Saç dökülmesini durdurmanın anahtarı!
Çoğu zaman endişe gerektirmeyen bir durum olan saç dökülmesi, yaşlanmanın doğal bir parçasıdır. Ancak çoğumuz için saçlarını kafada tutmak elbette daha önemli! Beslenme eksikliklerinin çoğu saç dökülmesiyle bağlantılıdır. Bir gıdayı ise yeterince tüketmeniz saç dökülmesini durdurmanın anahtarı olabilir ve saçların uzamasını sağlayabilir.
PROTEİN EKSİKLİĞİ DÖKÜLMEYE SEBEP OLUYOR
Yapılan birçok araştırmanın bulguları, bazı vitaminlerin ve besinlerin saç uzaması için önemli olabileceğini gösteriyor. Saç neredeyse tamamen proteinden oluşur, bu nedenle yeterince protein tüketmek saç büyümesi için önemlidir. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, protein eksikliğinin saç uzamasını yavaşlatabileceğini ve hatta saç dökülmesine neden olabileceğini gösteriyor.
PROTEİN ALIMI KİŞİYE GÖRE DEĞİŞİYOR
İngiliz Beslenme Vakfı (BNF), yetişkinlerin günlük ihtiyacı olan protein miktarının, vücut ağırlığının kilogramı başına ortalama 0,6 g protein olabileceğini tahmin ediyor. Bu durum, 19-50 yaş arası erkekler ve kadınlar için sırasıyla yaklaşık 56g/gün ve 45g/gün'e eşittir. Gıdalar sağladıkları protein miktarına göre değişir, ancak ana kaynaklar et, balık, yumurta, süt, peynir, tahıllar ve tahıl ürünleri, fındık ve bakliyattır.
SAÇ BÜYÜMESİNİ ETKİLEYEN DİĞER BESİN
Saç büyümesi için bir diğer önemli besin maddesi çinkodur. Çinko, saç dokusunun büyümesinde ve onarımında önemli bir rol oynar. Ayrıca foliküllerin etrafındaki yağ bezlerinin düzgün çalışmasına yardımcı olur. Uzmanlara göre saç dökülmesi çinko eksikliğinin sık görülen bir belirtisi. Araştırmalar çinko tüketiminin, çinko eksikliğinden kaynaklanan saç dökülmesini azalttığını gösteriyor.
BU MİKTARI AŞMAYIN
Yetişkin bir erkek için önerilen günlük çinko alımı 9,5 mg, yetişkin bir kadın için önerilen günlük çinko alımı 7 mg'dır. Öte yandan, çinko tüketiminin günlük 25 mg'ı geçmemesi öneriliyor.
UZMANA DANIŞIN
Saç dökülmesi sorunu kişiye özeldir. Bu nedenle saç dökülmesi problemi yaşıyorsanız,doktora başvurabilirsiniz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Halk Arasında 'Fil Hastalığı' Olarak Biliniyor'! Tedavi Edilmezse Kolda Ve Bacakta Ciddi Sorunlara Yol Açabilir: Lenfödem...
"Alzheimer" ve "Parkinson" tedavisinde umut veren gelişme
Aciller Doldu! Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları Pik Yaptı! Covid-19, Influenza Vakaları Patladı, Uzmanlar Uyardı
Rahim ağzı kanserinin yüzde 99'una HPV enfeksiyonu neden oluyor
A'dan Z'ye Diyabet: Diyabet Nedir, Neden Olur? Tip 1 ve Tip II Diyabet Belirtileri! Beslenme Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?