Sırt ağrısı neden olur? Sırt ağrısına ne iyi gelir?
Kişilerin günlük yaşamını olumsuz anlamda etkileyen sırt ağrısı, genellikle geceleri artan ağrılar ile kendisini gösteriyor. Peki, sırt ağrısına ne iyi gelir? Sırt ağrısının nedenleri nelerdir? İşte, sırt ağrısı ile ilgili merak edilenleri Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Zuhal Sağlam cevaplıyor.
Hemen herkesin hayatında en az birkez yaşadığı can sıkıcı bir durumdur sırt ağrısı, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte ofis çalışanlarının sayısında ve çalışma süresinde artış, hareketsiz yaşam tarzını isteyerek veya zorunlu olarak benimsememiz gibi nedenler düşünüldüğünde, sırt ağrısının ilk akla gelen ve büyük nedeni olarak kas iskelet problemleri gündeme gelir. Ancak daha az oranda görülse de iç organ kaynaklı sırt ağrıları da mevcuttur. Bazen çok önemli hastalıkların habercisi olabilir sırt ağrısı
Sırt ağrıları en çok hangi hastalıklarda görülür?
Akciğer kanseri
KOAH (kronik obstrüktif akciğer hastağı)
Pnömoni (Covid 19 ve diğer ajanlara bağlı zatürre)
Kalp krizi ve kalp hastalıkları
Mide- pankreas – safra hastalıkları (reflü, gastrit, ülser, kanser, safra kesesi taşı )
Zona hastalığı (sinir uçlarının iltihaplanması)
Kas iskelet sistemini ilgilendiren sırt ağrısı nedenleri ise daha yaygın görülür.
Postür bozukluğu (en sık gördüğümüz); kifoz, kifoskolyoz, Scheurman hastalığı
Sırt omurgasının eğriliği (skolyoz)
Sırt fıtığı ve sırt omurga kireçlenmesi
Travma sonrası omurga ve çevre yapılarında zedelenmeler, kırık ve kas spazmları
Osteoporoza (kemik erimesi) bağlı sırt omurlarının çökme kırıkları,
D vitamini eksikliği
Gün içerisinde çok fazla ayakta kalmak ve oturmak
Ağır kaldırmak
Klimaya ve soğuk havaya maruz kalmak
Ortopedik olmayan yatakta yatmak
Ağır sırt çantası kullanmak
Bayanlarda memelerin normalden büyük olması
Sırt ağrısı nasıl tedavi edilir?
Her türlü ağrı özellikle kronikleşmişse genel olarak yaşam kalitesini düşürür, mutsuzluğa sebep olur, tam tersi olarak depresyon ve kaygı durum bozukluğu yaşayanlar mevcut ağrılarında artmayı gözlemlerler. Ağrı bazen de motivasyonu azaltarak dikkat eksikliğine ve odaklanamamaya bile neden olabilir. Yani ağrı ile mücadele yaşam konforumuzun ve verimliliğimizin artması için şarttır
Sırt ağrısını gidermek için elbette ki önce kaynağını bilmek gerekir. İlgili doktorun muayene ve değerlendirmesi sonrası tanı konulduktan sonra tedavi planı hazırlanabilir.
Sırt ağrısının eğer ağır sırt çantası taşımak, klimaya maruz kalmak, bilinçsiz spor yapmak, uygun olmayan yatakta yatmak ya da sürekli oturmaktan kaynaklandığı tespit edilmişse, bu olumsuz koşulların ortadan kaldırılması ile şikayetler azalacak veya tamamen yok olacaktır. Postür bozukluğu tespit edilmişse omurga deformitesini düzeltecek kişiye özel ve doktor tarafından reçete edilmiş dik duruş korsesi, skolyoz korsesi gibi bir ortezden yararlanabilir.
Bunun dışında omurgada fıtık kireçlenme faset sendromu, kemik erimesi, miyofasial ağrı sendromu, fibromiyalji gibi kas iskelet sistemi problemleri tespit edilmişse uygun ilaç tedavisi, fizik tedavi ve rehabilitasyon, kupa tedavisi, masaj, akupunktur, kuru iğne, nöral terapi, proloterapi, yüksek yoğunluklu laser terapi vs. gibi yöntemlerden yararlanılılabilir. Bazen bu tedavilerin birkaçı birlikte de kullanılabilir. Bu yöntemlerle sırt ağrısı sınırlandırıldıktan sonra kasların güçlendirilmesi, bağ elastikiyetinin artırılması, omurga deformitesinin giderilmesi ve bu ağrısız halin devamı gerekir. Bunun için mutlaka bir fizik tedavi hekiminin belirlediği egzersiz programı ile devam edilmelidir.
Hastanın durumuna göre sırt kaslarının esnekliği ve kuvvetlenmesine yönelik pilates, yoga, yüzme, fitness gibi sporlar uzun vadede sırt ağrısını azaltacaktır. Eğer sırt ağrısı diğer iç organ rahatsızlıklarından kaynaklanıyor ise alanında uzman hekimler tarafından değerlendirilerek uygun tedavi verilir.
Sırt ağrısından korunma yolları
Sırt ağrısından korunmak için yapılması gerekenler; Fazla kilolardan kurtulmak, egzersiz ve spor yapmak (yoga, pilates), sırtüstü yüzmek, kasları ve kemikleri güçlendirmek, güneşlenmek, soğuktan korunmak, gerekiyorsa ortopedik ürünler kullanmak, sigaradan uzak durmak, masa başı çalışma sürelerini kısaltmak, dik oturmak, sürekli aynı pozisyonda kalmamak, hareketli olmak, ağır kaldırmamak, stresten uzak durmak, yorgunluğun geçmesi için kaliteli bir uyku uyumak.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Vitamini Bol, Faydası Saymakla Bitmiyor Ama Bu Gruptaysanız Dikkatli Tüketin
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor
Halk Arasında 'Fil Hastalığı' Olarak Biliniyor'! Tedavi Edilmezse Kolda Ve Bacakta Ciddi Sorunlara Yol Açabilir: Lenfödem...
"Alzheimer" ve "Parkinson" tedavisinde umut veren gelişme