Saçkıran (Alopesi Areata) Nedir, Neden Olur? Saçkıran Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?
Saçkıran hastalığı herkesin duymuş olduğu bir hastalık türüdür. Özellikle saçlarda görülmesi birçok kişiyi rahatsız eder. Saçkıran hastalığının neden oluştuğu ve kimlerde görüldüğü merak edilen bir konudur. Saçkıran saç bölgesinde görülen eksilmeler sonucu ortaya çıkar. Kişiler bu durumlarda her ne kadar endişe içine girse de, tedavi olmak için doktorlara başvurması büyük önem taşıyor.
Saçkıran (Alopesi Areata) Nedir? Neden Olur?
Saçkıran hastalığı kıl kaybı olarak bilinen bir sağlık sorunudur. Bu sağlık sorunu genellikle 25 yaş altı erkeklerde görülüyor. Diğer yaş gruplarında da ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Saçkıran sadece saç bölgesinde görülmez. Kaş, kirpik veya vücudun herhangi bir bölümünde ortaya çıkabilir. Kıl köklerinin bulunduğu deri yüzeylerindeki gözeneklerin verim verememesi durumuyla ortaya çıkıyor. Verimli olmadığı zaman kıl kökleri daire şeklinde dökülür ve dökülen bölgelerde boşluklar gözlemlenir.
Dış görünüşü çok etkilemesinden kaynaklı olarak, kişiler psikolojik olarak bu durumdan etkilenebiliyor. Kişiler yoğun stres yaşadığı zamanlarda da saçkıran yaşayabilir ve bu durum bağışıklık sistemini oldukça etkiler. Genetik faktörler saç kıran oluşmasında oldukça etkilidir. Aile bireylerinde herhangi birinde saç kıran görülmüşse, saç kıran görülme olasılığı yüksek olur. Bağışıklık sistemi saçkıranın oluşmasına çok etkilidir. Bilindiği üzere bağışıklık sistemi vücudu dışardaki tehditlere karşı koruyor.
Bağışıklık sistemi güçlü olduğu sürece, vücudun korunmasını sağlar. Bağışıklık sistemi zayıfladıkça vücutta görülen birçok hastalık oluşur. Bu hastalıklardan birisi de saçkırandır. Vücutta bulunan beyaz kan hücreleri saç köklerindeki hücrelerle bir savaş içine girer ve bu hücrelerin ölmesine neden olur. Bu durum saçlarda ciddi bir dökülmeye neden olur. Fark edildiği durumlarda mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Stresten dolayı da saçkıranın oluşması mümkündür.
Saçkıran Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?
Birçok hastalığın oluşmasında bazı nedenler bulunur. Özellikle bu nedenler arasında stres çok dikkat çekiyor. Kişilerin yoğun stres yaşaması saçkıranın oluşmasına neden olabiliyor. Fazla stres yapan kişiler, saçkıranın görülebileceği kişilerdir.
Ağır travma yaşayan kişilerde saçkıran oldukça fazla görülür. Saçkıran görsel anlamda da rahatsız edici olduğundan, hastalar bu durumdan çok rahatsız olarak daha fazla stres yapabilir. Bu hastalık çocukluk döneminde zor süreçler geçiren kişilerde de görülebiliyor. Saçkıran tespit edildiğinde psikolojik destek alınması da tedavi süresince önemlidir.
Saçkıran kendini direkt olarak belli eden bir sağlık sorunudur. Herhangi bir bölgede kılların dökülmesi saçkıranı işaret eder. Bunun yanında herhangi bir belirtisi bulunmuyor. Kişiler belli bir bölgede kılların dökülmesiyle saçkıranı kolaylıkla anlayabilir. Kişiler bu durumu anladığında direk olarak doktorlara başvurmalıdır. Saçkıran tanısı koyulduğunda doktorlar genellikle kortizon krem tedavisi uygular. Hastalığın erken teşhis edilmesi tedaviyi daha kolay bir duruma getirecektir. Kortizonlar mutlaka doktor kontrolünde kullanabilecek ilaçlardır.
Sarımsak Faydalı Olabilir
Saçkıran olan kişiler bazı bitkisel yöntemleri araştırabiliyor. Saçkıran tedavisinde bazı yöntemler uygulanıyor. Sarımsak birçok kişiye göre saçkıran tedavisinde kullanılıyor. Sarımsak düzenli olarak saçkıran oluşmuş bölgelere bilinçsiz olarak sürüldüğünde daha büyük sorunlar ortaya çıkabiliyor. Mutlaka doktora danışarak tedavi süreci devam ettirilmelidir. Doktorlar saçkıran için en etkili ilaçları hastalara önerecektir.
Saçkıran Tanısı Nasıl Konur?
Saçkıran kendini net bir şekilde gösteren bir hastalıktır. Herkes saçkıran olduğunu kıl dökülmelerinden anlayabilir. Bazı kişiler tarafından saç mantarı hastalığıyla karıştırılsa da, netleştirmek için doktorlara başvurulması gerekir. Doktorlar yaptıkları muayene işlemleriyle saçkıran tanısını koyarak, tedavi sürecini başlatır. Saçkıranı fark eden kişiler, kulaktan duyma bilgilerle herhangi bir müdahalede bulunmamalıdır. Bu durumla alakalı mutlaka uzman doktorlara muayene olarak, doktorların belirlediği şekilde tedavi olunmalıdır.