SMA taraması nedir? SMA taraması nasıl yapılır, ücretli mi? Evlilik öncesi ve yeni doğan SMA testi detayları!
Geçtiğimiz gün Bilim Kurulu sonrası açıklamalarda bulunan Bakan Koca, "Evlilik öncesinde tüm çiftlere ve yeni doğan bebeklere SMA taraması yapılmasını hayata geçiriyoruz. Evlilik öncesinde SMA taraması zorunlu hale getirilecektir." dedi. Bakan Koca’dan SMA hastalığı taraması hakkında açıklama önemli açıklama geldi. İşte evlilik öncesi ve yeni doğan SMA taraması detayları..
SMA taramasıyla ilgili ayrıntılı bilgiler Sağlık Bakanı Koca'nın açıklamalarının ardından gündeme geldi. Ülkemizde de sık rastlanılmaya başlanan Spinal Müsküler Atrofi (SMA) hastalığı hareket sinir hücrelerinde meydana gelen problemlerden kaynaklı ortaya çıkıyor. Dünya çapında her 6 bin doğumdan birinde görülen SMA hastalığı 2, 3 ve 4 tipinden muzdarip olan hastalar yaşamlarını engelli bireyler olarak geçiriyor. Hareket sinir hücrelerinden (motor nöronlardan) kaynaklı ilerleyici kas kaybı ile karakterize nadir bir nöromüsküler olarak tanımlanan SMA, tedavisi oldukça maliyetli ve zor hastalıkların başında geliyor.
SMA TARAMASI NE ZAMAN BAŞLIYOR?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca daha önce açıkladığı SMA tarama testinin Aile Hekimliklerinde uygulamaya konulduğunu duyurdu. Bakan Koca, ‘27 Aralık tarihinde laboratuvarda kan örneği kabulüne başlanacak.’ açıklamasını yaptı.
SMA TARAMASI ZORUNLU MU?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz günlerde, SMA Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından basın açıklaması yaptı. Bakan Koca yaptığı açıklamada şunları söyledi;
Bugün nihai anlamda bir tedavisi olmayan ve kalıtım yoluyla ortaya çıkan SMA, önlem alınması mümkün bir hastalıktır. Bu amaçla, evlilik öncesinde tüm çiftlere ve yeni doğan bebeklere SMA taraması yapılması programını hayata geçiriyoruz. Evlilik öncesinde SMA taraması zorunlu hale getirilmektedir. Tarama sonucunda, genetik yapıları SMA hastası bebek dünyaya getirme riski içeren çiftler, eğer arzu ederlerse tüp bebek yöntemiyle bu riskten uzak bir şekilde çocuk sahibi olabilirler. Bedeli devletimizce karşılanmaktadır. Ayrıca yeni doğan bebekler için, hastalıklar açısından yapılan genetik taramalara SMA hastalığı dâhil edilmiş durumdadır. Böylece, tedavinin etkili olduğu erken dönemde yakalama şansı ortaya çıkacaktır. Çalışma, ay sonuna dek uygulamaya konuyor.
SMA TESTİ ÜCRETLİ Mİ OLACAK?
Bakanlık tarafından ülke genelinde "Evlilik Öncesi Ulusal SMA Taşıyıcı Tarama Programı" başlatılacak. Program kapsamında, 81 ilde evlenecek çiftler, ücretsiz SMA taraması yaptırabilecek.
SMA TARAMASI NEDİR?
SMA ülkemizde sık görülen bir hastalık olduğu için ebeveynlerin taşıyıcılık testi yaptırmaları çok önemlidir. Hastalığın sebebi mutasyonların %95 den fazlasının SMN1 genindeki bir eksiklikten kaynaklandığı bilinmektedir. Bu nedenle ebeveynlerin çocuklarının bu haslık riskiyle doğmasını önlemek için bu mutasyonu taşıyıp taşımadıklarını basit bir kan testi ile öğrenmeleri mümkün olabilmektedir. %95’ den fazla görülen mutasyonlar incelendikten sonra sonuçlar genetik danışmanlık eşliğinde paylaşılmaktadır. Gereken durumlarda ilave testlerle nadir görülen diğer mutasyonlar da incelenebilmektedir. Sonuç belirlendikten sonra kişi eğer taşıyıcı ise ilgili uzmanlara yönlendirilmekte ve bu hastalıkla ilgili risklere karşı bir yol haritası çıkarılmaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Aman dikkat! Çocuklarda hipertansiyon riskini artırıyor
Ateş düşürücü olarak kullanmayın! Yan etkileri korkunç: Böbrek ve karaciğeri bitiriyor
Dubai çikolatası yerken sağlığınızdan olmayın! Bu hastalıkları tetikleyebilir
Kardiyoloji Uzmanı uyardı: Her 15 saniyede bir insan kalp krizi geçiriyor
Çoğu kişi bilmiyor! Kış aylarında saç dökülmesinin en önemli nedeniymiş! Önlemek mümkün...