Propolis Nedir, Ne İşe Yarar? Propolisin Faydaları Nelerdir?
Propolis, sağlık açısından sahip olduğu faydaları nedeniyle büyük bir öneme sahiptir. Arılar tarafından toplanan maddelerin başlarında bulunan salgı bezlerinden salgılandığı bilinen enzimlerle işlenerek üretilen reçine benzeri bir ürün olarak ifade edilebilir. Antioksidan özelliğe sahip olan propolis, çeşitli enfeksiyonlara karşı kullanılmaktadır.
Propolis Nedir?
Propolis, Yunanca da savunma ve giriş manalarına gelmekte olan pro kelimesi ve şehir anlamına gelmekte olan polis kelimelerinin birleşiminden meydana gelmektedir. Arıların kovanların hijyenini ve güvenliğini sağlamak için ürettikleri bir tür reçine olarak bilinmektedir.
Propolisin genel olarak koyu kahverengi renge sahip olduğu ve kendisine has bir kokusu bulunduğu söylenebilir. Arı polenine göre daha zengin bir içeriğe sahip olduğunun söylenmesi de mümkün olmaktadır.
Propolis, tarih boyunca insanların farklı enfeksiyonlar için tedavi amaçlı ilaç olarak kullanılmakta olduğunu söylemek mümkündür. Propolis ile ilgili olarak günümüzde de yapılan birçok çalışma bulunduğu ve insan sağlığı açısından oldukça büyük faydaya sahip olduğu ifade edilebilir.
Propolis Ne İşe Yarar?
Propolis genel olarak arı zamkı veya preboli olarak da bilinmektedir. Arıların petek sterilizasyonunu sağlamak ve kovanı dışarıdan gelen bakteri, böcek ve mantarlara karşı korumak için kullandığı bir ürün olarak ifade edilebilmektedir.
Propolis insanlar tarafından kullanıldığında da birçok faydaya sahip olması nedeniyle büyük bir öneme sahiptir. İnsanlar tarafından propolis kullanılması durumunda zararlı virüs ve bakterilerin yok edilmesine de fayda sağlamaktadır.
Hem yetişkinler için hem de çocuklar için bağışıklık sistemini güçlendirmek için de kullanılabilecek olan propolis, tercih edilebilecek olan doğal bir üründür. Yetişkinler için ve çocukları için bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi için oldukça etkili bir üründür.
Antioksidan ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak da kullanıldığını söylemek mümkün olmaktadır. Mantarlara karşı da kullanıldığı bilinmektedir.
Propolisin Faydaları Nelerdir?
Propolis kullanımının sağladığı birçok fayda bulunduğu bilinmektedir. Özellikle yaraların iyileşme sürecini hızlandırıcı bir etkiye sahip olduğunun söylenmesi mümkün olmaktadır. Mikroplara ve bakterilere karşı da koruyucu bir özelliğe sahip olan propolis, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruyuculuk sağlamaktadır.
Cilt sağlığı açısından da propolis kullanımının fayda sağladığını söylemek mümkün olmaktadır. Ağız yaralarının ve uçukların iyileştirilmesinde de oldukça etkili ve doğal bir yöntem olduğunun söylenmesi mümkündür.
Propolis içerisinde B1, B2, C ve E vitaminlerinin yer aldığı bilinmektedir. Aynı zamanda içerisinde yer alan aminoasitler ve mineraller bakımından da son derece zengin olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Dünyadaki en ünlü antibiyotik olarak bilinmekte olan propolisin, kullanılması durumunda hastalıklara karşı koruyucu bir kalkan görevi gördüğünü söylemek mümkün olmaktadır.
Propolis Kullanımının Etkileri
Yaraların iyileşme süresini hızlandırıcı bir etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Zengin bir içeriğe sahip olarak bilinmekte olan propolisin hücrelerin yenilenmesini de kolaylaştırdığını söylemek mümkün olmaktadır.
Kansere karşı oldukça etkili ve doğal bir madde olarak ifade edilebilir. İçerisinde yer alan yüksek C vitamini ile kanser hücrelerinin oluşmasını engellediği de bilinmektedir.
Güçlü antioksidan özelliği ile cilt sağlığına karşı iyi gelen propolisin cildi yenileyici etkilere sahip olduğu bilinmektedir. Cildin diri olmasına ve yenilenmesine yardımcı olmaktadır.
Ağız kenarında oluşan çeşitli yaralar ve uçuk başta olmak üzere iyileştirici bir etkiye sahip olarak bilinmektedir.
Bağışıklık sistemini güçlendirici bir etkisi bulunmaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SESSİZ KATİL! Uzman isimden böbrek kanseri uyarısı: ‘Riski azaltmak için…’
40 yaş altı felç geçiren erkeklerin sayısı artıyor! Nedeni ise...
Kulak çınlaması ve baş dönmesi anemi habercisi olabilir!
Araştırma: Alzheimer riski en düşük meslek belli oldu!
SÜREKLİ ÜŞÜME HİSSİ NEDEN OLUR? D vitamini eksikliğinden kansızlığa tek tek açıklandı! ÜŞÜMEYE İYİ GELEN BESİNLER