hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Psikolojik Hastalıklar Nelerdir? Ruhsal Hastalıklar Listesi...

    Psikolojik Hastalıklar Nelerdir Ruhsal Hastalıklar Listesi...
    expand

    Psikoloji, yıllardan beri en önemli alanlardan birisidir. Bir bireyi veya topluluğu yönlendiren düşünce, duygulanma ve davranış biçimlerinin tümünü ele alır. İnsan ve hayvanların yaşadığı zihinsel süreçleri, davranış ve düşünce yapısını inceleyen bir bilim dalıdır.  Peki, psikolojik hastalıklar nelerdir? İşte ruhsal hastalıklar listesi...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Psikolojik Hastalıklar Nelerdir?

     Kişiler tarafından farkına varıp, kabullenmesi zaman alan psikolojik rahatsızlıklar aslında göz ardı edilmemeli. Günümüzde psikoloji rahatsızlıklar farklı nedenlerden dolayı artsa da, toplum tarafından fark edilmiyor. Birçok kişi hayatlarının bir bölümünde bu rahatsızlığı yaşamıştır. 

     Psikolojik rahatsızlıklar kişinin duygularında, düşüncelerinde ve davranışlarında meydana gelen bozukluklardır. Bunları tanımlamak zor olabilir. Bu durum hayatın pek çok alanına etki edecektir. Depresyon, kaygı, panik atak psikolojik rahatsızlıklarında ilk sırada yer alıyor. 

     Ruhsal Hastalıkların Listesi 

     Psikolojik hastalıklar kendi içerisinde sınıflanmaktadır. Birçok hastalığın alt türü de mevcuttur. En çok yaşanan psikolojik hastalıklar şunlar:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     - Bipolar Bozukluk

     - Dikkat Eksikliği

     - Yeme Bozuklukları

     - Uyku Bozuklukları

     - Anksiyete

     - Travma sonrası stres bozukluğu

     - Obsesif Kompulsif Bozukluğu 

     - Depresyon

     - Şizofreni

     - Sosyal Fobi 

     Psikolojik Hastalıkların Nedenleri

     Bazen travma sonrası bozukluklar meydana gelebilir. Bunlar aniden gelişebildiği gibi, zaman içerisinde de ortaya çıkabilir. Kişinin yaşam biçimi, sosyal statüsü gibi etkenler hastalıkların ortaya çıkışını etkileyebilir. Çocuklukta yaşanan olaylar da kişinin ruhsal hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Beynin farklı işleyişi de psikolojik rahatsızlıkları tetikler. 

     Ruhsal Hastalıkların Tedavisi

     Psikolojik hastalıkların tedavisi kişiye özel oluyor. Kişinin yaşı, durumu, hastalığın boyutu tedavi doğrudan etkileyen etmenlerdir. Psikoterapi, günümüzde sıkça tercih ediliyor. Psikoterapinin de çeşitleri mevcuttur. Doktor kontrolünde verilen ilaçlar da tedavi sürecinde kullanılabilir. Ruhsal hastalıkların tedavisinde izlenen bir diğer yol ise yaşam biçiminde değişikliklerin yapılmasıdır.

     Hayat tarzında yapılan ufak değişimler olumlu sonuçlar doğuracaktır. Sosyal destek, tedavi sürecinde en önemli ayrıntıdır. Psikolojik hastalıklarda bireyler sosyal hayattan uzak durmayı tercih eder. Bu durum onların hayatında büyük olumsuzluk yaratmaktadır. Dolayısı ile sosyal bağların devam edilmesi gereklidir. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Psikolojik Rahatsızlıklar Nasıl Belli Olur?

     Bireylerin düşünceleri, dünyayı algılama şekilleri davranışlara dökülür. İletişimde ve düşüncede meydana gelen bozukluklar, kişinin psikolojisini etkiler. Fobiler, panik atak, yoğun stres gibi davranışsal anomaliler meydana gelmeye başlar. 

     Psikolojik rahatsızlıklar sadece davranışlara ve düşünceye etki etmez. Bazen kişi fizyolojik olarak da olumsuz etkilenmeye başlar. Baş ağrısı, mide bulantısı, karın ağrısı gibi durumlar bazen tamamen psikolojik etkilerden kaynaklanır. 

     Kişilerde kas ağrısı, bağ ağrısı, insanlarla iletişime girmekte kaçınma, yalnız kalma isteği, ağlama, uyku düzeninde bozukluk gibi durumlar meydana gelebilir. Bu durumun devam etmesi halinde psikolojik bir rahatsızlıktan şüphelenebilir. 

     Ruh Sağlığı Nasıl Korunmalı?

     Genetik faktörler, bazı ilaçların kullanımı, fiziksel travmalar gibi birçok faktör ruh sağlığı bozabilir. Ruh sağlığını korumak için kişi kendine vakit ayırabilmeli, beslenmesine ve uyku düzenine dikkat etmeli.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow