Roza Hastalığı Nedir? Tedavisi Var Mı? Roza Hastalığı Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri
Roza hastalığının sebebi tam şekilde bilinmemektedir. Bunun dışında aşırı soğuk ya da sıcak, genetik etmenler, güneş ışını, alkol kullanımı, baharatlı gıdalar, sindirim sistemi bozuklukları, sıcak su banyosu, stres, safra yolu sorunları gibi durumlar roza hastalığına neden olan etmenler arasında olduğu düşünülmektedir.
Roza Hastalığı Nedir?
Çoğu kez yüz bölümünü etkileyen iltihaplı ve kronik cilt hastalığı olan roza hastalığı, tedavi edilmediği zaman kötü bir duruma dönüşür. Genel olarak cilt alerjisi, egzama ve sivilceyle karıştırılır. Özellikle ten rengi açık ve renkli gözlü kadınlarda görülmektedir.
İlk önce geçici ancak daha sonra kızarıklar ile kimi zaman nükseden cilt döküntüleriyle beraber görülmektedir. Roza hastalığı, bulaşıcı bir hastalık değildir. Bununla beraber genel olarak bahar aylarında yaygın bir şekilde görülür. Roza hastalığı genel olarak 30 yaşlarındaki kadınlarda görülür. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklere nazaran daha fazladır. Roza hastalığı, genel olarak stresle artış göstermektedir.
Roza Hastalığı Belirtileri
Roza hastalığı belirtileri;
- Yüz bölgesinde tekrarlayan kızarıklık ve yanma atakları,
- Yüzde bulunan kızarıklıkların daha kalıcı ve koyu bir hale gelmesi,
- Yanal, burun gibi bölgelerde kırmızı şişlikler ya da iltihaplı sivilcelerin oluşması,
- Yüzün ortasında yer alan kızarmanın kalıcı bir hal alması, burun ve yanakların üstünde gözle görülür, ufak kan damarlarının oluşması,
- Gözlerde yanma ya da hassasiyet durumu.
Roza Hastalığı Tedavi Yöntemleri
Roza hastalığının bilinen tedavisi bulunmamaktadır. Bununla beraber, semptom ve belirtileri hafifleten türlü tedaviler bulunmaktadır. En önemli husus, klinik bulguları çoğaltan unsurlardan uzak durmak, sigara ve tütün kullanmamak, güneş koruyucusu kullanmak şeklindedir. Rahatsızlığın şiddetine göre kremler, antibiyotikler, antienflamatuvar içerikli ilaçlar, kozmetik ürünler, lazer tedavisi veya son etapta uygulanan cerrahi kimi metotlar bulunmaktadır. Yaşam tarzındaki farklılıklar ve ilaçların kombinasyonu genel olarak en iyi neticeyi verir. Lazer ya da diğer ışıklı tedaviler, genişleyen kan damarlarının kızarıklığının azaltılmasında önemli rol oynar.
Roza Hastalığı Kimlerde ve Neden Görülür?
Gül hastalığı, genel olarak 30 yaşlarında ve daha çok kadınlarda görülür. Açık tene sahip olan kadınlarda görülen bir deri hastalığı olarak da tanımlanabilir. Kadınlarda görülme sıklığı ise yaklaşık yüzde 10'dur. Erkeklerde daha nadir olmakla beraber kadınlara nazaran daha ağır seyredebilir. Roza hastalığının stresle birlikte artması mümkündür. Roza hastalığının sebebinin ne olduğu henüz olarak tam anlamıyla bulunamamıştır. Bu konuda pek çok araştırma yapılmaktadır.
Roza hastalığında temel probleminin derinin küçük damarlarında olduğu tahmin edilmektedir. Kan damarları genişler. Genişleyen kan damarları ve kızarma, derinin dermiş adlı tabakasına sıvı sızdırmasına ve neticesinde böyle bir reaksiyon gelişmesine sebep olur. Roza hastalığına neden olacak pek çok hususun sıralanması mümkün olacaktır;
- Alkol tüketimi,
- Bir tür parazit olan Demodeks folliculorum,
- Psikolojik unsurlar,
- Sindirim sistemi rahatsızlıkları,
- Genetik özellikler,
- Aşırı sıcak içecek tüketimi,
- Sıcak su banyosu,
- Çevre ısı değişikliği olarak sıralanabilir.
Roza Hastalığında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Roza hastalığında dikkat edilmesi gerekenler;
- Aşırı sıcak ve soğuk yiyecek- içecek tüketimi yapılmamalıdır.
- Cildin zararlı güneş ışınından korunması için, yaz- kış cilt tipine uygun olan güneş kremi kullanılmalıdır.
- Aynı biçimde aşırı soğuklardan cildin korunması gerekir.
- Alkol, kafein içerikli besinler tüketilmemelidir.
- Kişi cildini sık sık, hekimin tavsiye ettiği nemlendirici ile nemlendirmelidir. Bu şekilde kişi roza hastalığının etkilerini azaltmak mümkün olacaktır.
Roza Hastalığı Neden Oluşur?
Roza hastalığının sebebi tam olarak henüz bilinmemektedir. Ancak aşağıdaki etmenlerin varlığı, roza hastalığının oluşmasına sebep olabilir;
- Enfeksiyon: Roza hastalığından en çok sorumlu olan enfeksiyon çeşidi, mide içerisinde rastlanan helikobakter bakterisiyle yüzde karşılaşılan demodeks akarlar olarak belirlenmiştir.
- Genetik faktörler: Rahatsızlığı yaşayan kişilerin ailesinde roza hastalığına yakalanan kişiler varsa bu hastalığa yakalanma oranı yüzde 40'a kadar çıkabilmektedir. Fakat genetik aktarımı kesin bir biçimde belirlenmemiştir.
- Çevresel etmenler: Güneşin zararlı ışınları ve çevrenin ısı değiştirmesi, hastalığın artmasına neden olabilir.
- Psikolojik etmenler: Rahatsızlığın duygu vaziyetinde yaşanan farklıklar ve stres hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilir.
- Bağışıklık sistemi: Son zamanlarda yapılan incelemeler, ciltteki doğal savunma sisteminin bozulmasının roza hastalığına neden olabileceğine işaret etmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Alışveriş öncesi kahve tüketenler dikkat! Bu etkisini kimse bilmiyor.... Bakın neyi tetikliyormuş
Vakalar çoğaldı, yoğun bakıma yatışlarda artış var! Bir hafta süren öksürük, kas ve eklem ağrısı varsa aman dikkat!
Konserve böyle görünüyorsa sakın tüketmeyin! Ev yapımı da olsa tehlikeli! ZEHİRLİYOR
Türkiye obezitede ABD ile yarışıyor: "Toplumun üçte biri obez"
15-49 yaş arası kişilerde felç vakaları arttı! Uzman isim sebebini açıkladı