hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sauna vücudu tazeliyor

    Sauna vücudu tazeliyor
    expand

    “Geleneksel Fin Hamamı” ya da bilenen adıyla Sauna, hastalıklardan koruyucu ve birçok sağlık sorununu tedavi edici özellik taşıyor. Sauna sıcaklığında geçirilecek 15 dakikalık süre, günün yorgunluğundan kurtularak vücudun tazelenmesini sağlıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sauna’nın ideal ortam koşullarında, doğru kullanımı, özellikle kas kemik rahatsızlıklarında iyileşmeyi hızlandırarak ilaç kullanımına olan ihtiyacı azaltıyor. Memorial Antalya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın, sauna kullanımının yararları ve doğru kullanımının önemi hakkında bilgi verdi.  

    Saunanın ilk etkisi kalp ve dolaşım sisteminde olur

    Sauna, terleme yoluyla vücuttan toksik maddelerin atılmasını ve ciltteki gözeneklerin temizlenmesini sağlar. Saunadaki sıcak ve kuru hava ile aniden karşılaşmanın doğrudan etkisi, kalp ve dolaşım sistemine olmaktadır. Sauna ortamında cildin kan dolaşımında % 5-10, kalp kan atımında % 60-70 oranında artma olmaktadır. Bunun yanı sıra kaslar gevşeyerek rahatlar, yorgunluk ve stres ortadan kalkar.

    Eklem ağrıları azalır

    Saunanın sağladığı stres azaltma özelliğinin yanı sıra, vücuttaki antikor üretimi de artarak bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Astım, kronik bronşit, cilt hastalıkları, hormonal bozukluklar, uykusuzluk ve depresyonun tedavisinde de yararlı olan sauna banyosu sayesinde, özellikle romatizmal hastalıklarda eklem ağrısı ve hareket kısıtlığı, %40-70 oranında azalmaktadır. Doğru uygulanan sauna banyosu, kas ve eklem hastalıklarında sıcak tedavisi olarak kullanılmaktadır. Kas ağrıları, krampları ve eklem kireçlenmeleri olan hastalarda, yumuşak doku ve eklemlerde yaptığı yumuşatma etkisi ile yararlıdır. 2010 yılında İtalya’da yapılan ve Amerikan Fizik Tedavi Derneği’nde yayınlanan bir yazıda; düzenli sauna sıcak tedavisinin eklem ağrısını azalttığı, hareketi artırdığı ve hastanın daha az ilaç kullanmaya başladığını ortaya koymuştur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yaşlılar, hamileler ve çocuklar için sauna süresi kısa olmalı

    Saunadan maksimum düzeyde faydalanabilmek için belirli ortamsal koşulların sağlandığından emin olunmalıdır. Örneğin saunanın nem ve havalanmasının optimum olabilmesi için ideal büyüklüğü 3 m2 olmalıdır. İyi bir saunada yüz seviyesinde 80-100°C ve ayaklar seviyesinde 30°C ısı sağlanmalıdır. Nem en az ( % 10-20 ) olmalı ve hava sirkülasyonu da ( 3-8 kez /saatte ) sık sağlanmalıdır. Saunada kalış süresi kişiden kişiye göre değişebilir. Ancak ideal kalış süresi 10-20 dakikadır. Yaşlılar, hamileler ve çocuklar düşük ısıda ( 70°C ) ve daha kısa sürelerde kalmalıdırlar. Saunada sıcak periyot, soğuk su banyosu ve dinlenme periyotları ( en az 30 dak.) ile birlikte iki saatlik süre yeterlidir. Bu işlem haftada en az iki kez tekrarlanabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Alkollü olarak saunaya girmek tehlikeli

    Sauna erişkinler için uygundur. 65 yaşın üzerinde dikkatli olunmalıdır.  Ancak 2 yaşından sonra yaklaşık 70 derece ısıda ve ebeveynlerinin refakatinde haftada bir kez olmak ve 10 dakikayı geçmemek kaydıyla çocuklar da saunaya girebilirler. Hipertansiyon, kalp hastalığı, aşırı şişmanlığı ve damar hastalığı olanlar saunadan kaçınmalıdır. Alkollü olarak girmek çok tehlikelidir, ani tansiyon düşmelerine neden olur. Hamilelerin kaçınmaları konusunda toplumda bir yargı olmasına rağmen döllenme ve hamilelik üzerinde olumsuz etkileri olmamaktadır. Finlandiya’da hamileler düzenli olarak saunaya girmektedir.  

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow