Sinüzit Neden Olur? Nasıl Geçer? Sinüzite İyi Gelen Şeyler Nelerdir?
Kış mevsiminde üst solunum yolu hastalıkları çok sık görülmektedir. Özellikle kronik hale gelen bu hastalıklar hayatı olumsuz etkiler. Özellikle sinüzit kış mevsiminde görülen ve hayatı oldukça etkileyen hastalıklardan bir tanesidir. İnsanın kafasında yer alan ve ağırlığını azaltan sinüs adıyla bilinen hava boşluklarının tıkanması ve bozulması iltihaplanma ile enfeksiyon oluşmasına neden olur.
Sinüslerin tıkanması ile şiddetli baş ağrıları ve nefes alıp vermekte zorluk yaşanır. Bu hastalık yaşamı oldukça olumsuz etkilemektedir. Kronik bir halde süren sinüzit beraberinde çeşitli sağlık problemlerini de getirebilir. Sinüzit hastalığı olan kişiler tüm yaşamları boyunca dikkatli bir süreç geçirmeliler. Baş ve boyun bölgelerini de soğuktan korumalılar.
Sinüzit Neden Olur?
Sinüzit, burun içindeki etlerin büyümesi ile ortaya çıkabilir. Ayrıca alerjik rinit, burun polipleri nedeniyle sinüzit ortaya çıkabilir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının ilerlemesi nedeni ile sinüzit ortaya çıkabilir. Geniz etinin oluşumu da sinüzitin en önemli nedenleri arasında yer alır. Konza bülloza, kirli ortamlarda çalışmak ve hava kirliliği nedeni ile sinüzit ortaya çıkabilir. Sinüzit rahatsızlığının pek çok farklı nedeni ortaya çıkıyor.
Özellikle küçük yaşlarda ortaya çıkan sinüzit yeterli derecede tedavi edilmediği takdirde ilerleyerek devam edebiliyor. Burun içinde yapısal problemler nedeni ile sinüzit de artış gösterir. Burun etlerinin şişmesi ve burun yapısında eğrilik olması nedeni ile sinüzit ortay çıkmaktadır. Bu şekilde tedavi edilmelidir.
Nasıl Geçer?
Sinüzit hastalığının geçmesi için belli başlı yöntemlerin kullanılması gerekir. Özellikle de sinüzitin kronikleştiği durumlarda burun ve baş bölgesini soğuktan korumak gerekir. Özellikle de sinüzit hastaları doktora gittiklerinde reçete edilen ilaçları düzenli olarak kullanmalılar. Sinüzit olan kişilerde burun tıkanıklığı hayatı olumsuz etkiler.
Bu durumda burun tıkanıklığını gidermek ve sinüsleri rahatlatmak için belli aralıklar ile burun spreyi kullanılıyor. Burun spreyi burun tıkanıklığını gidermekte en önemli araçlardan birisidir. Sinüzitin etkilerini azaltmak için tuzlu ve karbonatlı sudan da yararlanılabilir. Sinüzitin daha kısa sürede geçmesini isteyen kişiler tuz ve karbonat ile hazırladıkları suyu burunlarına çekebilirler. Bu su 4 ve ya 5 defa üst üste yapılır.
Sinüzite İyi Gelen Şeyler Nelerdir?
Sinüzite iyi gelen bazı etkenler vardır. Özellikle de sinüzit hastası olan kişilerin saçları asla ıslak kalmamalıdır. Özellikle soğuk havalarda duş alınmaması gerekir. Belli başlı önlemler alındığında sinüzitin iyileşme süreci yarı yarıya azalır. Duştan çıktıktan sonra özellikle saçı uzun olan kişiler saçlarını da iyi bir şekilde ıslak yeri kalmayacak şekilde kurutmalılar.
Sinüziti olan kişiler yağmurlu havalarda yağmurluk giyerek ve bere takarak da bazı önlemler alabilirler. Ayrıca sinüzit olan kişiler beslenmelerine de çok dikkat etmeliler. Bağışıklık sistemini güçlü ve dirençli tutmak için B, C ve E vitaminleri yüksek olan besinler tüketilmelidir. Ayrıca kahvaltı öğünü de atlanmamalı.
Sinüzit Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
- Sinüzit hastalığının pek çok belirtileri bulunmaktadır. Özellikle burun tıkanıklığı sinüzitin en önemli belirtileri arasında yer alır. Grip ya da nezleye göre burun akıntısı daha fazla olur. Burun tıkanıklığı yaşayan kişiler nefes almada güçlük çekebilirler.
- İleri düzeyde sinüzit hastaları olan kişilerde kronik ağız kokusu ortaya çıkabilir. Ayrıca yemeklerden tat alamama gibi durumlar da görülür. Hastalık yoğun olduğunda iştahsızlık da ortaya çıkar.
- Sinüslerin tamamına yakını dolduğu takdirde şiddetli grip belirtileri de gözlenir. Bu kişilerde halsizlik belirtileri çok fazla görülmektedir. Bu kişiler odaklanma konusunda zorluk çekebilir.
- Sinüziti olan kişilerde ateş yükselebilir.
Sinüzit Hastalığının Çeşitleri Nelerdir?
Özellikle sinüzit çeşitleri üçe ayrılır. Bunlar kronik sinüzit, akut sinüzit ve subakut sinüzit olarak bilinmektedir. Kronik sinüzit ameliyat gerektirir. Akut sinüzit en sık görülen hastalık çeşididir. Subakut sinüzit ise 10 haftaya kadar sürebilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Salgınlar kapıda: Meğer bu yaş grubu daha çok etkileniyormuş! Uzman uyardı
GRİP, NEZLE VE SOĞUK ALGINLIĞINA ŞİFA OLUYOR! Adeta doğal şeker ilacı! Bağışıklığı güçlendiriyor, yorgunluğu önlüyor
ZEHİR GİBİ BİR HAFIZANIN SIRRI! İbn-i Sina'nın şifa reçetesi: Unutkanlığı gideriyor, bağışıklığı güçlendiriyor
Türkiye'de her 7 kişiden 1'inde bu hastalık var! Çoğu kişi farkında bile değil... "Organ kayıplarına ve hayati risklere yol açabilir"
Hava sıcaklıkları 10 derece birden düşecek! Ani sıcaklık değişimine dikkat! Damar tıkanıklığı ve kalp krizini tetikliyor