Oyun bağımlılığı nedir? Nasıl bırakılır?
Bilgisayar oyunu bağımlılığı, bilgisayar oyunlarına veya "oyunlara" bağımlılıktır. 2019'dan beri resmi olarak Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından bir hastalık olarak listelenmiştir. Bir bağımlılıktan söz edebilmek için günlük, sosyal ve mesleki hayatın gereklerini tamamen göz ardı edecek kadar aşırı oynanması gerekir. Elektronik oyunların bağımlılık potansiyeli sanal dünyalarda rol yapma oyunları, ödül sistemleri ve bir sosyal oyuncu ağına katılmak gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilmektedir. Bu nedenle özellikle gençler etkilenmektedir. Psikoloji Bölümü’nde Uz. Klinik Psi. Gizem Mine Çölümlü, oyun bağımlılığı hakkında bilgi verdi.
Bilgisayar oyunu bağımlılığı, video oyunları da dahil olmak üzere elektronik oyunların zorunlu kullanımı ile davranışsal bir bağımlılıktır. Oyun bağımlılığı, çevrimiçi bilgisayar oyunları ve video oyunları oynamayla ilgili uygun olmayan davranışlarla karakterize olan bir teknoloji bağımlılığıdır. Aynı zamanda internet bağımlılığının alt kategorisi olarak da incelenmektedir. Bilgisayar oyunları, beyinde uyuşturucu veya alkole benzer değişiklikleri tetikleyerek ödül ve mutluluk duygularına yol açar. Tekrar etme dürtüsü uyandırırlar. Aşırı oyun oynamak ve bilgisayar kullanımı, kişiye zarar veren birçok psikolojik ve fiziksel duruma neden olduğu için oyun bağımlılığı davranışsal bağımlılık olarak ele alınır.
OYUN BAĞIMLILIĞININ NEDENLERİ NELERDİR?
Bilgisayar oyunları son zamanda toplumların bir parçası olmuştur ve gençlerin boş zamanlarını değerlendirebildikleri bir araç haline gelmiştir. Bilgisayar ortamı insanlara gerçekte yapamadıklarını yapabilse, sınırsız hayal gücü, bir şeyler üzerinde kontrol sahibi olma gibi imkanlar sunmaktadır. Bununla beraber sanal ortamda arkadaşlar edinme, etkinlikler düzenleme gibi imkanlarla sosyal bir ortam haline gelmesi insanları cezbetmektedir. Aynı zamanda oyun oynama süresi ile bağımlılık arasında da doğru orantı söz konusudur . Oyun bağımlılığının belirtileri nelerdir? Bilgisayar oyunları, ilgili kişinin günlük yaşamı üzerinde güçlü bir etkiye sahip olduğunda, insanlar bağımlı olarak kabul edilir. Oyundan elde edinilen mutluluğa bağlı olarak oyun oynama isteği artmaktadır ve bağımlılık gelişmektedir. Oyun bağımlılar arkadaşlarını, ailesini, okulu veya işi ihmal eder. Kişinin oyunu bırakamaması, sürekli oyun oynamayı düşünmesi, oyun oynamaktan dolayı günlük işlerini aksatmaya başlaması, oyun oynamayı birincil tercih yapması ve gerçek hayatta oyunun iç içe girmesi belirtiler arasındadır . Ayrıca; Okul veya işte başarısızlık, Uyumak, yemek yemek, hareket etmek, kişisel hijyen gibi fiziksel ihtiyaçları ihmal etmek, Kilolu olmak veya yeme bozuklukları yaşamak, Depresif bir ruh hali, bilgisayar oynamaya devam etmek için bahaneler üretmek, Bilgisayar kapandığında kötü ruh hali, sinirlilik, sinirlilik, uykusuzluk veya terleme gibi yoksunluk belirtileri yaşamak da belirtiler arasında yer almaktadır.
OYUN BAĞIMLILIĞININ ZARARLARI NELERDİR?
Oyun bağımlılığının zararları arasında düşük akademik başarıyla beraber uyku alışkanlığında bozulma, yetersiz ve sağlıksız beslenmeyle ortaya çıkan obezite, özbakımda yetersizlik, hareketsiz bir yaşam tarzı görülmektedir. Bilgisayar oyunu bağımlıları genellikle doğaya ve dışarıdaki şeylere olan ilgilerini kaybederler. Sürekli içeride kalmak daha sonra fiziksel hareketsizliğe yol açarak kas kütlesinde kayba neden olmaktadır. Kişi ne kadar gençse, sonuçlar o kadar ciddi olur. Çünkü obezite çocuklukta ortaya çıkıyorsa, genellikle tüm yaşam boyunca devam eden bir sorundur. Fazla kilolu olmanın yanı sıra diyabet gibi kronik hastalıklar ve sağlıksız yaşam tarzı da bu yan etkiler arasındadır. Bilgisayar oyunu bağımlılarında uyku-uyanıklık ritmi düzensizdir, uyku sürekli ertelenir. Sürekli ertelenen uyku uykusuzluğa, uykusuzluk bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olmaktadır. Bilgisayar oyun bağımlılığının hayal ve gerçeği karıştırmak, antisosyal davranışlar geliştirmek, özgür düşünce kaybı, şiddete meyilli olmak gibi bir çok psikolojik zararı da bulunmaktadır. Çalışmalar bilgisayar oyunları veya internete bağımlılığın anksiyete bozuklukları, diğer bağımlılıklar ve depresyon riskini artırdığını göstermektedir. Bilgisayar oyunları oynamak için klavye, fare ve kumandayı kullanmak ele tek taraflı bir yük bindirir ve gitar, keman veya piyanistlerde olduğu gibi bilekte ağrılı tendinite yol açabilir.
Ekranların önünde geçirilen uzun zaman, gözler için büyük bir yüktür, göz seğirmesi, yanan gözler, titreme, bulanık görme, baş ağrıları ve uzun süreli görme bozukluklarına neden olabilir.
OYUN BAĞIMLILIĞI NASIL BIRAKILIR?
Kişi internette geçirdiği zamanı kontrol altına almayı öğrenmelidir. Bilgisayarın hayatında neden bu kadar önemli hale geldiğini ve gerçek hayatında neyi değiştirmesi gerektiğini anlamalıdır. Zamanı yönetmeyi öğrenmek adına bilgisayar başındayken kendine bir çalar saat kurabilir ya da günlük tutabilir. Oyun oynamadığı zamanlarda spor yapmak, bir hobi edinmek, arkadaşlarla buluşmak gibi çeşitli hobilerle zamanını doldurabilir. Kişi bunu kendi başına yapamıyorsa psikolog ya da psikiyatrist desteği alabilir. Oyun bağımlılığının altında yatan psikolojik sebepler bulunmalı tedavi bu yönde belirlenmelidir. Oyun bağımlılığından kurtulmak için psikoterapi ve ilaç tedavileri uygulanabilmektedir. Grup seansları, gerçeklik terapisi, bilinçli farkındalık meditasyonları, BDT, sanal gerçeklik grubu gibi birçok çalışma oyun bağımlılığına tedavi olabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Sağlıklı yaşamak isteyenler için yeni rota: "Orman banyosu"
'SİHİRLİ KARIŞIM!' Dr. Mehmet Öz'den zayıflama sırrı! Göbek, basen ve beldeki yağları cayır cayır yakıyor: İşin püf noktası bu 3 besinde
Kilosu 150 liraya satılıyor! Omega-3, B12 vitamini ve protein deposu: 'Hafızayı zehir gibi yapıyor, konsantrasyonu artırıyor'
Uykuya dalmakta güçlük çekenler dikkat! 10 yıl boyunca 1.000'den fazla çalışan incelendi! Onlar bu risklere daha yatkın
Herkes yanlış biliyor! Meğer bitter çikolatanın doğru tüketim miktarı... Depresyonu önlüyor, kalp hastalıkları riskini düşürüyor!