Sigaranın tetiklediği hastalıklar
Uzm. Dr. Ali Ersoy, kanser ve koroner kalp hastalıklarından yaşam kayıplarının temelinde büyük oranda tütün tüketiminin etkili olduğunu söyledi.
Uzm. Dr. Ersoy, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Yaşam Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Dünyada ve ülkemizde tütün ve tütün ürünlerine bağlı hastalıklar nedeniyle birçok insan hayatını kaybetmektedir” dedi.
Akciğerlere zarar veren ve solunum yollarında kalıcı ve ciddi hasarlara neden olan sigara ve tütün kullanımının birçok hastalığa yol açtığına dikkat çeken Uzm. Dr. Ersoy, tütün ürünleri kullanımının KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı), kronik bronşit, amfizem gibi kalıcı hastalıklara da zemin hazırladığının altını çizdi.
Sigara ve tütün tüketiminin akciğerlerde bulunan küçük havayollarıyla, dokularında iltihaplı birtakım rahatsızlıklara yol açtığını belirten Uzm. Dr. Ersoy, “Tütün kullanımı sonucunda nefes darlığı, göğüste sıkışma, soluk alışverişi sırasında hırıltı oluşur. Sürekliliğinde ise solunum yolları ve akciğerde kalıcı hasarlar yaşanır” diye konuştu.
“Tütünsüz geçirilen süre uzadıkça daha sağlıklı hissedeceksiniz”
Sigara tüketilmeyen iki saatin sonunda bile vücudun nikotini atmaya başladığını kaydeden Uzm. Dr. Ersoy, şöyle devam etti:
“Sigara ve tütün tüketilmeyen 12 saatin sonunda sigara dumanına maruziyetten kaynaklanan dumandan temizlenen ciğerler daha iyi çalışmaya başlar. İkinci gün koku ve tat alma duyuları daha keskin hale gelir. İki gün sonra daha rahat nefes almaya başlarken, süre uzadıkça sağlığınıza yeniden kavuştuğunuzu adım adım göreceksiniz. Uzm. Dr. Ersoy, “Gençlere ve çocuklara sözle değil davranışlarla örnek olmak daha doğru bir yöntemdir. Sağlığınız ve sevdikleriniz için tütünsüz bir yaşam seçin."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SESSİZ KATİL! Sigara kullanımı, obezite, yüksek tansiyon! Uzman isimden böbrek kanseri uyarısı: ‘Riski azaltmak için…’
40 yaş altı felç geçiren erkeklerin sayısı artıyor! Nedeni ise...
Kulak çınlaması ve baş dönmesi anemi habercisi olabilir!
Araştırma: Alzheimer riski en düşük meslek belli oldu!
SÜREKLİ ÜŞÜME HİSSİ NEDEN OLUR? D vitamini eksikliğinden kansızlığa tek tek açıklandı! ÜŞÜMEYE İYİ GELEN BESİNLER