“Saat 6’dan sonra yemek yemeyin” uyarısı efsane mi?
"Sağlıklı beslenme" nedir? Sadece karın doyurmak, açlığı bastırmak ya da atıştırmak mı? Son yıllarda bu konuyla ilgili yapılan açıklamaların önemli bir bölümü bizi tek tip bir beslenme tipine yönlendiriyor. Ancak bu şekilde beslenmek kilo artışına neden oluyor, sağlığı olumsuz etkiliyor. Bunun nedeni, insanların edindikleri bilgileri kendi metabolizmaları ve yaşam tarzlarını göz ardı ederek uygulaması ve vücudunu dinlememesi. Oysa bazı durumlarda saat 6'dan sonra yemek yememe kuralı bile değişim gösterebiliyor, peki nasıl? Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz anlatıyor…
Sağlıklı kilo vermek ara öğünle mümkün
Yeterli ve dengeli beslenmek, metabolizmayı canlı tutmak ve yağ yakımını hızlandırmak için ana ve ara öğünleri atlamamak gerekiyor. Ara öğünlerle desteklenmeyen bir beslenme programı sonucunda metabolizma hızı düşüyor, aşırı açlık dolayısıyla bir sonraki öğünde fazla miktarda besin tüketimi gerçekleşiyor. Böylelikle kilo vermek güçleşiyor.
Karbonhidratı keserek sağlıklı kilo veremezsiniz
Karbonhidratlar, vücut için temel enerji kaynağını oluşturuyor. Gün içinde yeterli miktarda karbonhidrat alınmadığında, beyne glikoz göndermek üzere kaslar enerji kaynağı olarak kullanılabiliyor. Bu da sağlıksız kilo kaybı demek oluyor. Kan şekerini hızlı yükselten basit şekerler yerine lif içeriği yüksek, sağlık açısından daha faydalı olan kompleks karbonhidratları tercih etmek gerekiyor. Bunu da beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, pirinç yerine bulgur, kinoa veya karabuğday tercih ederek sağlamak mümkün.
Hızlı kilo vermek için şok diyetlere başvurmayın
Diyet yapanların en büyük şikayeti diyete karşı dirençli duramamak oluyor. Bu yüzden de çare kısa zamanda hızlı kilo verdiren şok diyetlerde aranıyor. Kısa süreli şok diyetlerle hızlıca verilen kilolar ilk anda mutluluk verse de belli bir zaman sonra durağan döneme geçiliyor ve kilo vermek mümkün olmuyor. Bu durum kişileri umutsuzluğa ve beraberinde aşırı yemek yemeye itebiliyor. Şok diyetler yerine kişiye özel beslenme programı için bir diyetisyene danışmak sağlıklı ve kalıcı kilo vermeyi sağlıyor.
Buğday yerine kepekli ürünleri tüketin
Kepek, çavdar gibi tahıllarla yapılan ürünlerin kalori değerleri aslında buğdaya göre daha düşük değil. Ancak kepek, çavdar, buğday unu ile yapılmış ürünlerin besleyici değerleri farklı. İçerdiği lif miktarı zengin olan kepekli ürünler, şeker, kolesterol ve tansiyon seviyelerini dengelediği, doygunluk ve tokluk hissi verdiği, dışkılama sayısını ve miktarını artırdığı için sağlık açısından daha yararlı bulunuyor ve kilo verirken de yardımcı oluyor.
‘Akşam bir şey yemeyin’ uyarısı efsane mi?
Kilo vermek için yapılan diyetlerde akşam belli bir saatten sonra kesinlikle besin tüketilmemesi söyleniyor. Ancak bu görüş doğru bulunmuyor. Diyetisyen kontrolünde hazırlanan beslenme programları birbirinden farklı olabiliyor. Gece öğünündeki saat sınırlaması da bireyden bireye farklılık gösteriyor. Bu nedenle besin tüketilen saatten ziyade tüketilen besinin ne olduğu daha çok önem taşıyor. Günlük kan şekeri düzenini sağlamak için gece ara öğününün yatmadan yaklaşık 2 saat önce tüketilmesi gerekiyor. Böylelikle kilo vermek için de boşa çabalamamış oluyorsunuz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Grip ve soğuk algınlığına karşı en güçlü kalkan! Bağışıklığı güçlendiriyor: PORTAKALDAN 10 KAT DAHA ÇOK C VİTAMİNİ İÇERİYOR!
Araştırmalar Beyin İçin En Zararlı Besini Ortaya Koydu! Bol Bol Tüketenler Dikkat! Bunama Ve Bilişsel Gerileme Riskini Artırıyor
Vitamini Bol, Faydası Saymakla Bitmiyor Ama Bu Gruptaysanız Dikkatli Tüketin
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor