Safra Kesesi Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer? Safra Kesesi Ağrısına Ne İyi Gelir?
Safra kesesi vücudun en önemli organlarından bir tanesidir. Safra kesesi ağrısı yaşam kalitesini düşürürken oldukça olumsuz sonuçlar doğurabilir. Safra kesesi ağrısının pek çok farklı nedeni olabilir. Bunun için de safra kesesi ağrısının belirtileri göz önünde bulundurularak doğru tedavi yöntemi belirlenmelidir.
Safra Kesesi Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer?
Karnının sağ tarafında safra kesesi bulunmaktadır. Safra kesesi karaciğerin altına oturmuş olan küçük bir sindirim organı olarak bilinir. Safra kesesi sindirim sistemine yardımcı olurken safrayı da depolamaya yarar ve serbest bırakır. Safra kesesinde oluşan ağrıların da pek çok nedeni olabilir. Vücuttaki yağları sindirmek için kullanılan safra aynı zamanda karaciğer safra kesesinin sakladığı safrayı da üretmektedir. Safra kesesi ağrısının en önemli nedeni safra kesesi taşıdır.
Safra kesesinde bazı durumlarda safra kesesi çamuru birikir. Bu madde biriktikçe küçük ve çakıl benzeri taşlar oluşturur. Bazı kişilerde safra kesesi taşının herhangi bir belirtisi olmaz. Buna rağmen kişilerin yüzde 20'lik bir kısmında ise ağrı ve çeşitli komplikasyonlar da yaşanabilir. Safra kesesi ağrısının geçmesi için doğru tedavi yöntemi belirlenmelidir. Bunun yanı sıra safra ağrısını arttıran gıdalardan uzak durulmalıdır. Daha sağlıklı bir beslenme şekli benimsenmeli. Aşırı kilo ve obezite de safra kesesi ağrısına yol açar. Bazı ilerleyen durumlarda safra kesesi taşı alınmalıdır. Ağrı bu şekilde geçebilir.
Safra Kesesi Ağrısına Ne İyi Gelir?
Safra kesesi ağrısının geçmesi için yağlı yiyecekler ve yağlı etlerden uzak durulmalıdır. Bu süreçte sağlıklı bir beslenme planı oluşturulmalı. Ayrıca baharatlı yiyecekler de tüketilmemelidir. Safra kesesi ağrısı yaşandığında bu ağrı tekrarlayabilir. Özellikle aşırı kilolu kişilerde kilo vermek safra kesesi ağrısının geçmesini ve ya azalmasını sağlar.
Cerrahi müdahaleye uygun olmayan kişilerde ilaç kullanılabilir. Bunun yanı sıra ilerleyen safra kesesi ağrısı yaşanması halinde ameliyat da uygulanabilir. Safra kesesi ağrısının hafiflemesi için günlük bol bol su tüketilmesi de gerekmektedir.
Safra Kesesi Ağrısı İçin Ne Zaman Doktora Görünmek Gerekir?
Safra kesesi ağrısı yaşandıktan sonra mutlaka doktora görünmek gerekir. Safra kesesi ağrısı 6 saatten fazla sürerse mutlaka bir doktora görünmek gerekir. Buna göre kişi acil bir şekilde tıbbi yardım almalılar. Kalıcı ağrılar safra kesesinin tıkandığının göstergesi olabilir. Bu şekilde enfeksiyon riski de artar.
Özellikle kişide mide bulantısı, ateş, kusma, keyifsizlik ve şiddetli şişkinlik yaşandığı takdirde safra kesesi ağrısı için doktora gidilmelidir. Uzman bir doktor tarafından tedavinin gidişatı belirlenir. Safra kesesi ağrısı nedeni ile karnın sağ üst bölümünde ağrı yaşanabilir. Safra kesesindeki ağrı genellikle safra taşından da kaynaklanmaktadır. Safra kesesindeki ağrı sürekli devam ettiği takdirde semptomların gidişatına göre safra kesesi cerrahi olarak da çıkarılabilir. Safra kesesi çıkarıldıktan sonra da sağlıklı bir yaşam sürdürmek mümkündür.
Safra Kesesi Ağrısının Oluşma Nedenleri Nelerdir?
Safra kesesi ağrısının pek çok oluşma nedeni bulunmaktadır. Özellikle de kadınlarda safra kesesi ağrısı daha fazla görülür. Bunun yanı sıra şişmanlık, yaşın ilerlemesinin yanı sıra hızlı kilo verip hızlı kilo almak da safra kesesi ağrısının nedenleri arasındadır. Bunun yanı sıra diyabet hastalarında safra kesesi ağrısı daha fazla görülmektedir.
Hormonların düzenlemesi de safra kesesi ağrısını arttırır. Safra kesesi ağrılarında bulantı, kusma ve şiddetli ağrı görülür. Safra kesesinde başlayan bu ağrılar omuz bölgesinden sırt ve kollara kadar yayılır. Safra kesesi ağrısı aniden başlamaktadır. Yaşlı kişilerde ve şeker hastalarında safra kesesi ağrısı daha yoğun olarak yaşanabilir. Özellikle yemeklerden sonra safra kesesi ağrısı yoğun olarak görülür.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kulak çınlaması ve baş dönmesi anemi habercisi olabilir!
Araştırma: Alzheimer riski en düşük meslek belli oldu!
SÜREKLİ ÜŞÜME HİSSİ NEDEN OLUR? D vitamini eksikliğinden kansızlığa tek tek açıklandı! ÜŞÜMEYE İYİ GELEN BESİNLER
SOSYAL MEDYANIN GÖRÜNMEYEN YÜZÜ: Kusursuz hayatlar ‘yetersizlik hissine' neden oluyor
Boş oturmak beyni bitiriyor! Tembelliğin ağır bedeli bu hastalık