Ölümcül tehlike 'kırık kalp' sendromu
Bilim insanları, kalp kırıklığının beyin kimyasını, hormon seviyesini ve kalp sağlığını etkilediğini tespit etti. Uzmanlar, "kırık kalp sendromu" olarak bilinen "takotsubo kardiyomiyopati" rahatsızlığının da sevilen birinin kaybının ardından geliştiğine ve kalbin ana pompalama odası olan sol ventrikülünün zayıflamasına neden olduğuna dikkat çekti.
Bilim insanları, kalp kırıklığının beyin kimyasını, hormon seviyesini ve kalp sağlığını olumsuz etkilediğini buldu. Sinir bilimci Dr. Lucy Brown, terk edildikten sonra kişinin kendisini “perişan” hissetmesine neden olan kimyasal bir karışım olduğunu söyledi. Seratonin, oksitosin ve dopamin adlı beyin kimyasallarının mutluluk, bağlanma ve beynin ödül sistemiyle ilişkili olduğunu belirten Brown, istenmeyen ayrılıklar yaşayan 15 yetişkinde kalp kırıklığının etkisini inceledi.
Kimyasal yoksunluk
Her bir katılımcıya, eski partnerlerinin fotoğrafları gösterildiğinde beyinlerinin motivasyon bölümünün aydınlandığı görüldü. Brown, beynin bu kısmındaki aşırı aktiviteyi değerlendirirken “Birini kaybettiğimizde, hayatımızın ödüllendirici bir bölümünü kaybetmiş oluruz. Partnerinizle birlikte olmadığınızda kimyasal yoksunluk yaşarsınız” dedi.
Aman ayrılık…
- Reddedilmek beynin “insular korteks” adı verilen bir bölümünü tetikliyor.
- İngiliz doktor Abishek Rolands, bu nedenle ayrılığın getirdiği stresin başağrısı ve mide bulantısına neden olabileceğini söyledi.
- Uzmanlar “kırık kalp sendromu” olarak bilinen “takotsubo kardiyomiyopati” rahatsızlığının sevilen birinin kaybının ardından geliştiğini ve kalbin ana pompalama odası olan sol ventrikülünün zayıflamasına
neden olduğuna dikkat çekti.