Orta kulak iltihabı çocukları vuruyor
Özellikle nezle, grip, sinüzit, farenjit ve bademcik iltihapları gibi hastalıkların yaygınlaşmasıyla çocuklarda orta kulak iltihabı şikayetleri sıklaştı. Kısa süre içinde tedavi edilmeyen orta kulak iltihapları; baş dönmeleri, kulak zarında hasar hatta yüz felcine kadar ciddi sorunlara neden oluyor. Orta kulak iltihabını önlemek için neler yapılmalı? Bebeklerde orta kulak iltihabının nedenleri neler?
Anne babalar tarafından fark edilmeyen ve kısa süre içinde tedavi edilmeyen orta kulak iltihaplarının ciddi sorunlara yol açtığını belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Selim Pata, mikropların orta kulağa, boğaz ve burun enfeksiyonları esnasında genizden östaki borusu aracılığı ile ulaşmasıyla oluşan orta kulak iltihabının, baş dönmeleri, kulak zarında hasar hatta yüz felcine kadar ciddi sorunlara neden olabileceğini belirtiyor.
Çocukluk çağının; en sık doktora başvuru gerekçelerinden birisi olan orta kulak iltihabının, kulak ağrısı, kulak akıntısı, ateş (her zaman olmayabilir, olmaması orta kulak iltihabı olmadığı anlamına gelmez), geçirilmiş üst solunum yolu enfeksiyonu öyküsü, bebeklerde ağlama ve huzursuzluk, kulak kepçesini çekiştirme, iştahsızlık, bulantı, kusma, ishal, işitme azlığı daha nadir olarak da, kulaklarda çınlama ve dolgunluk, baş dönmesi gibi belirtiler ile kendisini gösterdiğini belirten Pata, geç kalınmadan uzmana gidilmesi gerektiğini vurguluyor.
Bu hataları yapmayın
Anne ve babaların orta kulak iltihabı karşısında en sık yaptığı hatalara da değinen Pata, üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocukların burnunu sümkürtmeye çalışmak ve basınçlı okyanus suyu spreyleri ile çocuğun burnunu temizlemeye çalışmanın yapılmaması gerektiğini belirtiyor.
Çocuklarda anne sütü almama, biberonla beslenirken veya meme emerken yatarak beslenme, sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmek, alerji, larengofarengeal reflü, pasif de olsa sigara içiciliği, kreş ve okul gibi kalabalık ortamlarda yaşama, kalabalık aileler, bağışıklık sistemi problemleri, yarık damak gibi bazı doğumsal rahatsızlıklar gibi faktörlerin de orta kulak iltihabı geçirilmesindeki risk faktörleri olduğunun bilgisini veren Prof. Dr. Yavuz Selim Pata çocukların bu hastalıktan korunması için de önemli bilgiler veriyor.
Yukarıdaki risk faktörlerinden sakınmamız gerektiğini belirten Pata, “Özellikle küçük yaştaki çocuklarda anne sütü almasına dikkat etmeliyiz. Beslenme esnasında çocuğun yatay düzlemle en az 45 derecelik açıda olması gerekir. Ayrıca çocuklarımızın yatmadan iki saat öncesinden itibaren yeme içmesini kesmeliyiz. Sigara dumanı ile temasını da kesinlikle önlemeliyiz” diyor.