Boy Uzadıkça Ömür Kısalıyor... 1 cm'de Risk Yüzde 6 Artıyor! Prof. Dr. Osman Müftüoğlu Yazdı
Geçtiğimiz günlerde okurlarımdan gelen sorulardan biri de şu oldu: Uzun boylular daha mı kısa yaşar? “Soru enteresan” dedim ve kısa bir araştırma yaptım. Netice şu...





Hatırlayalım: Bedenimizde oluşan yaşlanan hücrelerden bazıları ölmeyi reddederek “zombi hücrelere” dönüşebiliyor. Bu zombiler de ürettikleri iltihap oluşturan kötü ürünlerle genç hücrelerin görevlerini yapmalarına engel oluyor.
O yaşlanmış/zombi hücrelerin yaşa bağlı fiziksel işlev bozukluklarına yol açmasının ve ölüm oranlarının arttırmasının nedeni salgıladıkları bu toksik maddeler. Bu yaşlı, fonksiyonsuz, işe yaramaz ve de kötü/olumsuz neticeleri olan hücrelerin küçük bir kısmının bile temizlenmesi/yok edilmesi ise yaşa bağlı organ bozulmalarını geciktiriyor, yaşam süresi ve kalitesini arttırıyor. Bu hücreleri yok eden moleküllere de “senolitikler” adı veriliyor.
Kuversetin çilekteki fisetin ile birlikte bilinen en güçlü senolitik flavonollerden biri. Ne iyi ki o harika ve doğal fitobesin yukarıda saydıklarım dışında doğada pek çok bitkide bol miktarda mevcut.
Kapariyi, çayı, marulu ve hurmayı da yukarıdaki listeye rahatlıkla ekleyebiliriz. Bir halk sağlığı aforizması olan “Günde bir elma doktoru evden uzak tutar” deyiminin nedeni belki de kuversetinin bu önemli marifetiyle bağlantılı.
