Pankreas Ağrısı Nasıl Olur? Pankreas Ağrısı Hangi Hastalıkların Belirtisi Olabilir?
Pankreas, karın boşluğunun üst kısmında, midenin arkasında ve karaciğerin altında bulunan uzun bir bezdir. Bu küçük organ hem sindirim sistemine hem de endokrin sisteme aittir.
Pankreas Ağrısı Neden Olur?
aslında pankreas, kompleks karbonhidratları ve lipitleri sindirmeye yardımcı olan enzimlerin salgılanması için çok önemlidir; aynı zamanda kandaki glikoz seviyesini düzenleyen insülin ve glukagon hormonlarını da üretir. Pankreatit, yani pankreas iltihabı, çeşitli nedenlere bağlı olabilir.
En yaygın olanı safra yolları hastalıkları, özellikle safra kesesi ve karaciğer taşları ile temsil edilir. Bu küçük çakıl taşları aslında safrayı safra kesesinden ince bağırsağın ilk kısmına taşıyan küçük bir kanal olan koledokta son bulabilir; pankreas kanalı da koledokusa açılır, böylece tıkanması pankreasın sindirim sıvılarını bağırsağa dökmesini engeller. Sindirim enzimleri pankreasta durgunlaşarak, bezin içinde zaten aktif hale gelebilir ve ona ciddi şekilde zarar verebilir.
Sonuç, karın bölgesinde şiddetli ağrı, mide bulantısı sebepleri patolojik tablo bakımından çok değişkendir. Birkaç gün içinde çözülen hafif formlardan ölümcül bir evrime sahip olabilen şiddetli formlara kadar değişir.
Pankreas Ağrısı Hangi Hastalıkların Belirtisi Olabilir?
Pankreatit iki farklı şekilde olabilir, akut ve kronik. Akut pankreatit, ani ve şiddetli bir şekilde ortaya çıkar. Üst karın bölgesinde sırta doğru yayılan şiddetli ağrı ile kendini gösterir ve sıklıkla bulantı, kusma, terleme ve ateş ile ilişkilidir. Bu akut enflamasyonun ana komplikasyonları, enfekte olabilen ve apse oluşturabilen psödokistlerin oluşumu ile pankreas dokusunun hasarı ile temsil edilir.
Ancak ağır vakalarda komplikasyonlar sistemik olabilir ve hastalık septisemiye, bir şok durumuna dönüşebilir. Ayrıca böbrek ve solunum yetmezliği nedeni olabilir.
Öte yandan kronik pankreatit, daha az şiddetli bir enflamatuar süreçtir, ancak zamanla bezin ilerleyici yıkımına ve dolayısıyla işlev bozukluğuna yol açan zamanla devam eder.
Pankreas Ağrısı Nasıl Geçer?
Zamanla pankreas, hasarlı pankreas hücrelerini skar dokusu ile değiştirerek kireçlenme eğilimindedir. Kronik pankreatitin ana semptomu, yavaş kilo kaybıyla ilişkili sürekli veya aralıklı karın ağrısıdır. Kronik pankreatit ayrıca sindirim problemlerine, birçok besinin emilim bozukluğuna neden olur, ancak her şeyden önce diyabete neden olur. Beklendiği gibi, pankreatit çeşitli nedenlere bağlı olabilir. Gördüğümüz gibi, çoğu zaman varlığına atfedilebilir.
Kronik pankreatit ayrıca sindirim problemlerine, birçok besinin emilim bozukluğuna neden olur, ancak her şeyden önce diyabete neden olur. Beklendiği gibi, pankreatit çeşitli nedenlere bağlı olabilir. Gördüğümüz gibi, çoğu zaman varlığına atfedilebilir.
Ağrının sebebine dönük tedavi ile ağrı sonlanır.
Pankreas Ağrısının Sebebi Nasıl Anlaşılır?
Pankreatit teşhisine dönersek, ilk yararlı ipuçları hasta tarafından bildirilen semptomların analizinden elde edilir. Daha sonra kan testleri sayesinde pankreas enzimlerinde artış tespit etmek mümkündür. Aslında pankreas dokusu hasar görürse bu enzimler kan dolaşımına geçer ve basit kan testleri ile tespit edilebilir. Pankreasa verilen hasar göz önüne alındığında, hiperglisemi de yaygındır, bu da insülin üretiminin azaldığının bir işaretidir.
Ultrason ve BT taraması da teşhis amaçlı kullanılır. Ultrason, pankreas hasarının boyutu hakkında bir fikir verebilir ve aynı zamanda safra kesesi taşlarının varlığını ortaya çıkarmak için yararlıdır. Abdominal BT taraması gibi diğer testlerKontrast madde ve manyetik rezonans görüntüleme ile gerçekleştirildiğinde, pankreatiti daha net bir şekilde tanımaya, hafif ve şiddetli formları ayırt etmeye ve hastalığın seyrini izlemeye izin verirler.
Pankreatit tedavisi öncelikle pankreas iltihabına neden olan nedenin ortadan kaldırılmasını içerir. Örneğin duruma göre koledoku tıkayan taşların çıkarılması için ameliyatla müdahale etmek, alkol tüketiminden kaçınmak mümkündür.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Öksürük 2 haftadan uzun sürüyorsa dikkat! Kalıcı hasara neden olabilir...
48 saate kadar bulaşıcılığını koruyor! Uzmanlardan grip uyarısı
Cilt yanığına yapılacak en tehlikeli müdahale! Meğer hepimiz yanlış biliyormuşuz...
CANAN KARATAY YİNE EZBER BOZDU! Nedenlerini tek tek sıralayıp noktayı koydu: 'Kışın ayakları üşüyenler bunları tüketsin'
SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIĞINA DİKKAT! Uzman isim uyardı: ‘Beyin çürümesinin ilacı dijital detoks yapmak’