Sigaraya maruz kalmak kanser riskini artırıyor
Akciğer kanserleri için risk faktörlerinin başında sigara kullanımı ilk sırada yer alıyor. Erkeklerdeki akciğer kanserinin yaklaşık %90‘ı ve kadınlardakinin %80’i sigara içiciliği veya sigara dumanına maruziyet ile ilişkilendiriliyor. Sigara içmeyen birinin, sigara içen biriyle yaşaması ise %24‘lük bir risk oluşturuyor.
17 Kasım Dünya Akciğer Kanseri Günü’nde hastalıkla ilgili bilgilendirme yapmak ve farkındalık oluşturulması amaçlanıyor.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Şerafettin Özer, akciğer kanserinin ölüme en çok sebep olan kanser türü olduğunu söyledi.
Kanser nedenli ölümlerin yaklaşık %28’ini akciğer kanserinin oluşturduğunu belirten Op. Dr. Şerafettin Özer, “Bu oran, meme, prostat, kolon, over ve rektum kanserlerinin toplamından daha fazladır. 2008 yılında yapılan bir çalışmada her 13 erkekten birinde ve her 16 kadından birinde yaşamları boyunca akciğer kanseri gelişebileceği öngörülmüştür” dedi.
Erken teşhis ve tedaviye ulaşabilirlik önemli
Son zamanlarda bilinçlenme ve aydınlanmanın artması ile bu konuda duyarlılığın arttığına dikkat çeken Op. Dr. Şerafettin Özer, “Bu faktörler doğrultusunda erken teşhis ve tedavi ile ölüm oranlarının azalması cesaret verici olmuştur. Buradan yola çıkarak akciğer kanserinde sağ kalımın medikal tedaviye ulaşılabilirlik ve erken teşhis ile bağlantılı olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.
Sigara ilk sıradaki risk faktörü
Akciğer kanserleri için risk faktörlerinin başında sigara kullanımının yer aldığını vurgulayan Op. Dr. Şerafettin Özer, “Sigaranın 2007 yılında tüm dünyadaki akciğer kanserlerinin %75’i için bilinen bir risk faktörü olduğu saptanmıştır. Erkeklerdeki akciğer kanserinin yaklaşık %90‘ı, kadınlardakinin %80’i sigara içiciliği veya sigara dumanına maruziyet ile ilişkilendirilmiştir. Sigaranın bırakılması akciğer kanser riskini anlamlı derecede azaltmaktadır. Geri kalan kanserlerin büyük çoğunluğunda radon maruziyetinden bahsedilmektedir. Dünya çapında tüm akciğer kanserlerinin yaklaşık %25 ‘i ve kadınlardaki kanserlerin yaklaşık %53‘ünün sigaradan bağımsız olduğu belirlenmiştir” diye konuştu.
Op. Dr. Şerafettin Özer, çevresel tütün dumanı, yaşanan yerde radon, yemek yağı buharı, iç mekanda kömür odun yakılması, genetik faktörler, aile öyküsü, HPV 16 ve 18’in viral faktörler arasında sayılabildiğini söyledi.
Sigara içenle yaşamak %24’lük risk oluşturuyor
Sigara içmeyen birinin, sigara içen biriyle yaşamasının %24‘lük bir risk oluşturduğuna dikkat çeken Özer “Risk olarak puro dahil herhangi bir tütün ürününün kullanımı gösterilmektedir. Büyük bir purodan çıkan dumanla çevresel maruziyet 21 sigara ile eşdeğerdir. Sigara içenler için bu risk çevresel dumana maruziyetle daha da artmaktadır. Sigara dumanında 7 binden fazla kimyasal bulunmaktadır ve bunlardan 70’ten fazlasının karsinojen olduğu saptanmıştır” dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kas Gücü Ve Fiziksel Zindelik Kanserden Koruyor! Bel Çevrenize Dikkat Edin
Araştırma: Erkekler İki Kat Daha Fazla Büyüdü! Bilim Nedenini Açıkladı
Plastik Şişe İle Su İçerken Bir Kez Daha Düşünün! Bu Zararını Kimse Bilmiyor...
Yeni Araştırma: Yağları Cayır Cayır Yakan İçecek Ortaya Çıktı! Metabolizmayı Adeta Ateşliyor
Evliya Çelebi'nin kitabında geçen şifa deposu meyve! Stres ve kaygıyı azaltıyor, kan şekerini dengeleyip kalp sağlığını destekliyor