Hem telomerleri korumak hem de iyi yaşamak için sağlıksız bir beslenme düzeninden sağlıklı bir yaşam tarzı benimseten doğru beslenme düzenine geçiş ile yaşam bekletisinden 10 yıldan fazla bir artışa dönüşebildiğini çok iyi biliyoruz. Ne kadar güzel bir etki değil mi? Bu nedenle geç olmadan beslenme alışkanlıklarınızı Akdeniz Diyeti'nin zengin besin çeşitliliğine bırakmak oldukça önemli.
Akdeniz Diyeti; bol güneş, bol yürüyüş, iyi uyku telomerlerimizin dostudur hatırlatmak isterim. Ve uzun ama sağlıklı bir yaşam için mutfağımızdaki beslenme değişimi kılavuzuna göz atın isterim. İyi hayat yolculuğunda beslenme planınızda temel olması gereken besinler geliyor.
- Taze sebzeler: İster salata ister söğüş ister zeytinyağında pişirilmiş mutlaka her gün düzenli yemek en önemlisi. Sebzesiz gününüz geçmesin. Sebzeler kanser koruyucudur.
- Süt, peynir, yoğurt, kefir, ayran ya da cacık: Sağlıklı yaşamın vazgeçilmezleri. Her gün bu süt ürünlerini çeşitlendirerek düzenli yemek önemli. Süt ürünleri yaşlanmayı yavaşlatır, kalbi korur, kas kütlesini destekler, kolon kanserine kalkandır, tansiyonu dengeler, osteoporoz için koruyucudur. Süt ürünlerinin faydası saymakla bitmez.
- Kırmızı et, derisiz tavuk veya hindi eti, balık eti, yumurta: Bunlardan biri günlük protein ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayacak şekilde mutlaka olmalı. Tencere yeneklerine etleri ekleyebilir, fırında pişirerek tercih edebilirsiniz. Yumurtanın en sağlıklısı haşlanmış olarak pişirilme şeklidir.
Et çeşitleri ve yumurta aşıtı yenmemelidir. Kanser, diyabet riski açısından risklidir. Et ve et yerine geçenler kalp damar, beyin, kas ve kemik sistemi için elzemdir. Haftada da 3 kere balık yemeye özen göstermek oldukça önemlidir. Omega 3 yağ asitleri telomer uzunluğunu koruyan en değerli besin bileşenidir.
- Baklagiller ve kuruyemiş: Haftada 3 kere, kuruyemişleri haftada 4 kere, balığı haftada 3 kere sıklıkta yemek idealdir. Ve iyi yaşam için yenmelidir. Diyabet, kanser, kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, bağırsak hastalıkları için tedavi edici etkileri vardır.
Baklagillerdeki diyet lifi ve dirençli nişasta çeşitleri DNA kromozom düzenini korumakta ve direk telomerin kısalma sorununa kalkan olabilmektedir.