PRP ve kök hücre tedavisi ile ağrılar tedavi edilebilir mi?
Nöroloji ve Ağrı Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, kalça ve diz ağrısı problemlerinin tedavisinde tercih edilen PRP ve kök hücre uygulamasının tüm detaylarıyla sizler için anlatıyor.
Kalça kireçlenmesi, eklemdeki kemikleri kaplayan kıkırdaklı yapının çeşitli nedenlerle aşınması ve yıpranmasının, altındaki kemiğin deforme olmasına neden olmasının tıbbi adıdır. 55 yaş ve üzeri kişilerde kalça kireçlenmesi olduğunu bir yaş grubu olarak değerlendirilir ancak doğuştan kalça çıkığı ve sonrasında kalça çıkığı olan hastalarda daha erken yaşlarda karşılaşılabilir. Kalça kireçlenmesinin en belirgin belirtileri kalça ağrısı ve eklemi tam olarak hareket ettirememedir. Hastalık öncelikle bacakların ve kalça eklemlerinin yetersiz kullanımı şeklinde zamanla devam eden ağrı ile karakterizedir. Ağrı kalça bölgesinde başlasa da kasık bölgesine ve dizlere de yayılabilir. Benzer belirtiler yaşıyorsanız; kalça kireçlenmeleriniz olabilir. Tedavisi ise PRP yöntemi ile mümkündür.
Diz ağrısının PRP ile tedavisi genellikle ortopedi alanında ilk tercihtir. Kan damarlarında yaraları ve ağrıları iyileştiren hücreler vardır. Diz ekleminde bu hücrelerin yetersiz sayıda olması nedeniyle iyileşme süreci zorlaşır. Bu nedenle PRP yöntemi kullanılarak iyileşen kan hücreleri direkt olarak dizdeki kusurlu bölgeye enjekte edilir ve kısa süre içerisinde tedavi edilir.
PRP ile ağrılarınıza çözüm bulabilirsiniz
PRP yöntemi diğer bir deyişle trombositten zengin plazmadır. Kanın pıhtılaşmasını sağlayan trombositler aktive edilince iyileştirici proteinler salgılarlar. Bu sayede hasarlı dokular iyileşip yenilenmeye başlarlar. PRP tedavisinde kullanılan trombositler hastaların kendi kanlarından alınan numunelerinden ayrıştırılarak elde ediliyor ve kişilerin ağrı duydukları bölgelere enjekte ediliyor. Bu yöntem sayesinde dokular iyileşerek kendilerini yeniliyorlar.
Bu tedavi yöntemi sayesinde birden çok hastalığın ve hastalıkların getirdiği ağrılar ortadan kaldırılabiliyor. Genellikle PRP ile tedavi edilmesi uygun olan hastalıklar ise; omuz ağrısı, tenisçi – golfçu dirseği, ön çapraz bağ yaralanması ve ağrı şikayetleri, topuk dikeni, kulunç ağrısı, kas gerginlikleridir.
PRP işlemine kişinin kanı alınarak başlanır. Alınan kan özel ortamda trombositlerine ayrılır. Kişinin ağrı şikâyeti yaşadığı bölgeye trombositten zengin hazırlanan sıvı enjekte edilir. PRP ile tedavi yöntemi mutlaka alanında uzman hekim ve tecrübeli ekibi tarafından gerçekleştirilmelidir. Alınan kan doğru işleme gönderilmediği zaman beklenmeyen sonuçlar ile karşılaşılabilir.
İşlem sonrasında 3 haftanın ardından hasta doktor tarafından tekrar değerlendirilir. İhtiyaç halinde 3 hafta – 6 ay arasında işlem tekrar edilir. Genellikle ilk uygulamadan sonra hastalarsa iyileşme gözle görülür şekilde belli olur. Yöntemin başarı oranı ise yüzde 80 ila 85 arasındadır. PRP yönteminde kullanılan ekten madde kişinin kendi kanı olduğu için hiçbir yan etkisi yoktur. İşlem yapılan bölgede oluşan kızarıklık ve şişlik müdahaleye gerek duyulmadan kendiliğinden geçecektir.
Kalça ve diz ağrısına kök hücre ile çözüm
Kök hücreler vücudumuzda henüz dönüşmemiş ana hücrelerdir. Tüm organları ve dokuları oluşturan ana hücrelerdir. Döllenmiş bir yumurta ile başladığımız yaşam yolculuğumuzda kök hücrelerimiz mevcut vücut yapımıza ulaşana kadar olan süreci tamamlar. Aktive edilmiş kemik iliği veya yağ kaynaklı mezenkimal kök hücreler, uygulama alanında biyoterapötik tepkileri başlatır. Hasarlı dokuda onarım ve yeni doku oluşumunu sağlarlar ve bir tür yara iyileşmesi görevi görürler. Tedaviden sonra hastanın hissedebildiği ilk etkiye yaklaşık 1 ay sonra ulaşılırken, iyileşme süreci ilk 2-3 ayda güçlü bir etki gösterir ve 6. ayda yavaş yavaş görevi tamamlar. Tedaviden sonraki 21 gün özellikle önemlidir. Bu işlem sırasında kalça eklemine yük bindirmeden mümkün olduğunca dinlenmeye çalışın. Bu dinlenme süresi, kök hücre tedavisinden en yüksek kür oranını elde etmek için önemlidir.
Kök hücre ile kişiye özel tedavi
İnsan vücudunda, kişinin yaşamını sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmesi için birçok farklı işleve sahip birçok hücre tipi bulunmaktadır. Kök hücreler vücuttaki tüm doku ve organların yapısını oluşturan hücrelerdir. Kendi kendini yenileyen kök hücreler, insan vücudundaki tüm yapıların kökenidir ve birçok hastalığın tedavisinde kullanılabilir. Hastanın kendi, uyumlu veya yarı uyumlu donörlerinden kök hücrelerin nakledilerek hastadaki hasarlı hücre, doku ve organların yenilenmesi için kullanılan bir tedavi yöntemidir.
Yağ dokusu kök hücrelerden zengin dokulardan biridir. Çıkarılan yağ dokusu özel olarak işlenir ve içindeki kök hücreler izole edilir. Bu işlem yaklaşık 1-2 saat sürer. Hazırlanan kök hücreler dizin hasar gördüğü ve hücrelerin iyileşmesi beklenen yerler verilir. Diz kıkırdak hasarı durumunda, kök hücrelerin sadece hasarlı bölgede hareket etmesini ve diz eklemine yayılmamasını sağlamak kolajen veya hyaluronik asit bazlı taşıyıcılar ile hedeflenebilir. Kök hücreler vücudun kendi hücreleri olduğu için tedavinin amacı dokunun kendisini iyileştirmek ve yenilemektir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kısa sürede 63 kilo verdi! 57 yaşındaki yaşındaki kadının zayıflama sırrı: 'Trafik ışığı sistemi kullandım!'
BEBEK GİBİ BİR CİLT! 10-15 dakika bekletmek yetiyor! Koyu cilt lekelerini silgi gibi siliyor, daha canlı bir görünüm sağlıyor
DOĞAL ANTİBİYOTİK! İbrahim Saraçoğlu uyardı: Grip ya da nezle olanlar dikkat! 1 kaşık tüketmek yetiyor! Öksürük ve balgamı söküp atıyor
Beyin Hastalıkları İle İlgili Yeni Araştırma: Depresyon, Bağımlılık Ve Epilepsi Tedavisinde Devrim Yaratacak!
Kışın cilt sağlığınız için ılık suyla yıkanın