne Kaldı? Peynirde, Kıymada Hatta Ekmekte İnanılmaz Hileler! Kaşar Peynirine Patates Püresi, Kıymaya Et Aroması, Una Beyazlatıcı...
Alzheimer 20 Yıl Önceden Geliyorum Diyor! İşte O Belirti...
Sabah Kahve İçmeden Güne Başlayamayanlara İyi Haber! Vücuda Etkisi Araştırıldı! Öyle Bir Faydası Ortaya Çıktı ki.. Dilara Koçak Yazdı
Kilosu 30 TL! İçinde yok yok: Magnezyum, demir, K, C ve E vitamini… Bağışıklığı güçlendiriyor, cilt sağlığını destekliyor!
Kısa sürede 63 kilo verdi! 57 yaşındaki yaşındaki kadının zayıflama sırrı: 'Trafik ışığı sistemi kullandım!'