Omurga ameliyatı olacaklar bunlara dikkat
Omurga cerrahisi gerektiren hastalıklar hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Alpaslan Şenköylü, omurga ameliyatlarının sebeplerini sıraladı.
Prof. Dr. Alpaslan Şenköylü'nün konu hakkında açıklamaları şöyle:
Omurga cerrahisi gerektiren birçok hastalık mevcut. Bu hastalıkları kabaca daha sık olanlardan başlayarak dejeneratif sorunlar (fıtık, kanal darlığı), travmalar (kırıklar, burkulmalar), deformiteler (skolyoz, kifoz), tümör-enfeksiyonlar ve romatizmal sorunlar olarak gruplayabiliriz. Bunlar arasında en sık yapılanları ise fıtık, kanal darlığı, bel kayması gibi hastalıkları içeren dejeneratif hastalıklar ile ne yazık ki başarısız omurga cerrahisi nedeniyle karşımıza gelen hastaların cerrahileri. Gün geçtikçe hastalar, omurga ameliyatlarından daha fazla korkar oldu. Çünkü birçok kişinin yakın çevresinde böyle bir hastaya rastlamak mümkün. Özellikle omurga cerrahisine özelleşen hekimler olarak gördüğümüz hastalarımızın ve yaptığımız ameliyatların çoğunu başarısız omurga ameliyatı geçiren hastalar oluşturuyor.
Başarısız omurga ameliyatlarının nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:
1. Gereksiz yapılan ameliyatlar: En önemli nedenlerinden biri. Omurga ameliyatlarının çoğunun geri dönüşü yok. Bir başka deyişle ameliyat ile köprüler yakılıyor. O nedenle ameliyat öncesinde tüm tıbbi (cerrahi olmayan) tedavilerin denenmiş olduğuna emin olmak lazım. Özellikle 'dejeneratif omurga sorunları' dediğimiz bel fıtığı, kanal darlığı, bel kayması gibi sorunların oluşturduğu hastalık grubunda, ameliyat öncesi tüm tıbbi seçeneklerin denenmiş olması gerekiyor. Bu grup hastalarda tuvaletini tutamama veya kaslarda ilerleyici kuvvet kaybı gibi ciddi bulgular yoksa ameliyat geciktirilebilir. Bu arada tüm tıbbi alternatifler denenebilir.
2. Cerrahi sonucu oluşan komplikasyonlar: Yara iltihabından implant kırılmaları ve felce kadar giden birçok sorun olabilir. Dikkatli yapılan cerrahi ve iyi bir ameliyat sonrası bakımla bu sorunların çoğu engellenebilmektedir. Ama şunu unutmamak gerekir ki; risk hiçbir zaman sıfır değildir ve her türlü önleme rağmen bunlar başımıza gelebilir.
3. Ameliyat sonrası yetersiz rehabilitasyon: Bu da önemli nedenlerden biridir. Ameliyat sonrası zayıflayan omurga çevresi kaslarının güçlendirilmesi ile birçok sorun engellenebilir.
4. Hastanın beklentisi ile ameliyat sonucu kazanımın örtüşmemesi: Cerrahlar olarak bizim görevimiz ameliyat sonucunda hastanın neler kazanıp, neler kaybedeceğini açıkça hastalara anlatmak. Hastalar da ameliyata karar verme sürecinde aktif rol alarak, deyim yerindeyse bilinçli tüketici olmalıdırlar.
Yukarıdaki nedenlerin bir kısmı önlenebilirdir. Bu aşamada cerrah ve hastanın işbirliği büyük önem taşır. Özellikle bel-boyun fıtığı gibi yaygın görülen sorunlarda yukarıda belirttiğim acil durumlar dışında cerrahi olmayan yöntemlerin denenmesi ve ameliyat karar sürecinde hasta ile cerrahın iyi iletişim kurması çok önemlidir.
Medicana International Ankara Hastanesi Omurga Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Alpaslan Şenköylü |
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İkinci Bahar’ın Gülsüm’üydü! Nurgül Yeşilçay'ın zayıflama sırrı! BU DİYETLE 15 KİLO VERDİ!
Kalp dostu karnabaharın bilinmeyen faydaları
Günlük hayattaki bu alışkanlıklar kemikleri mahvediyor!
Metabolizmayı bozuyor, kanser riskini artırıyor! Ketojenik beslenmenin sağlığa 6 zararı
Uzmanı uyardı: Ölümcül olabilir! Mantar yedikten sonra bu belirtiler varsa aman dikkat!