Sıcaklarda isilik uyarısı
İsilik oluşumunun sıcak havada ya da bebeğin aşırı sıcak ortamda bulunması halinde daha da artabileceği bildirildi.
Memorial Ataşehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Özlen Kaya Çardak, isiliğin, derideki küçük ter bezi kanalları olan gözeneklerin tıkanması sonucu ortaya çıkan deri döküntüleri olduğunu belirterek, bu döküntülerin sıcak havada ya da bebeğin aşırı sıcak ortamda bulunması halinde daha da artabileceğini bildirdi.
Sıcaktan ve aşırı nemden etkilenerek tıkanan ter bezlerinin bebeklerin cildinde kızarıklıklar oluşmasına sebep olabildiği belirtildi.
Küçük bebeklerde daha sık rastlanan bir sorun olan isiliğin ya da sıcak döküntülerinin hem bebeklerin hem de annelerin keyfini kaçırabildiğinin ifade edildiği açıklamada, Memorial Ataşehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Özlen Kaya Çardak, isilikler ile baş etmenin yolları hakkında bilgi verdi.
İsiliğin çeşitli şekillerde görülebileceğine dikkati çeken Çardak, "Daha hafif olan isilik küçük ve kolayca patlayıp ince pullar oluşturan su kabarcıkları halinde görülür. Daha ağır vakalarda, kaşıntılı ve su toplayan kırmızı döküntüler oluşabilir. Bu döküntüler sıcakta karıncalanma veya kaşınma hissi yaratabilir. Döküntü birkaç gün sonra kaybolur, ancak yineleyebilir. İsilik genellikle yaz aylarında veya aşırı sıcak ortamlarda oluşur. Aşırı terlemeye neden olan kalın giydirilme, sık yıkanmama gibi nedenler de kolaylaştırıcı etki yapar" bilgisini verdi.
"Baş ve vücut kıvrım yerlerinde sık görülür"
Çardak, bebeklerin cilt yapısı ince olduğu ve ısı değişikliklerine yanıtları daha zor olduğu için bebeklerde erişkinlere göre isiliğin daha sık görüldüğünü aktardı. Çardak, "İsilik tüm vücutta olabilir ama özellikle çok terleyen bölgelerde, özellikle bebeklerde baş bölgesinde ve kıvrım yerlerinde görülür" değerlendirmesinde bulundu.
Çardak, annelere isiliği önlemek için sıcak ortamlarda bebeklerini çok kalın giydirmemelerini, teri çeken pamuklu giysiler tercih etmelerini ve bebeklerini sık sık yıkamalarını tavsiye ederek, şunları kaydetti:
"Kış ayları bile olsa ev içi sıcaklığın 23-24 derece olması yeterlidir. Daha sıcak ortamlarda bebekler sık terleyeceğinden kış aylarında bile isilik görülebilir. Banyo yapılması isilik için ilaç tedavisinden önce gelir. Sarışın ve açık tenli bebeklerde isilik daha sık olabilir."
İsilik tedavisinde sık banyo yapılması dışında eğer ciltte kaşıntı çoksa kaşıntı giderici kremler ve anti inflamatuar yani yangıyı azaltıcı kremlerin hekim kontrolünde kullanılabileceğini dile getiren Uz. Dr. Çardak, doğal ve temiz deniz suyu ile temas ter bezlerinin uçlarını açık tutacağından yaz aylarında aşıları tamamlanmış bebekler için önerildiğini belirtti.
Çardak, "Özellikle kilolu bebeklerde kıvrım yerleri isilik için riskli bölgelerdir. banyo sonrası bu bölgelere nemlendirici kullanımı (losyon veya bebe yağları veya zeytinyağı) faydalı olacaktır" diyerek sözlerini noktaladı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İkinci Bahar’ın Gülsüm’üydü! Nurgül Yeşilçay'ın zayıflama sırrı! BU DİYETLE 15 KİLO VERDİ!
Kalp dostu karnabaharın bilinmeyen faydaları
Günlük hayattaki bu alışkanlıklar kemikleri mahvediyor!
Metabolizmayı bozuyor, kanser riskini artırıyor! Ketojenik beslenmenin sağlığa 6 zararı
Uzmanı uyardı: Ölümcül olabilir! Mantar yedikten sonra bu belirtiler varsa aman dikkat!