Omurga eğriliğinin sebebi skolyoz olabilir!

Fiziksel olarak duruş bozukluğu, büyüme çağında ve dış görünümünün öneminin arttığı ergenlik dönemde insanlar tarafından beğenilmeme endişesinin kaynağı haline gelebilir. Omurga eğrilikleri ve özellikle de skolyozun, ergenlik döneminde duruş bozukluğunun en sık sebeplerinden biri olduğunu anlatan İstinye Üniversite Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji bölümünden Uzm. Dr. Özcan Kaya, konu hakkında bilgiler verdi.
Normalde karşıdan baktığımızda düz bir kolon gibi görünmesi gereken omurgamızda yana doğru oluşan ‘’C’’ yada ‘’S’’ şeklindeki eğrilikler skolyoz olarak adlandırılır. Skolyozun en çok ergenlik çağında özellikle de 10-14 yaş arasındaki kız çocuklarında görüldüğünü belirterek İstinye Üniversite Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji bölümünden Uzm. Dr. Özcan Kaya, gelinen noktada omurga eğriliğinin gelişmesini önleyen bir yöntem bulunmadığını anlatarak, şunları söyledi.
Tanı koymak için bir röntgen filmi çekildiğinde, omurganın eğriliği bir açı olarak derece cinsinden ölçülür ve "cobb açısı" olarak adlandırılır. Skolyoz, 10 derecenin üzerindeki eğrilik olarak tanımlanır.
Skolyoz hastalarında hafif-orta şiddetli günlük aktivitelerine engel oluşturmayan ağrı sorunları ortaya çıkabilmektedir. İnatçı, şiddetli günlük aktivitelerinizi yerine getirmenize engel olan bel ağrılarında skolyoz dışı sebeplerin dikkatli araştırılması gerekmektedir. Çok ileri derece eğrilikleri olan hastalarda unutulmaması gereken; göğüs kafesi kapasitesi sınırlanması ile solunum sıkıntısı problemlerinin yaşanabileceğidir.
Günümüzde en sık karşılaştığımız skolyoz grubu ‘’nedeni bilinmeyen’’ anlamında ‘idiyopatik’ skolyoz grubudur. Yaklaşık olarak bu oran %80’dir. Geriye kalan bölümü de kas sinir hastalıkları, doğumsal omurga anormallikleri veya genetik hastalıklar oluşturmaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalar gösteriyor ki; skolyoz ağır okul çantası ve ağır cisimler taşımakla ortaya çıkmadığı gibi uyku ve duruş postürü, atletizm ile uğraşmak, kalsiyum eksiklikleri veya önemli miktarda olmayan bacak boy eşitsizlikleri de skolyoza neden olmamaktadır.
SON DAKİKA
-
08. 13
SIRRI SÜREYYA ÖNDER SAĞLIK DURUMU: Sırrı Süreyya Önder kimdir, kaç yaşında, nereli?
-
07. 59
İsrail'de kriz derinleşiyor: Güvenlik toplantısı iptal edildi
-
07. 53
Bankalarda ATM Para Çekme Limitleri Yükseltildi! İşte Yeni Rakamlar ve Detaylar
-
07. 43
ÖĞRETMEN ATAMASI BRANŞ DAĞILIMI: 25 bin öğretmen ataması ne zaman yapılacak?
-
07. 32
İsrail'in Suriye'de Türkiye endişesi
-
07. 26
Son Dakika Haberi! DEM Parti milletvekili Sırrı Süreyya Önder Kalp Krizi Geçirdi! 7 Saatlik Zorlu Ameliyat Sonrası Gözlem Altında
EN ÇOK OKUNANLAR
Teknoloji ve Beyin Sağlığı! Yeni araştırma sonuçları şaşırttı: Akıllı telefon kullanımı ileri yaştakileri bunamaya karşı koruyabilir
Nisan ayının favori üçlüsü! Karaciğer dostu, antioksidan deposu, bitkisel omega-3 destekçisi... Dilara Koçak yazdı
Meğer yanlış biliyormuşuz! Sıvı sabun kullananlar dikkat! Günlük hijyenin vazgeçilmez ürünü ama...
SAÇLARINIZ AVUÇ AVUÇ DÖKÜLÜYORSA DİKKAT! Şampuana 1 tane atmak yetiyor: Kepeği azaltıyor, canlı ve parlak bir görünüm sağlıyor!
DOKTORLARI BİLE ŞOKE EDEN OLAY! Nadir görülen hastalık! Artık yaşamını kalıcı kateterle sürdürüyor!